امکانسنجی کشت محصول سویا در استان اردبیل با استفاده از روش SAW
محورهای موضوعی : اقلیم شناسیبرومند صلاحی 1 , فاطمه وطن پرست 2
1 - استاد اقلیمشناسی دانشکده علوم اجتماعی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2 - گروه جغرافیای طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده اردبیات و علوم انسانی، اردبیل، ایران
کلید واژه: تکنیک SAW, سیستم اطلاعات جغرافیاییGIS, روش چند معیاره ANP, سویا,
چکیده مقاله :
در بین عوامل مختلف تأثیرگذار در تولید محصول سویا، شرایط اقلیمی از مهمترین متغیرهایی هستند که باید کنترل شود. در این پژوهش بهمنظور شناخت قابلیتهای طبیعی۷ ایستگاه پارسآباد، اردبیل، خلخال، مشگینشهر، بیله سوار، سرعین و نیر برای کشت سویا از درجه روز رشد، بارش سالانه و فصلی، رطوبت نسبی، دمای میانگین، حداقل و حداکثر برای دوره آماری ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۷ استفاده شد و با روش تصمیمگیری چند معیاره ANP وزنی برای هر معیار تعیین شد و برای محاسبه میزان تناسب اراضی از تکنیک وزن دهی ساده SAW بهره گرفته شد. با تلفیق نقشههای DEM وIDW نقشههای پهنهبندی در محیط GIS به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که در بین ایستگاههای موردمطالعه پارسآباد و بیله سوار به دلیل ارتفاع کمتر از ۱۳۰۰ متر بدون محدودیت و مناسب برای کشت و اردبیل، خلخال، سرعین و نیر به دلیل ارتفاع بیشتر از ۱۳۰۰ متر نامناسب و دارای محدودیت زیاد برای کشت هستند.
Among the various influencing factors in soybean production, climatic conditions are one of the most important variables that must be controlled. In this research, in order to know the natural capabilities of 7 stations of Parsabad, Ardabil, Khalkhal, Meshginshahr, Bileh Sawar, Sarein and Nair for soybean cultivation from the growth day degree, annual and seasonal rainfall, relative humidity, average, minimum and maximum temperature for the statistical period of 2001 to 2018. was used and with ANP a weight was determined for each criterion and SAW technique was used to calculate land suitability. By combining DEM and IDW maps, zoning maps were obtained in GIS. The results of the research showed that Parsabad and Beile Sawar are suitable for cultivation due to their altitude less than 1300 meters and Ardabil, Khalkhal, Sarein and Nair are highly restricted for cultivation due to their altitude greater than 1300 meters.
_||_