تأثیر عصارههای گیاهی بر کاهش رشد باکتری عامل شانکر باکتریایی بادام (pv. syringae Pseudomonas syringae) در شرایط آزمایشگاه
محورهای موضوعی : بیماری شناسی گیاهیمحمدرضا ارژنگ 1 , جلال غلام نژاد 2 * , اعظم جعفری 3 , حیدر مفتاحی زاده 4 , مهسا برهمت 5
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزي و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
2 - دانشیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزي و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
3 - دانشیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزي و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
4 - دانشیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزي و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
5 - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
کلید واژه: شانکر باکتریایی, بادام, Pseudomonas syringae pv. syringae , عصاره گیاهی,
چکیده مقاله :
بادام بومی آسیای میانه و ایران است و جزء مهمترین محصولات باغی کشور بوده و جایگاه مهمی در بین محصولات باغی کشور بهویژه سمت غرب کشور دارد. بیماری شانکر باکتریایی با عامل pv. syringae Pseudomonas syringae به بیماری بلاست جوانه و بلاست شکوفه هم معروف است. با توجه به اهمیت این بیماری و لزوم انجام مبارزه صحیح و اصولی با آن، تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر غلظتهای مختلف عصارههای گیاهی شامل اسطوخودوس، کارده و بنسرخ بر کاهش بیماریزایی باکتری pv. syringae P. syringae و معرفی غلظت مؤثر و کاربردی از عصارههای گیاهی در آزمون آزمایشگاهی انجام شد. آزمون بر روی محیط کشت Nutrient Agar انجام شد و برای شاهد از آب مقطر سترون استفاده شد. برای هر عصاره سه تکرار در نظر گرفته شد. غلظتهای عصارههای آبی و الکلی شامل 500، 1500 و ppm2000 بود. بعد از گذشت 48 ساعت از ریختن عصارهها در چاهکها، هالۀ بازدارندۀ رشد اطراف چاهک اندازهگیری شد و در نهایت درصد کنترلکنندگی هر عصاره در مقایسه با شاهد آب مقطر محاسبه گردید. نتایج نشان داد بهترین اثر بازدارندگی در بین عصارههای آبی مربوط به عصارۀ آبی اسطوخودوس با غلظت ppm2000 به میزان 45/82 درصد و کمترین بـازدارنـدگی مـربـوط به عـصـارۀ آبی بنسـرخ با غـلـظـت ppm500 بـه مـیـزان 68/29 درصـد بـر روی بـاکـتـری P. syringae pv. syringae در شرایط آزمایشگاه بود؛ بهترین اثر بازدارندگی در بین عصارههای الکلی مربوط به عصارۀ الکلی اسطوخودوس با غلظت ppm2000 به میزان 12/84 درصد بود و عصارۀ الکلی بنسرخ با غلظت ppm500 کمترین اثر بازدارندگی به میزان 12/34 درصد را بر روی باکتری P. syringae pv. syringae در شرایط آزمایشگاه داشت؛ تمامی تیمارهای مورد استفاده در این پژوهش در سطح آماری بهتری نسبت به تیمار شاهد قرار گرفتند. یافتههای این پژوهش نشان داد که عصارههای گیاهی مورد استفاده در این پژوهش خاصیت بازدارندگی علیه باکتری عامل بیماری شانکر باکتریایی در شرایط آزمایشگاه داشتند؛ لذا با یافتن فرمولاسیونهایی از ترکیبات گیاهی مانند عصارهها میتوان بهعنوان ترکـیـبات جایگزین با خاصیت گیاهسـوزی کمـتر، خطرات زیـستمـحیطی کمـتر و تضمینکننده سلامت انسان و محیطزیست، علیه این باکتری استفاده نمود.
