تأثیر تنش شوری بر ویژگیهای جوانه زنی و رشد اولیه سه توده طالبی
محورهای موضوعی : تنش های محیطیکریم عرب سلمانی 1 , امیرهوشنگ جلالی 2 , پیمان جعفری 3
1 - بخش تحقیقات کشت گلخانه ای، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران.
2 - پژوهش در بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج
3 - بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
کلید واژه: سرعت جوانه زنی, ریشه چه, ساقه چه, شاخص تحمل به شوری,
چکیده مقاله :
بهمنظور بررسی ویژگی های جوانهزنی و رشد گیاه چه سه توده طالبی (سمسوری ورامین، تیل سبز مشهد و مگسی نیشابور) در سطوح مختلف شوری (3، 5، 7، 9 و 11 دسی زیمنس بر متر) پژوهشی در سال 1391 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ورامین انجام شد. در هر دو مرحله (جوانهزنی و رشد گیاه چه) از آزمایش فاکتوریل بر اساس طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار استفاده شد. سه توده طالبی ازنظر ویژگیهای جوانهزنی (طول ریشهچه و ساقه چه، سرعت جوانهزنی و وزنتر اولیه) و همچنین رشد گیاه چه (ارتفاع گیاه، سطح برگ و وزنتر) تفاوت معنیداری داشتند. تأثیر تیمارهای شوری بر ویژگیهای جوانهزنی و رشد گیاه چه معنیدار بود اما برهمکنش تیمار شوری و توده طالبی بر صفات آزمایشی معنیدار نبود. در مرحله جوانهزنی، سمسوری ورامین با شاخص تحمل به شوری 86 درصد نسبت به دو توده دیگر برتری معنیدار داشت. با افزایش هر واحد شوری از 3 تا 11 دسی زیمنس بر متر وزنتر گیاه چه اولیه (در مرحله جوانهزنی) 7 درصد کاهش یافت. در هر سه مرحله اندازهگیری سطح برگ در مرحله رشد اولیه، با افزایش سطوح شوری سطح برک گیاه چه بهطور خطی کاهش یافت. با توجه به نتایج افزایش شوری بیش از 3 دسی زیمنس بر متر موجب کاهش سرعت جوانهزنی و وزن گیاه چه طالبی شده و بنابراین برای داشتن استقرار اولیه و فاصله زمانی مناسب سبز شدن نبایست شوریهای آب آبیاری بیش از 3 دسی زیمنس بر متر باشد.
References
Ashraf, M. and Ahmad, S. 2000. Influence of sodium chloride on ion accumulation, yield components and fiber characteristics in salt-tolerant and salt-sensitive lines of cotton (Gossypium hirsutum L.). Field Crop Research66:115-127.
Bajji, M., Kinet, J.M. and Lutts, S. 2002. Osmotic and ionic effects of NaCl on germination, early seedling growth and ion content of Atriplex halimus (Chenopodiaceae). Canadian Journal of Botany 80(3): 297-304.
Bayat, M., Rahmani, A., Amirnia, R., Alavi, S.M. and Trainee. 2014. Determination of the best method and time of pre-treatment of seeds in Echinacea purpurea under laboratory and flower conditions. Iranian Journal of Seed Science and Research, 1:1-15. (In Persian).
Botla, P., Carvajal, M., Cerda, A. and Martinez, V. 1998. Response of eight Cucumis melo cultivars to salinity during germination and early vegetative growth. Agronomie 18:503-513.
Edelstein, M., Corbineau, F., Kigel, J. and Nerson, H. 1995. Seed coat structure and oxygen availability control low temperature germination of melon (Cucumis melo) seeds. Physiologia Plantarum 93:451-456.
El Shraiy, A.M., Mostafa, M.A., Zaghlool, S.A. and Shehata, S.A.M. 2011. Physiological aspect of NaCl-salt stress tolerant among Cucurbitaceous cultivars. Australian Journal of Basic and Applied Sciences 5:62-71.
El-Goumi, Y., Fakiri, M., Lamsaouri, O. and Benchekroun, M. 2014. Salt stress effect on seed germination and some physiological traits in three Moroccan barley cultivars. Journal of Materials and Environmental Science 5:625-632.
