تأثیر نانوذرات نقره کلوئیدی بر برخی آنزیم های کبدی کپور معمولی (Cyprinus carpio
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیآرزو صمصامی 1 , روح اله رحیمی 2 , فردین شالویی 3 , گودرز هاشمی 4
1 - کارشناسی ارشد تکثیر و پرورش آبزیان، گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد. ایران.
2 - استادیار گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد. شهرکرد. ایران
3 - 2- استادیار گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد. شهرکرد. ایران
4 - کارشناسی تکثیر و پرورش آبزیان، گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد. شهرکرد. ایران.
کلید واژه: ALP, ALT, نانوذرات نقره, کپور معمولی, AST,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف:با وجود افزایش کاربرد نانو ذرات نقره در صنعت و محصولات مصرفی، در مورد سمیت آن به ویژه برای موجودات آبزی شناخت اندکی وجود دارد. با توجه به توسعه سریع فناوری نانو و کاربردهای گوناگون آن، داشتن اطلاعات کافی درباره عوارض جانبی احتمالی در اندام های بدن آبزیان بسیار حائز اهمیت است. بنابراین، در این تحقیق به بررسی تعیین غلظت کشنده میانی(LC50) و تاثیر این ذرات بر آنزیم های کبدی ماهی کپور پرداخته شد.روش کار:84 عدد ماهی کپور به مدت 96 ساعت در معرض غلظت های 0، 0/1، 0/5، 1، 2/5، 5 و 10 میلی گرم بر لیتر نانو ذرات نقره قرار گرفتند و تلفات روزانه ثبت گردید. نتایج توسط نرم افزار Probit Analysesبررسی و غلظت کشنده میانی(LC50) محاسبه شد. سپس براساس LC50به دست آمده 84 عدد ماهی در 4 تیمار( 0، 0/02، 0/04، 0/11 میلی گرم بر لیتر) در 3 تکرار قرار گرفت. بعد از طی 14 روز، 2 عدد ماهی از هر تکرار پس از بیهوشی با پودر گل میخک و خون گیری از کبد آنها، تغییرات سطح آنزیم هایAST,ALP ,ALTاندازه گیری شد.یافته ها:نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که LC50در این ماهی 0/23 میلی گرم بر لیتر به دست آمد ه و غلظت های بررسی شده نانوذرات نقره با افزایش غلظت، در سطح آنزیم های کبدی افزایش معنیداری نسبت به گروه کنترل از خود نشان دادند (0/05>Pنتیجه گیری:با توجه به نتایج پژوهش حاضر، نانو ذرات نقره دارای اثرات سمی بر آبزیان بوده و جلوگیری از رهایش عمدی یا تصادفی آن ها به زیست بوم های آبی باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
Inroduction & Objective: Despite increasing application of silver nanoparticles (NPs) in industry and consumer products, there is still little known about their potential toxicity, particularly to organisms in aquatic environments. Regarding fast development of the nanotechnology and its diverse applications, is very important having enough data on the probably its side effects on the aquatic body organs. Therefore, in this study the median lethal concentration “LC50” and the effects of nanosilver administration on the liver's biochemistry in cyprinus carpioMaterial and MethodFor this purpose 84 fish were exposed to concentrations of(0.1, 0.5, 1, 2.5, 5, 10 ppm) for 96 hours and their mortality were recorded. By using probit analyses the LC50 was obtained 0.23 ppm. In next stage 84 fish in four treatment with three repeat in each treatment were exposed to (1/2 LC50, 1/5 LC50, 1/10 LC50) and contral treatment for 14 days. After 14 days 2 fish in each repeats was selected in random and were passed out with clove powder. Their livers were extracted. Then, Changes in AST,ALP,ALT levels were counted.Results: Results showed in AST,ALP,ALT levels a significant increase in the nanosilver treated fish (P