اثر دریافت پنج هفته ای رژیم غذایی کافه تریا پس از پایان شیرخوارگی بر تراکم خارهای دندریتی در هیپوکمپ و استریاتوم رتهای جوان
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستی
سحر مولایی
1
,
مهسا جعفری نژاد
2
,
فرزانه گنجی
3
*
,
حمید سپهری
4
,
زهرا نظری
5
1 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران.
2 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران.
3 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران.
4 - گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
5 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران.
کلید واژه: رژیم غذایی کافه تریا, هیپوکمپ, خارهای دندریتیک, جسم مخطط,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: تغذیه با رژیم غذایی کافه تریا منجر به افزایش بافت چربی و چاقی میشودهدف از این تحقیق بررسی تأثیر رژیم کافه تریا بر تراکم خارهای دندریتیک نورونهای هیپوکمپ و استریاتوم از پایان دوران نوزادی تا ابتدای بلوغ می باشد.مواد و روش ها: رت های نر و ماده 22 روزه نژاد ویستار که دوران شیرخوارگی را گذرانده بودند، به طور تصادفی به دو گروه شش تایی کنترل و کافه تریا تقسیم شدند. گروه کنترل به غذای استاندارد موش دسترسی داشت، اما گروه کافه تریا علاوه بر غذای استاندارد، رژیم غذایی کافه تریا را به مدت پنج هفته دریافت کرد. در طول درمان، رت های هر دو گروه هر هفته وزن گیری می شدند. پس از گذشت پنج هفته، مغز حیوانات استخراج شده و برای رنگ آمیزی گلژی استفاده شدند.نتایج: وزن بدن در گروه کافه تریا نسبت به گروه کنترل به صورت معنی داری افزایش یافته است (P<0/01). علاوه بر این، رژیم غذایی کافه تریا به طور قابل توجهی تراکم خارهای دندریتیک را در هیپوکمپ (P<0/01) و استریاتوم (P<0/05) نسبت به گروه شاهد کاهش داده است.نتیجه گیری: بر اساس نتایج تحقیق حاضر، احتمالاً کاهش خارهای دندریتی در هیپوکمپ و استریاتوم که نقش مهمی در رفتارهای شناختی دارند، باعث ایجاد اختلال حافظه و یادگیری در افراد مصرف کننده رژیم غذایی پرچرب می شود.
Introduction & Objective: Feeding with a cafeteria diet resulted in increased total body weight and obesity. This research aims to evaluate the effect of a cafeteria diet on the density of dendritic spines of hippocampal and striatum neurons from the end of infancy to the beginning of puberty. Materials & Methods: 22-day-old male and female Wistar rats that passed through infancy were randomly divided into two control and cafeteria groups (n=6). The control group had access to standard rat food, but the cafeteria group received a cafeteria diet in addition to standard food for up to 30 days. During the treatment, the rats of both groups were weighed every week. After five weeks after the start of the treatments, the brains of the mice were extracted and prepared for Golgi staining by the Rapid Golgi method. Results: Our results showed that the body weight increased significantly in the cafeteria group compared to the control group (P<0/01). In addition, the results showed that the cafeteria diet significantly reduces the density of dendritic spines in the hippocampus (P<0/01) and striatum (P<0/05) compared to controls. Conclusion: According to the results of the present study, the reduction of dendritic spines in the hippocampus and striatum, two important structures in cognitive behaviors, may cause memory and learning disorders observed in people consuming a high-fat diet.
_||_
3.Kenny PJ. Reward Mechanisms in Obesity: New Insights and Future Directions. Neuron 2011;69(4):664–679.
23.Sa-Nguanmoo P, Tanajak P, Kerdphoo S, et al. FGF21 improves cognition by restored synaptic plasticity, dendritic spine density, brain mitochondrial function and cell apoptosis in obese-insulin resistant male rats. Horm Behav 2016;85:86–95.