Almond is native to Central Asia and Iran and one of the most important garden crops in the country and has an important place among the garden crops in the country, especially in the western part of the country. Bacterial canker disease caused by Pseudomonas syringae pv. syringae is also known as bud blast disease and blossom blast disease. Given the importance of this disease and the need to fight it correctly and systematically, the present study was conducted with the aim of investigating the effect of plant extracts including Lavender, Biarum and Michael Hoog on reducing the pathogenicity of the bacteria P. syringae pv. syringae and introducing an effective and practical concentration of plant extracts in a laboratory test. The test was performed on Nutrient Agar culture medium and after the bacteria were cultivated, wells with a diameter of three millimeters were created in the middle of each Petri dish on the culture medium and about 10 microliters of each extract were poured into each well. Sterile distilled water was used as the control. Three replicates were considered for each extract. The concentrations of aqueous and alcoholic extracts were 500, 1500 and 2000ppm. After 48 hours of pouring the extracts into the wells, the growth inhibitory area around the well was measured, and finally the percentage of control of each extract compared to the distilled water control was calculated. The results show that the best inhibitory effect among the aqueous extracts was related to the aqueous extract of Lavender with a concentration of 2000ppm with an inhibitory effect of 82.45%, and the aqueous extract of Michael Hoog with a concentration of 500ppm with an inhibitory effect of 29.68% had the least inhibitory effect on the bacteria P. syringae pv. syringae in vitro condition; The best inhibitory effect among alcoholic extracts was related to the ethanol extract of Lavender with a concentration of 2000ppm with an inhibitory effect of 84.12%, and the ethanol extract of Michael Hoog with a concentration of 500ppm with an inhibitory effect of 34.12% had the lowest inhibitory effect on the P. syringae pv. syringae in vitro conditions; all treatments used in this study were statistically better than the control treatment. The findings in this study showed that the plant extracts used in this study have inhibitory properties against the bacteria that cause bacterial canker in laboratory conditions, so by finding formulations of plant compounds such as extracts, they can be used as substitutes for chemical compounds that have less herbicidal properties, fewer environmental risks, and guarantee human and environmental health against these bacteria.
آشنگرف، م. و معتصم زوراب، م. ۱۴۰۱. سنتز سبز نانو¬ذرات مس توسط باکتری سودوموناس گریمونتی و تعیین ویژگی و فعالیت ضد¬باکتریایی آن. زیستشناسی میکروبی ۱۱(۴۱): ۶۱-۷۹.
احسنی، ح.، محمودی صفا، ج.، نصرالهنژاد، س. و رحیمیان، ح.ا. 1398. تعیین خصوصیات فنوتیپی و تنوع ژنتیکی جدایههای Pseudomonas syringae pv. syringae عامل شانکر باکتریایی درختان میوه هستهدار در استانهای خراسان رضوی و شمالی. آفات و بیماریهای گیاهی 87(109): 181-193.
احمدی اسبچین، س. و مصطفیپور، م.ج. ۱۳۹۷. اثرات متقابل ضد¬باکتریایی اسانس رزماری و اسانس اسطوخودوس بر روی دو باکتری گرم مثبت و سه باکتری گرم منفی در محیط آزمایشگاهی. پژوهشهای سلولی و مولکولی (مجله زیستشناسی ایران) ۳۱(۲): ۱۲۱-۱۳۶.
اطـمیـنانـی، ف. و اطمینانی، ا. ۱۳۹۹. فعالیت ضد¬باکتریایی عصارههای هیدرو¬الکـلی گیـاه آویـشن و بهلـیـمو بـر بـاکـتری Pseudomonas syringaeدر شرایـط آزمـایـشگـاهی. پـژوهـشهای سلولی و مولکولی (زیستشناسی ایران) ۳۳(۲): ۱۳۶-۱۴۳.
اکبری، پ.، فریدونی، م.س. و غلام حسینی، ا. 1395. اثر عصاره¬های کارده Biarum bovei و جفت گیاه بلوط Quercus infectaria بر درصد تخم¬گشایی و بقا لارو قزل¬آلای رنگین¬کمان Oncorhynchus mykiss در مراحل اولیه رشد. مجله تحقیقات دامپزشکی 71(3): 403-407.
بـاسـاونـد، ا.، خـدایـگان، ص.، رحیـمـیـان، ح.، بابایـیزاد، و. و میرحسینی، ح.ع. ۱۳۹۰. Pseudomonas syringae pv. syringae به¬عنوان عامل جدید بیمـاری سوخـتـگی برگ کلم. مجله آسیـبشـناسی گیاهی ۱۶۹(۴): ۲۵۳-۲۵۹.
پیله رام، س.، رومیانی، ل. تدینی، م. 1397. تأثیر پوشش کیتوزان و اسانس فلفل سیاه بر ماندگاری فیله کپور علفخوار در بستهبندی اتمسفر تغییریافته. علوم و فنون شیلات 7(3): 167-174.
