تأثیر پیش تیمار پربیوتیکی بر شاخصهای خون شناسی ماهی تیلاپیا (Oreochromis niloticus) مواجهه یافته با نانو ذرات نقره
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیفرحناز کاکاوند 1 , سیدعلی اکبر هدایتی 2 , علی جافر 3 , سعید مداح 4 , مریم رضایی 5
1 - دانشگاه گرگان
2 - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3 - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4 - دانشگاه تهران
5 - دانشگاه گرگان
کلید واژه: ماهی تیلاپیا, مقاوم سازی, شاخصهای خونی, پربیوتیک, قارچ صدفی,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: هدف از انجام این مطالعه بررسی تأثیر سطوح مختلف پربیوتیک قارچ صدفی (pleurotus ostreatus) بر شاخصهای هماتولوژی خون ماهی تیلاپیا (Oreochromis niloticus) مواجهه شده با نانو ذرات نقره بود. روش کار: به همین منظور تعداد 120 بچه ماهی تیلاپیا به مدت 42 روز در 4 تیمار: تیمار (1) شاهد، فاقد پربیوتیک قارچ صدفی، تیمار (2) غذای حاوی 05/0 تیمار (3) غذای حاوی 1/0 و تیمار (4) غذای حاوی 2/0 درصد پربیوتیک قارچ صدفی تقسیم شدند. سپس به هرکدام از گروهها غلظت 5/0ppm نانو ذرات نقره به مدت 16 روز اضافه شده و شاخصهای خونی ماهیان در سطوح مختلف ارزیابی شد. یافتهها: پربیوتیک بهتنهایی اثر معنیداری بر تعداد گلبولهای قرمز، حجم متوسط گلبولی (MCV)، هموگلوبین، متوسط سلولی (MCH)، غلظت متوسط هموگلوبین گلبول قرمز (MCHC)، هماتوکریت، هموگلوبین و گلبول سفید نداشته (0.05P<) ولی تیمار در معرض نانو ذرات نقره و پربیوتیک بهصورت ترکیبی سبب افزایش فاکتورهای ذکرشده در مقایسه با گروه شاهد و تیمارهای پربیوتیک بهتنهایی شدند. بااینوجود مقادیر گلبول سفید و گلبول قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، MCH در تیمار ترکیبی 2/0 پربیوتیک و نانو ذرات نقره بیشتر از سایر تیمارها بود. نتیجهگیری: پربیوتیک در روش خوراکی، ایمنی غیراختصاصی را در ماهی تیلاپیا تحریک نموده و استفاده ترکیبی نانو نقره و پربیوتیک قارچ صدفی مقدار شاخصهای خونی را افزایش و اثرات تخریبی ناشی از نانو نقره بر شاخصهای خونی را نیز کاهش دهد. چنین نتیجهگیری میشود که سطح 2/0 پربیوتیک قارچ صدفی و 5/0 نانو ذرات نقره در جیره میتواند بهترین تأثیر را بر فاکتورهای خونی ماهی تیلاپیا داشته باشد.
Introduction & Objective: Emerging contaminants of nanoparticles in aquatic ecosystems cause stress response in aquatic animals and decrease their immune function. Therefore, use of immune stimuli such as prebiotics is very necessary. The aim of this study was to investigate the effect of different levels of prebiotic Pleurotus ostreatus on hematological indices of tilapia (Oreochromis niloticus) exposed to silver nanoparticles. Materials and Methods: 120 fish were distributed for 42 days in 4 treatments (3 replicates): control (1), no prebiotic fungi, treatment (2) food containing 0.05, treatment (3) food containing 0.1 and treatment (4) food contained 0.2% prebiotic. Then, 0.5 ppm of silver nanoparticles was exposed to each group for 16 days and blood parameters were examined. Results: Prebiotic alone had no significant effect on erythrocyte count, mean cell volume (MCV), mean cell hemoglobin (MCH), mean erythrocyte hemoglobin concentration (MCHC), hematocrit, hemoglobin, white blood cell (P <0.05) but exposure to silver nanoparticles and prebiotic in combination increased the mentioned factors compared to the control and prebiotic treatments alone. However, the levels of white blood cells and erythrocytes, hemoglobin, hematocrit, and MCH were higher than the other treatments in the combination of 0.2 prebiotic and silver nanoparticles. Conclusion: Oral probiotics stimulate non-specific immunity in tilapia, the combined use of nano-silver and prebiotic mushrooms increase the amount of blood indices and reduce the destructive effects of nano-silver on blood indices. It is concluded that the 0.2% prebiotic level could have the best effect on the blood indices of tilapia.
- جمیلی،ش.، ماشینچیان مرادی، ع.، بهمنی،م.، کیائی ضیابری، ک . 1387. بررسی و شناخت فاکتور های خونی اردک ماهی تالاب انزلی، اولین همایش ملی علوم شیلات و آبزیان ایران ، لاهیجان، صفحات 37 تا 39.
2-سلطانی، مهدی.1387. ایمنی شناسی ماهیان و سخت پوستان. انتشارات دانشگاه تهران. صفحه264.
3-کاظمی، ر.، پوردهقانی، م.، یوسفی جوردهی، ا.، یارمحمدی، م.، نصری تجن، م. 1389. فیزیولوژی دستگاه گردش خون آبزیان و فنون کاربردی خون شناسی ماهیان.، انتشارات بازرگان .صفحه194.
4.Aly, S.M., Abdel-Galil, A.Y., Ghareeb, A. Mohamed, M.F. (2008). Studies on Bacillus subtilis and Lactobacillus acidophilus, as potential probiotics, on the immune response and resistance of Tilapia nilotica (Oreochromis niloticus) to challenge infections. Fish Shellfish Immunology, 25; 128-136.
