تجزیه شیمیایی روغن اسانسی بدست آمده از تقطیر با آب و میکرو استخراج از فضای فوقانی فاز جامدگیاهStachys byzanthina C. Koch. با استفاده ازکروماتوگرافی گازی-طیف سنج جرمی
محورهای موضوعی : شیمی کوانتومی و اسپکتروسکوپی
1 -
کلید واژه:
چکیده مقاله :
در این تحقیق گیاه byzanthina S. با نام فارسی سنبله ای نقره ای، از شهرستان شاهرود در استان سمنان جمع آوری شد. اسانس گیاه با استفاده از تکنیک تقطیر با آب و تکنیک میکرواستخراج از فضای فوقانی فاز جامد بدست آمد و اسانس¬های حاصل از دو روش، با استفاده از روش طیف سنج جرمی کوپل شده با کروماتوگرافی گازی(GC-MS) مورد تجزیه شیمیایی قرار گرفت. اکتان(97/33%)، جرمکران¬دی(21/19%)، ترانس-1-اتیل-3-متیل¬سیکلوپنتان(37/12%)، ژرانیول-آلفا-ترپینن(98/4%) و دکان(98/4%) ترکیبات اصلی شناسائی شده در کل اسانس بدست آمده از اندام هوایی گیاه به روش تقطیر با آب را تشکیل می دهند. از دیگر ترکیبات موجود در اسانس گیاه می توان از بتا- پینن(81/2%)، بتا- المن(13/2%) و کاریوفیلن اکسید(67/1%) نام برد. تجزیه اسانس بدست آمده با HS-SPME نشان داد، آلفاپینن(33/26%)، بتا- پینن(77/39%)، جرمکران دی(82/8%) و بتا- المن(86/3%) ترکیبات اصلی در اسانس شناسائی شده در کل اسانس بدست آمده از اندام هوایی گیاه را تشکیل می دهند. بتا-یلنگن(75/2%) و بتا-کوپاین(17/1%) از دیگر ترکیبات قابل ذکر در اسانس گیاه در این روش مطالعه می باشد.