اثر عصاره هیدرواتانلی Viola tricolor بر سطح گلوکز و لیپیدهای سرم در رتهای دیابتی شده با استرپتوزوتوسین/نیکوتین امید
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیعباس وکیلیان 1 , معصومه اصل روستا 2 , مهدی رهنما 3
1 - گروه فیزیولوژی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران
2 - Islamic Azad University, Zanjan, Iran
3 - دانشیار گروه زیست شناسی فیزیولوژی جانوری، دانشکده علوم پایه، واحدزنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان. ایران
کلید واژه: عصاره Viola tricolor, دیابت, رت, لیپید, گلوکز,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: بنفشه سه رنگ (Viola tricolor) یکی از گیاهان دارویی از خانواده ویولاسه است که خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی دارد. هدف این مطالعه بررسی اثر عصاره هیدرواتانلی V. tricolor بر سطح گلوکز و نمایه لیپیدی سرم در رت-های دیابتی است. مواد و روش ها: القای دیابت توسط تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین و نیکوتین امید در رتهای نر نژاد ویستار انجام شد. رتهای دیابتی شده به چهار گروه تقسیم شدند. گروه اول هیچ تیماری دریافت نکرد، گروه های دوم تا چهارم نیز گلیبنکلامید و عصاره V. tricolor را با دوزهای 300 و mg/kg600 به مدت 30 روز متوالی به صورت گاواژ دریافت کردند. در پایان دوره، سطح گلوکز خون، نمایه لیپیدی و وزن بدن اندازهگیری شد. نتایج: عصاره V. tricolor در دوز mg/kg 600 (همانند گلی بنکلامید) سطح گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید و لیپوپروتئین کم چگال را در سرم رتهای دیابتی به طور معنی داری کاهش داد و سطح لیپوپروتئین با چگالی بالا و وزن بدن را نیز در این حیوانات افزایش داد. نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که Viola tricolor در کاهش عوارض ناشی از دیابت نوع 2 مفید است.
Background & Aims: Viola tricolor is one of the medicinal plants of the Violaceae family, which possesses antioxidant and anti-inflammatory properties. This study aims to investigate the effect of V. tricolor hydro-ethanolic extract on glucose levels and serum lipid profile in diabetic rats.Materials & Methods: The rats were injected intraperitoneally with streptozotocin and nicotine to induce diabetes. Diabetic rats were divided into four groups. The first group received no treatment, and the second to fourth groups received glibenclamide and extract of V. tricolor with doses of 300 and 600 mg/kg for 30 consecutive days by gavage. Blood glucose level, lipid profile, and body weight were assessed at the end of the period.Results: When administered at a dose of 600 mg/kg, V. tricolor extract significantly reduced the levels of glucose, cholesterol, triglycerides, and low-density lipoprotein in the serum of diabetic rats. It also increased high-density lipoprotein and body weight in these animals.Conclusion: The results indicate that the Viola tricolor is beneficial in reducing complications caused by type 2 diabetes.
1.American Diabetes Association. Diagnosis and classification of diabetes mellitus. Diabetes care. 2010;33(Supplement_1):S62-9.
2.Wellen KE, Hotamisligil GS. Inflammation, stress, and diabetes. Journal of Clinical Investigation. 2005;115(5):1111-9.
3.Giacco F, Brownlee M. Oxidative stress and diabetic complications. Circulation Research. 2010;107(9):1058-70.
5.Verma S, Gupta M, Popli H, Aggarwal G. Diabetes mellitus treatment using herbal drugs. International Journal of Phytomedicine. 2018;10(1):1-0.
6.Vukics V, Kery A, Guttman A. Analysis of polar antioxidants in heartsease (Viola tricolor L.) and garden pansy (Viola x wittrockiana Gams.). Journal of Chromatographic Science. 2008;46(9):823-7.
7.Vukics V, Kery A, Bonn GK, Guttman A. Major flavonoid components of heartsease (Viola tricolor L.) and their antioxidant activities. Analytical and Bioanalytical Chemistry. 2008;390:1917-25.
8.Toiu A, Pârvu AE, Oniga I, Tămaş M. Evaluation of anti-inflammatory activity of alcoholic extract from Viola tricolor. Revista Medico-Chirurgicala a Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi. 2007;111(2):525-9.
9.Hellinger R, Koehbach J, Fedchuk H, Sauer B, Huber R, Gruber CW, Gründemann C. Immunosuppressive activity of an aqueous Viola tricolor herbal extract. Journal of Ethnopharmacology. 2014;151(1):299-306.
10.Koike A, Barreira JC, Barros L, Santos-Buelga C, Villavicencio AL, Ferreira IC. Edible flowers of Viola tricolor L. as a new functional food: Antioxidant activity, individual phenolics and effects of gamma and electron-beam irradiation. Food Chemistry. 2015;179:6-14.
11.Siddiqi HS, Mehmood MH, Rehman NU, Gilani AH. Studies on the antihypertensive and antidyslipidemic activities of Viola odorata leaves extract. Lipids in Health and Disease. 2012;11(1):1-2.
12.Mojani MS, Sarmadi VH, Vellasamy S, Sandrasaigaran P, Rahmat A, Peng LS, Ramasamy R. Evaluation of metabolic and immunological changes in streptozotocin-nicotinamide induced diabetic rats. Cellular immunology. 2014;289(1-2):145-9.
13.Asadi S, Moradi MN, Khyripour N, Goodarzi MT, Mahmoodi M. Resveratrol attenuates copper and zinc homeostasis and ameliorates oxidative stress in type 2 diabetic rats. Biological Trace Element Research. 2017;177:132-8.
14.Saqib F, Mujahid K, Aslam MA, Modhi A, Moga MA, Bobescu E, Marceanu L. Ex vivo and in vivo studies of Viola tricolor Linn. as potential cardio protective and hypotensive agent: Inhibition of voltage‐gated Ca++ ion channels. FASEB Journal. 2020;34(7):9102-19.
Potential of Silver Nanoparticles Synthesized by Viola tricolor L. Extract. Journal of Agricultural Science and Technology. 2022;24(4):885-900.
23.Ganeshpurkar A, Saluja AK. The pharmacological potential of rutin. Saudi Pharmaceutical Journal. 2017;25(2):149-64.
24.Furusho T, Kataoka E, Yasuhara T, Wada M, Innami S. Administration of beta-carotene suppresses lipid peroxidation in tissues and improves the glucose tolerance ability of streptozotocin-induced diabetic rats. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. 2002;72(2):71-6.
_||_