5.Andrews, S .R .,N .P., Sahu, A .K .Pal., Kumar, S. (2009). Haematological modulation and growth of Labeo rohita fingerlings: effect of dietary mannan oligosaccharide , yeast extract, protein hydrolysate and chlorella. Aquaculture Research, 41; 61-69.
6.Brown, B.A. (1988). Routine hematology procedures. Leo and Febiger, Philadelphia, PA, USA.
7.Burr, G., Gatlin, D., Ricke, S. (2009). Microbial ecology of the gastrointestinal tract of fish and the potential application of probiotics and prebiotics in finfish aquaculture. Int Aquat Res, 1; 1-29.
8. Edsall, C.C. (1999). A blood chemistry profile for lake trout. Journal of Aquatic Animal Health, 11(1); 81-86.
9.Fadaei, M. (2013). Effect of dietary oligosaccharide-mannan on growth performance, survival, body compositin and some hematological parameters in giant sturgeon juvenile(Huso huso Linnaeus , 1754). M,Sc. Thesis .Zabol University, 85 pp.(In Persian).
10.Gibson, G.R., Roberfroid, M.B. (1999). Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr, 125; 1401-1412.
11.Hisano, H., Barros, M. M., Pezzato, L. E. (2007). Levedura e zinco como pro-nutrientes em racoes para tilapia-do-nilo(Oreochromis niloticus). Aspectos Hematologicos. Boletim do Instituto de Pesca, 33;35-42.
12.Houston, A. H. (1990). Blood and circulation . In : Methods for fish biology . Schreck , C.B., Moyle, P.B. (Eds).American fisheries Society , Bethesda, Maryland.USA . P: 273-334.
13.Irianto, A., Austine, B. (2002). Probiotics in aquaculture. Fish Dis, 25; 633-642.
14.Keiffer, J.D. (2000). Limits to exhaustive exercise in fish. Comparative Biochemistry and Physiology, 126; 161-179.
15.Klontz, G.W. (1994). Fish hematology. In: Techniques in Fish Immunology, 3; 121-132.
16.Mahious, A. S., Gatesoupe, F. J., Hervi, M., Metailler, R., Ollevier, F. (2005). Effect of dietary inulin and oligosaccharides as prebiotics for weaning turbot(Psetta maxima). Aquacult. Int., 14;219-229.
17.Nezami, S.J., Kirjavainen, P.V., Salminen, H.S., Ahokas, J.T., Wright, F.A. (1999). The effect of orally administered viable probiotic and dairy lactobacilli on mouse lymphocyte proliferation. FEMS Immunology and Medical Microbiology, 26; 131–135.
18.Pryor, G.S., Royes, J.B., Chapman, F.A., Miles, R.D. (2003). Mannan oligosaccharides in fish nutrition: effects of dietary supplementation on growth and gastrointestinal villi structure in Gulf of Mexico sturgeon. N Am J Aquacult, 65; 106.
19.Razeghi Mansour, M., Akrami, R., Ghobadi , Sh., Amani Denji, K., Ezatrahimi, N., Gharaei , A. (2011). Effect of dietary mannan oligosaccharide on growth performance, body compositin and some hematological parameters
in giant sturgeon juvenile (Huso huso Linnaeus , 1754). Fish Physiology and Biochemistry, 38; 829-835.
20.Sado, R.J., Bicudo, A.J.D.A., Cyrno, J.E.P. (2008). Feeding dietary mannanoligosaccharid to juvenile nile tilapia(Oreochromis niloticus) ,has no effect on hematological parameters and showed decreased feed consumption, Word. Aqua. Soc., 39; 821-826.
21.Şevik, S., Aktaş, M., Doğan, H., Koçak, S. (2013). Mushroom drying with solar assisted heat pump system. Energy Conversion and Management, 72; 171-178.
22.Stoskopf, M. K. (1993). Fish medicine.WB Saunders Company.Philadelphia.USA.
23. Vesterhoff, P., Benn, T., Cavanagh, B., Hristovski, K., Posner, J. D. (2010). The release of nanosilver from consumer products used in the home, Journal of Environmental Quality, 39(6); 1875-1882.
24.Verdegem, M. C. J., Hilbrands, A.D., Boon, J.H. (1997). Influence of salinity and dietary composition on blood parameter values of hybrid red tilapia (Oreochromis niloticus & Oreochromis mossambicus) Aquacult. Res., 28; 453-459.
25.Verschuere, L., Rombout, G., Sorgeloos, P., Verstraete, W. (2000). Probiotic bacteria as biological control agents in aquaculture. Microbiol Mol Biol Rev, 64; 655-671.
26.Wasser, S.P. (2002). Medicinal mushrooms as a source of antitumor and immune modulating polysaccharides. Applied microbiology and biotechnology, 60(3); 258-274.
27.Welker, T,L., Lim, C., Yildirin- Aksoy, M., Shelby, R., Klesius, P.H. (2007). Immune response and resistance to stress and edwardsiella ictaluri, fed diets containing commercial whole-cell yeast or yeast subcomponents . Juenal of World Aquculture Society, 38;24-35.
28.Ya, Chang., Xia, L., Zhang, M., Zhang, J., Xing, G. (2012). The toxic effects and mechanisms of cuo and zno nanoparticles. Materials, 5(12); 2850-2871, 2012.
29.Ye, J.D., K. Wang , F. D. Li, Sun, Y. Z. (2011). Single or combined effect of fructo and mannan oligosaccharide supplements and Bacillus clausii on the growth , feed utilization, body composition, digestive enzyme activity, innate immune response and lipid metabolism of the Japanese flounder Paralichthys olivaceus. Aquaculture Nutrition, 17; 902-911.
_||_