اثرات اسانس معمول و کپسوله آویشن بههمراه چربی بر فراسنجههای خونی و ایمنی جوجههای گوشتی با جیرههای فرمولهشده با سطوح پروتئین خام معمول و پایین
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیمحسن عیوض زاده 1 , علی نوبخت 2 , علیرضا صفا مهر 3 , یوسف مهمان نواز 4 , علی زنبوری 5
1 - گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
2 - گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
3 - گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران.
4 - گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران.
5 - گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران.
کلید واژه: آویشن, چربی, جوجه گوشتی, ایمنی, فراسنجههای خونی,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: ترکیبات فنولئیک موجود در آویشن به دلیل بروز خاصیت ضدمیکروبی و ضدقارچی پراهمیت میباشند. آویشن از جمله مهمترین گیاهان دارویی خانواده نعناعیان است که دارای خواص مشابهی از قبیل ضدعفونیکنندگی، ضدانگلی و تقویت کنندۀ معده میباشد. در آزمایش حاضر اثرات اسانس معمول و کپسوله شده آویشن به همراه چربیهای اشباع و غیراشباع بر فراسنجههای خونی و ایمنی جوجه های گوشتی با جیرههای معمول و کم پروتئین مورد ارزیابی قرارگرفت.مواد و روش ها : در این آزمایش تعداد 384 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×2×2 با 8 تیمار شامل (صفر و اسانس آویشن معمول و کپسوله شده)، (پیه گاوی و روغن کلزا) و پروتئین خام معمول و 5 درصد کمتر از توصیه سویه در 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار در 42 روز و در سه دوره آزمایشی آغازین (1 تا 10 روزگی)، رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی)، برای بررسی فراسنجههای خونی و ایمنی جوجههای گوشتی به ترتیب به روش الایزا و به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر و استفاده از کیتهای تجاری زیست شیمی، در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد آزمایش قرارگرفتندنتایج : دربارۀ اثرات تیمارهای آزمایشی بر فراسنجههای بیوشیمیایی خون جوجهها، استفاده از پیه گاوی، اسانس معمول آویشن و سطح پروتئین معمول و روغن کلزا به همراه اسانس آویشن و پروتئین پائین جیرهها، سطح LDL جوجهها را کاهش داد (0.05>p). استفاده از اسانس کپسوله شدۀ آویشن و پیه موجب افزایش درصد لنفوسیتهای خون شد (0.05>p).نتیجه گیری : نتایج این تحقیق نشان میدهد در جوجههای گوشتی سویۀ راس 308 استفاده از چربی غیراشباع، به همراه اسانس کپسوله شدۀ آویشن و سطح پروتئین خام توصیه شده برای سویه، موجب بهبود فراسنجههای خون در سطح LDL خون و ایمنی جوجهها براساس درصد لنفوسیتها میگردد. به نظرمیرسد ترکیب این مواد، دارای اثرات همافزایی بوده و میتوانند اثرات زیستی یکدیگر را تقویت کنند.
Introduction & Objective: In the present experiment, the effects of normal and encapsulated thyme essential oil along with saturated and unsaturated fats on blood parameters and safety of broilers with normal and low protein diets were evaluated.Materials and Methods: In this study, 384 Ross 308 broilers in a 2 × 2 × 2 factorial engagements with 8 treatments including (zero and normal and encapsulated thyme essential oil), (beef tallow and rapeseed oil) and common crude protein and 5% less than the recommended strain in 4 replications and 12 chicks per replication in 42 days and in the three experimental periods included starter (1 to 10 days), growing (11 to 24 days) and finisher (25 to 42 days) for investigation. Blood parameters and immunity of broiler chickens were tested by ELISA method and by spectrophotometer and using commercial biochemistry kits, in a completely randomized design.Results: In relation to the effects of experimental treatments on the biochemical parameters of the blood of chickens, the use of cow tallow, normal thyme essential oil and normal protein level, and rapeseed oil along with thyme essential oil and low protein diets, reduced the LDL level of chickens (P<0.05). The use of encapsulated essential oil of thyme and tallow increased the percentage of blood lymphocytes (P<0.05).Conclusion: The results of this research show that in Ras 308 broiler chickens, the use of unsaturated fat, along with encapsulated thyme essential oil and the level of crude protein recommended for the strain, improves blood parameters in blood LDL level and the immunity of chickens on the percentage of lymphocytes. It seems that the combination of these substances has synergistic effects and can strengthen each other's biological effects.
_||_