بررسی تاثیر عصاره آبی زیره سبز در کنترل وزن موش های صحرایی نر ویستار دریافت کننده رژیم غذایی پرچرب
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیستاره ریاحی 1 , رضا نجات بخش 2 , ساناز مهمازی 3
1 - دانش آموخته دوره کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات زنجان، گروه فیزیولوژی جانوری. ایران.
2 - استادیارعلوم تشریح، دانشگاه علوم و پزشکی زنجان. ایران
3 - استادیار ، گروه ژنتیک، مرکز تحقیقات بیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان،زنجان. ایران.
کلید واژه: عصاره آبی زیره سبز, رژیم غذایی چرب, : چاقی,
چکیده مقاله :
مقدمه و هدف:چاقی ناشی از افزایش عمومی یا موضعی چربی در بدن بوده و مصرف غذای پرچرب، از فاکتورهای خطر ایجاد آن محسوب میگردد. مکملهای گیاهی در مقایسه با بسیاری از داروهای سنتز شده شیمیایی به دلیل موثر بودن در کاهش وزن، درمان چاقی و داشتن حداقل عوارض جانبی کاربرد گستردهای پیدا نموده اند. در این تحقیق اثر عصاره آبی زیره سبز بر میزان وزن و پارامتر های خونی مرتبط با سندرم متابولیک در موشهای تحت تغذیه با رژیم غذایی پرچرب بررسی گردید.روش کار:32 سر موش رت نر نژاد ویستار 3 ماهه که به طور تصادفی به 4 گروه 8تایی کنترل(دریافت کننده رژیم غذایی معمولی و بدون دریافت عصاره)، گروه چاق(دریافت کننده رژیم غذایی پر چرب و بدون دریافت عصاره) و گروه های تجربی دریافت کننده عصاره آبی زیره سبز با دوزهای 50 و 100 میلی گرم بر کیلو گرم. به همراه غذای پرچرب تقسیم و روزانه از راه دهانی به مدت 20 هفته تیمار شدند. بعد از اتمام 20 هفته کلیه موش ها کالبد شکافی شده و از قلب حیوان خونگیری انجام گردید. قلب، کبد، کلیهها و چربی دور کلیهها ، طحال، پانکراس، چربی امنتال جدا شده، وزن شدند. آزمایشات بیوشیمیایی در سطح سرم شامل اندازه گیری گلوکز، تریگلیسیرید، کلسترول، LDLHDLو لپتین انجام گرفت. یافته ها:در تیمار عصاره زیره سبز در هر دو گروه کاهش معنی داری در شاخص توده بدنی، میزان چربی امنتال، سطح تریگلیسیرید و لپتین نسبت به گروه چاق مشاهده شد و در تیمار با دوز 100 میلی گرم بر کیلو گرم عصاره زیره کاهش معنی دار وزن کبد نسبت به گروه های دیگر را موجب گردید(05/0 >Pنتیجهگیری:عصاره آبی زیره سبز میتواند به عنوان یک طعم دهنده یا افزودنی با دوز پایین در رژیم غذایی روزانه میزان متابولیسم چربی را کنترل و موجب کاهش وزن شود.
Inroduction and Objective:Obesity resulting from general or local fat accumulation in body. High fat diet is one of the risk factors of Obesity. Many herbal supplements compared to synthetic chemical agents can be effective in the treatment of obesity or weight reduction with minimum side effects. The anti-obesity effect of cumin that are Iranian native aromatic and medicinal plants, on the weight loss and stabilize blood parameters associated with metabolic syndrome were measured weekly in Male Wistar rats.Materials and Methods:32 male Wistar rats, (3 months) who were randomly divided into 4 groups that each group contains of 8 rats, the controls were recipient of a normal diet without treatment, obese subjects receiving the high fat diet without extracts and 2 experimental groups received different dose of Cumin aqueous extract (50,100 mgKg -1 ) with High fat diet. Mice were treated with extracts daily by oral gavages after weighed weekly for 20 weeks. After completion of 20 weeks, Heart, liver, kidneys, spleen, pancreas, Omental fat and fats around kidneys isolated and weighed after autopsy. Biochemical tests included measurements of serum levels of glucose, triglycerides, cholesterol, LDL, HDL, and leptin were performed.Results:Cumin aqueous extract resulted in a significant reduction in body mass index, lipid levels, and decreased levels of triglycerides and leptin and Omrntal fat in contrast to obese group (pConclusion:Cumin in a dosage of 50,100 mgKg-1 can be reduce Omntal fat effectively But according to the reduction of liver weight at doses of 100 mgKg-1 it may had side effects on high dose. The herbals have to use in effective and safe dose.