حجتی، م. و علیزاده بهبهانی، ب. 1400. بررسی اثر روش استخراج با حلال¬های آب و متانول بر ویژگی¬های ضد-اکسایشی و ضد¬میکروبی عصاره گیاه بن¬سرخ: مطالعه در شرایط آزمایشگاهی. 17(1): 83-91. https://doi.org/10.22067/ifstrj.v17i1.85992.
حسینی، ا.، روستا، ع.، طبیب لقمانی، ف.ا. و محمـودپور، م.ب. ۱۳۹۳. فعالیت آنـتیاکسـیدانی عصـاره هـیدرو¬متانولی گیاه کارده (Biarum carduchorum) در شرایط آزمایشگاهی و تأثیر آن بر لیپید¬های سرم موشهای صحرایی. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران ۹(۳): ۱-۸.
حناچی، پ.، قربانی، ن.، صادقی علیآبادی، ح.، کیارستمی، خ. و حسینی، ف.س. ۱۴۰۱. سنجش میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی عصاره گیاهان بادرنجبویه و اسطوخودوس با استفاده از حلالها و روشهای عصارهگیری مختلف و بررسی خواص ضد¬باکتریایی آنها. نوید نو ۲۵(۸۲): ۳۸-۴۹.
خاکسریان، م.، مشکوه السادات، م.ه.، فرازی فرد، ر. و صفرپور، ف. 1386. بررسی اثر ضد¬دردی و مـواد متشکله عصاره برک گیاه دارویی بن سرخ Allium jesdanum و نقش احتمالی سیستم اوپیوئیدی در اثرات ضد¬دردی آن. یافته 9(4): 21-26.
ده مرده، ص.، سالاری، م.، پیرنیا، م. و افضلی گروه، ص. 1396. بررسی خاصیت ضد¬قارچی و ضد¬باکتریایی اسانس و عصاره برخی از گیاهان دارویی بر بیمارگر¬های گیاهی. دوازدهمین همایش ملی پژوهشهای نوین در علوم و فناوری.
دهقان، ح.، هاشمی، س.ع.ا. و طباطبایی، س.ج. ۱۴۰۳. بررسی فیتوشیمیایی اسانسهای زیـره سـبز، زیره سیاه و اسـطوخـودوس و اثـر آنهـا عـلیـه قـارچ بـیمـاریزای گـوجـه¬فـرنـگی Fusarium oxysporum. شیمی کـاربردی روز ۱۹(۷۰): ۲۴۳-۲۶۰.
رئیسی، م.، شکرفروش، س.ش.، امیـنلاری، م.، قیصـری، ح.ر. و گلـکاری، ح.ا. ۱۳۹۶. بـررسی خـصوصـیـات فـیزیکـوشیمیـایی کالـبـاس امـولسـیونـی تـولـید شـده با گوشت ترد شده توسط عـصاره آبی گـیاه کارده (Biarum carduchcorum). بهداشت مواد غذایی 7، 2(26): ۵۷-۶۶.
زنـگویـی، ا.، بازگیـر، ع.، غلامنـژاد، ج.، و درویـشنـیـا، م. ۱۳۹۷. مـطـالـعـه اثـر عـصـاره اسـطـوخـودوس (Lavandula spica L..) بر روی بیماری کپک آبی. اولین همایش ملی علوم کشاورزی و زیستمحیطی ایران، باوى.
سرمیلی، ع.، لرستانی، ع.ن. و عقیلی ناطق، ن. ۱۴۰۲. تشخیص خلال بادام درختی از خلال بادام¬زمینی به کمک بینی الکترونیکی. مهندسی بیوسیستم ایران ۵۴(۳): ۶۱-۷۴.
عزتپور، ب.، بادپروا، ا.، احمدی، ش.، رشیدیپور، م. و ضیائی، ه. ۱۳۸۷. بررسی تأثیر اسانس گیاه اسطوخودوس بر تریکوموناس واژینالیس در محیطIn vitro. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام ۱۶(۴): ۳۱-۳۷.
