اثر عصاره آبی ریشه شیرین بیانGlycyrrhiza glabraبر علیه سوء عملکرد لیپیدی وتغییرات بافتی کبد القاء شده توسط تیواستامید در موش صحرایی نر
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیداوود مقدم نیا 1 , مختار مختاری 2 , سعید خاتم ساز 3
1 - گروه زیست شناسی،واحد علوم وتحقیقات فارس،دانشگاه آزاداسلامی، فارس. ایران
2 - گروه زیست شناسی،واحد شیراز ،دانشگاه آزاد اسلامی،شیراز. ایران
3 - گروه زیست شناسی،واحدکازرون ،دانشگاه آزاد اسلامی،کازرون. ایران.
کلید واژه: گلوکز, موش صحرایی نر, ریشه شیرین بیان, تیواستامید, سوء عملکرد لیپیدی,
چکیده مقاله :
مقدمه وهدف:تیواستامید باعث ایجاد کارسینومای هپاتوسلولار و سوءعملکرد لیپیدی میگردد. ترکیبات فنلی گیاهان از جمله فلاونوئیدها در درمان تعداد زیادی از بیماری ها نقش مهمی دارند. هدف از مطالعه حاضربررسی اثر عصاره آبی ریشه شیرین بیان بر علیه سوء عملکرد لیپیدی وتغییرات بافتی کبد القاء شده توسط تیواستامید در موش صحرایی نر می باشد.روش کار:35 سر موش صحرایی نر به 5 گروه7تایی:کنترل،شاهد(mg/kg150تیواستامید )،تجربی (تیمار شده با دوزهای مختلف عصاره آبی ریشه شیرین بیانو سپس مصرفmg/kg150تیواستامید)تقسیم شدند.بعد از 3ماه تیمار از حیوانات خونگیری به عمل آمد و برای اندازه گیری سطوح سرمی کلسترول توتالکلسترول LDLکلسترول HDLتری گلیسیرید وگلوکز به روش آنزیماتیک تست شدند.نمونه بافتی کبد بعد از رنگ آمیزی هماتوکسیلن- ائوزین ازنظر آسیب شناسی موردمطالعه قرارگرفت.یافته ها:پیش درمانی باmg/kg300 و 100 عصاره آبی ریشه شیرین بیان؛ سطح سرمیکلسترول توتال در مقایسه با گروه شاهد(دریافت کننده تیواستامید)کاهش معنی داری داشتپیش درمانی با عصاره آبی ریشه شیرین بیان در تمام دوزها سطوح FBSسرم را در مقایسه با گروه دریافت کننده تیواستامید افزایش داد ولی معنی دار نبود. سطوح سرمی کلسترول LDLHDLو تری گلیسیرید گروه دریافت کننده تیواستامید درمقایسه با پیش درمانی با عصاره آبی ریشه شیرین بیان در تمام دوزها اختلاف معنی داری نشان نداد(0/05p )تمام گروه های تجربی باعث بهبود تغییرات بافتی کبدی القاشده با تیواستامیدگردیدند که این اثرات وابسته به دوز بودنتیجه گیری:نتایج این مطالعه اثر حفاظتی عصاره آبی ریشه شیرین بیان را بر سوء عملکرد لیپیدی وتغییرات بافتی کبد القاء شده توسط تیواستامید در موش صحرایی نر نشان داد.
Inroduction and ObjectiveThioacetamide cause hepatocellular carcinoma and lipid dysfunction.The plant phenolic compounds such as flavonoids have a important role in the treatment of many disease. The present study was done to evaluate effects of aqueous extract of Glycyrrhiza glabra root against lipid dysfunction and hepatic tissue changes induced by thioacetamide in male rats. Materials and Methods:35 male rats were divided into five groupsof seven:Control group.Animals of this group underwent no stress such as injection ,oral gavage and etc.Sham group.Animals of this group received150 mg/kg of thioacetamide intrapertionealy in a single dose for 3 months.Experimental group 1,2,3. Animals of this groups received 100,200,300 mg/kg of aqueous extract of glycyrrhiza glabra root orally per day for 3 months and then 150 mg/kg of thioacetamide intrapertionealy in a single dose. All animals bled after 3 months .The provided blood samples were tested for total cholesterol, LDL and HDL cholesterol,triglyceride and glucose serum levels by enzymatic methods. The pathological examination of hepatic tissue samples were done after hematoxylin - eosin stainingResultsPretreatmen with 100,300 mg/kg of aqueous extract of Glycyrrhiza glabra root significandecreased the serum levels of total choesterol comparing with thioacetamide group.Pretreatmen with the aqueous extract of Glycyrrhiza glabra root at all doses increased the serum levels of glucose comparing with thioacetamide group but there was no significant difference. Pretreatmen with the aqueous extract of Glycyrrhiza glabra root at all doses showed no significant difference inserum levels of LDL,HDLcholesterol and triglyceride comparing with thioacetamide group. In all experimental groups the hepatic tissue changes induced by thioacetamide improved which were dose dependent.(p≤.05) Conclusion: Therefore, the result show that the protective effects of aqueous extract of Glycyrrhiza glabra root against Lipid dysfunction and hepatic tissue induced by thioacetamide in male rats.The protective effects of this extract can be due to the presence of flavonoids,chalcones,phytosterols compounds.