Franco, J.A., Fernández, Bañón, J.A. and González, A. 1997. Relationship between the effects of salinity on seedling leaf area and fruit yield of six muskmelon cultivars. HortScience, 32(4): 642-644.
Guan, B., Yu. J., Chen, X., Xie, W. and Lu, Z. 2011. Effects of salt stress and nitrogen application on growth and ion accumulation of Suaeda salsa plants. Conference on Remote Sensing, Environment and Transportation Engineering. pp. 8268-8272.
Habibi, A. and Abdoli, M. 2013. Influence of salicylic acid pre-treatment on germination, vigor and growth parameters of garden cress (Lepidium sativum) seedlings under water potential loss at salinity stress. International Research Journal of Applied and Basic Sciences, 4:1393-1399.
Ibrahim, E.H. 2016. Seed priming to alleviate salinity stress in germinating seeds. Journal of Plant Physiology, 192:38-46.
Kusvuran, S., Dasgan, H.Y., Abak, K. and Aydoner, G. 2011. Determination of genotypic differences of melons to salt tolerance. Acta Horticulturae, 918, ISHS.
Maas, E.V. and Grattan, S.R. 1999. Crop Yields as Affected by Salinity. In: “Agricultural Drainage”, Skaggs R. W. and Van Schilfgaarde, J. (Eds.), Agronomy Monograph 38, ASA, CSSA, SSSA, Madison, WI, PP. 55-110.
Mahajan, S. and Tuteja, N. 2005. Cold, salinity and drought stresses: An overview. Archives of Biochemistry and Biophysics, 444: 139-158.
Moameni, A. 2011. Salinity of soil resources, groundwater, land class, geographical distribution of saline soils, Iran. Journal of Soil Research. 24:203-215. (In Persian).
Nerson, H. and Paris, H.S. 1984. Effects of salinity on germination, seedling growth, and yield of melons. Irrigation Science 5:265-273.
Nerson, H. and Paris, H.S. 1988. Effects of fruit age, fermentation and storage on germination of cucurbit seeds. Physiologia Plantarum, 35:15-26.
Paparella, S., Araújo, S.S., Rossi, G., Wijayasinghe, M., Carbonera, D. and Balestrazzi, A. 2015. Seed priming: state of the art and new perspectives. Plant cell reports, 34:1281-1293.
Pereira, F.A.D.L., Medeiros, J.F.D., Gheyi, H.R., Dias, N.D.S., Preston, W. and Vasconcelos, C.B. 2017. Tolerance of melon cultivars to irrigation water salinity. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 21: 846-851.
Phisut, N., Rattanawedee, M. and Aekkasak, K. 2013. Effect of osmotic dehydration process on the physical, chemical and sensory properties of osmo-dried cantaloupe. International Food Research Journal, 20(1): 189-196.
Pinheiro, D.T., Silva, A.L.D., Silva, L.J.D., Sekita, M.C. and Dias, D.C.F.D.S. 2016. Germination and antioxidant action in melon seeds exposed to salt stress. Pesquisa Agropecuária Tropical, 46:336-342.
Raghami, M., Lopez-Sese, A.I., Hasandokht, M.R., Zamani, Z., Fattahi Moghaddam, M.R. and Kashi, A. 2014. Genetic diversity among melon accessions from Iran and their relationships with melon germplasm of diverse origins using microsatellite markers. Plant Systematics and Evolution 300:139-151.
Sarabi, B., Bolandnazar, S., Ghaderi, N. and Tabatabaei, S.J. 2016. Multivariate analysis as a tool for studying the effects of salinity in different melon landraces at germination stage. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 44(1): 264-271.
Shahbaz, M., Ashraf, M., Al-Qurainy, F. and Harris, P.J.C. 2012. Salt tolerance in selected vegetable crops. Critical Reviews in Plant Sciences, 31:303-320.
Sivritepe, H.O., Sivritepe, N., Eris, A. and Turhan, E. 2005. The effects of NaCl pre-treatments on salt tolerance of melons grown under long-term salinity. Scientia Horticulturae 106: 568–581.
Thiam, M., Champion, A., Diouf, D. and Mame Ourèye, S.Y. 2013. NaCl effects on in vitro germination and growth of some senegalese cowpea (Vigna unguiculata L. Walp.) cultivars. International Scholarly Research Notices: Biotechnology, 37: 1-11.