عطایی عظیمی، ع.، دلنواز هاشملویان، ب. و غنایی، ع.م. 1385. اثر ضد¬قارچـی عـصـاره¬های آب، الکلی و فنلی دانه و بـرگ سـورگوم بیکالر Sorghum bicolor L. Moench بر فـوزاریـوم سـولانـی و فـوزاریوم پـوآ. گیاهان دارویی 6(3): 26-32.
غلام نـژاد، ج.، مـحمـدی گـل تپه، ا.، سنـجریان، ف.، صـفایی، ن. و رضـوی، خ. 1392. بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک بر روی علائم بیـماری سـپتوریـای بـرگی Mycospharella graminicola. تحقیقـات بیماری¬های گیاهی 1(2): 35-46.
غلامی، ع.، عربستانی، م. ر. و احمدی، م. ۱۳۹۵. بررسی فعالیت ضـد¬میـکروبی عصـاره متانولی و آبی گیاه بنسرخ (Allium Jesdianum) بر روی تعدادی از باکتـریهای بیمـاریزا با مقاومـت دارویی گـسترده. مجله علمی پژوهان ۱۴(۴): ۱۸-۲۶.
کردجزی، ع. و فرهمندفر، ر. 1398. فعالیت ضد¬باکتریایی عصاره هیدرو¬الکلی برگ کاردین بر لیستریا مونوسیتوژنز، سالمونلا اینترتیدیس و سودوموناس آئروژینوزا. علوم و صنایع غذایی 97(16): 29-35. http://dx.doi.org/10.29252/fsct.16.97.29.
محمودی، ر.، زنگنهنژاد، ز. و سـترکـی، م. ۱۳۹۷. اثـر حفـاظتـی عصـاره گیاه کـارده بر افـسردگی و درد در مـدل پارکـیـنسـون ایجـاد شـده توسـط ۶-هیدروکسی دوپـامـین در موشهای صحرایی. یافتههای نوین در علوم زیستی ۵(۴): ۳۶۵-۳۷۱.
معراجی، ه.، محمدی، م.، سالک سیفی، ک.، حزبئیپور، س. و مرادی، م. ۱۳۹۷. مهار دو گونه قارچ فوزاریوم توسط اسانس گیاهان دارویی. تحقیقات نوین در گیاه پزشکی ۱(۱): ۴۵-۵۸.
موسـیـوند، م.، رحیمـیان، ح. و شـمس بخـش، م. 1388. ارتباط فنـوتیپی و ژنتـیکی سویـه¬های Pseudomonas syringae pv. Syringae جـدا شـده از نیـشـکر، درخـتان مـیوه هـسـته¬دار و گنـدم. بیـماری¬های گیاهی 45(1): 85-98.
وحدانی، ر.، محرابی سیسخت، ص.ا.، ملکزاده، ج.م.، جاننثار، ر.، صادقی، ه.ا. و شفاییپـور، ا. ۱۳۹۰. تأثیر عصـاره آبی بـنسـرخ بر پیشـگیری از سنـگ کلیه ناشی از اتیـلن گلیـکول در موش نر نـژاد ویسـتار. ارمغـان دانش ۱۶(۶) ۶: ۵۵۷-۵۶۶.
Abdul-Aziz, H., Omran, A. and Zakaria, W.R. 2010. H2O2 oxidation of pre-coagulated semi aerobic leachate. International Journal of Environmental Research 4(2): 209-216.
Abu-Lafi, S., Odeh, I., Dewik, H., Qabajah, M., Hanuš, L.O. and Dembitsky, V.M. 2008. Thymol and carvacrol production from leaves of wild Palestinian Majorana syriaca. Bioresource Technology 99(9): 3914-3918. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.07.042.
Amiri, H. 2007. Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil of Allium jesdianum Boiss. and Buhse from Iran. Journal of Medicinal Plants 6(1): 39-44. https://dor.isc.ac/dor/20. 1001.1.2717204.2007.6.21.6.7.
Atmani, F., Sadki, C., Aziz, M., Mimouni, M. and Hacht, B. 2009. Cynodon dactylon extract as a preventive and curative agent in experimentally induced nephrolithiasis. Urological Research 37(2): 75-82. https://doi.org/10.1007/s00240-009-0174-8.
Bachir, R.G., Boudali, T. and Hakem, O. 2020. Antifungal activity of five commercial extract against Alternaria alternata. Journal of Biotechnology Research 6(8): 98-103. https://doi.org/10.32861/jbr. 68.98.103.
Bahraminejad, S., Asenstorfer, R.E., Riley, I.T. and Schultz, C.J. 2008. Analysis of the antimicrobial activity of flavonoids and saponins isolated from the shoots of oats (Avena sativa L.). Journal of Phytopathology 156(1): 1-7. https://doi.org/10.1111/j.1439-0434.2007.01309.x.
Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D. and Idaomar, M. 2008. Biological effects of essential oils–A review. Food and Chemical Toxicology 46(2): 446- 475. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106.
Bhat, R. 2021. Bioactive Compounds of Allium Species. In: Murthy, H.N. and Paek, K.Y. (eds.). Bioactive Compounds in Underutilized Vegetables and Legumes. Reference Series in Phytochemistry. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-57415-4_17.
Cacique, I.S., Barbosa, E.S., de Pinho, G.P. and Silverio, F.O. 2020. Maceration extraction conditions for determining the phenolic compounds and the antioxidant activity of Catharanthus roseus (L.) G. Don. Ciência e Agrotecnologia 44: e017420. https://doi.org/10.1590/1413-7054202044017420.
Chaieb, K., Hajlaoui, H., Zmantar, T., Kahla-Nakbi, A.B., Rouabhia, M., Mahdouani, K. and Bakhrouf, A. 2012. The chemical composition and biological activity of clove essential oil Eugenia caryophyllata (Syzigium aromaticum L. Myrtaceae): a short review. Phytotherapy Research 21: 501-506. https://doi.org/10.1002/ptr.2124.
Čolić, S., Zec, G., Natić, M. and Fotirić-Akšić, M. 2019. Almond (Prunus dulcis) oil. Pp. 149-180. In: Ramadan, M. (ed.). Fruit Oils: Chemistry and Functionality, Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030-12473-1_6.
De Araujo, G.G., Rodrigues, F., Gonçalves, F.L.T. and Galante, D. 2019. Survival and ice nucleation activity of Pseudomonas syringae strains exposed to simulated high-altitude atmospheric conditions. Scientific Reports 9(1): 7768. https://doi.org/10.1038/s41598-019-44283-3.
Dulla, G.F., Krasileva, K.V. and Lindow, S.E. 2010. Interference of quorum sensing in Pseudomonas syringae by bacterial epiphytes that limit iron availability. Environmental Microbiology 12(6): 1762-1774. https://doi.org/10.1111/j.1462-2920.2010.02261.x.
Gholamnezhad, J. 2019. Effect of plant extracts on activity of some defense enzymes of apple fruit in interaction with Botrytis cinerea. Journal of Integrative Agriculture 18(1): 115-123. https://doi.org/10.1016/S2095-3119(18)62104-5.
Gholamnezhad, J., Sanjarian, F., Mohammadi Goltapeh, E., Safaei, N. and Razavi, Kh. 2016. Effect of salicylic acid on enzyme activity in wheat in immediate early time after infection with Mycosphaerella graminicola. Scientia Agriculturae Bohemica 47: 1-8. http://dx.doi.org/10.1515/sab-2016-0001.
Ivanović, Ž., Stanković, S., Živković, S., Gavrilović, V., Kojić, M. and Fira, D. 2012. Molecular characterization of Pseudomonas syringae isolates from fruit trees and raspberry in Serbia. European Journal of Plant Pathology 134: 191-203.
Lopez, M.M., Llop, P., Olmos, A., Mcro-Noales, E., Cambra, M. and Bertolini, E. 2009. Are the molecular tools solving the challenges posed by detection of plant pathogenic bacteria and viruses. Current Issues in Molecular Biology 11: 13-46.
Mohsenzadeh, S. 2024. A Short Review of Allium jesdianum Boiss. and Buhse (Amaryllidaceae). Herbal Medicines Journal (in press).
Naeini, A., Yaraee, R. and Shokri, H. 2020. Antifungal and immunomodulatory activity of Allium jesdianum Boiss extracts. Journal of Herbmed Pharmacology 9(1): 75-80.
Prusinowska, R. and Śmigielski, K.B. 2014. Composition, biological properties and therapeutic effects of lavender (Lavandula angustifolia L.). A review. Herba Polonica 60(2): 56-66.
Radjabian, T., Hosseinpur Yektaei, Z., Naghizadeh, M.M. and Ghazanfari, T. 2022. Immunomodulatory impacts of bulbs extracts from five Allium species on IFN-γ, IL-4, and IL-11. Cytokines and Immunoregulation 4(2): 91-100.
Rahimi, S. and Madani, M. 2015. Evaluation of different concentrations of ethanolic extract of Allium jesdianum on humoral immunity in infected mice with Candida albicans. Journal of Medicinal Plants 4(1): 23-29.
Samavatian, H. 2006. Identification and distribution of bacterial disease agent of almond tree canker in Isfahan province. Acta Horticulturae 726: 667–671.
Schwartz, E., Tzulker, R., Glazer, I., Bar-Ya'akov, I., Wiesman, Z., Tripler, E., Bar-Ilan, I., Fromm, H., Borochov-Neori, H., Holland, D. and Amir, R.J. 2009. Environmental conditions affect the color, taste, and antioxidant capacity of 11 pomegranate accessions' fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry 57(19): 9197-9209.
Shariatifar, N., Shoeibi, S., Sani, M.J., Jamshidi, A.H., Zarei, A., Mehdizade, A. and Dadgarnejad, M. 2014. Study on diuretic activity of saffron (stigma of Crocus sativus L.) aqueous extract in rat. Journal of Advanced Pharmaceutical Technology and Research 5: 17-20. https://doi.org/10.4103/2231-4040.126982.
Shila, S.J., Islam, M.R., Ahmed, N.N., Dastogeer, K.M.G. and Meah, M.B. 2013. Detection of Pseudomonas syringae pv. lachrymans associated with the seeds of cucurbits. Universal Journal of Agricultural Research 1(1): 1-8. http://dx.doi.org/10.13189/ujar.2013.010101.
Sodaeizadeh, H., Rafieiolhossaini, M. and Van-Damme, P. 2010. Herbicidal activity of a medicinal plant, Peganum harmala L. and decomposition dynamics of its phytotoxins in the soil. Industrial Crops and Products 31(2): 385-394. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2009.12.006.
Sowndhararajan, K., Joseph, J.M. and Manian, S. 2013. Antioxidant and free radical scavenging activities of Indian Acacias, Acacia leucophloea (Roxb) Willd., Acacia ferruginea DC., Acacia dealbata Link. and Acacia pennata L. Willd. International Journal of Food Properties 16(8): 1717-1729. https://doi.org/10.1080/10942912.2011.604895.
Soylu, S., Yigitbas, H., Soylu, E.M. and Kurt, S. 2007. Antifungal effects of essential oils from oregano and fennel on Sclerotinia sclerotiorum. Journal of Applied Microbiology 103: 1021-1030. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2007.03310.x.
Tabatabaei-Yazdi, F., Alizadeh-Behbahani, B., Vasiee, A.R., Mortazavi, S.A. and Tabatabaei-Yazdi, F. 2016. Antifungal activity of extracts Biarum carduchorum (Kardeh) on Aspergillus fumigatus and Penicillium expansum in vitro. Zahedan Journal of Research in Medical Sciences 18(4): e6464. https://doi.org/10.17795/zjrms-6464.
Tariq, S., Wani, S., Rasool, W., Shafi, K., Bhat, M.A., Prabhakar, A. and Rather, M.A. 2019. A comprehensive review of the antibacterial, antifungal and antiviral potential of essential oils and their chemical constituents against drug-resistant microbial pathogens. Microbial Pathogenesis 134: 103580. https://doi.org/10.1016/j.micpath.2019.103580.
Tribelli, P.M., Lujan, A.M., Pardo, A., Ibarra, J.G., Fernandez Do Porto, D., Smania, A. and López, N.I. 2019. Core regulon of the global anaerobic regulator Anr targets central metabolism functions in Pseudomonas species. Scientific Reports 9(1): 9065. https://doi.org/10.1038/s41598-019-45541-0.
Vakili, S., Shabaninejad, Z., Ameri, M., Ebrahiminezhad, A., Shojazadeh, A., Safarpour, H., Khalaf, N. and Noorozi, S. 2022. Green synthesis, characterization and antibacterial activity of silver nanoparticles by Biarum chaduchrum leaf extract. Applied Physiology 128: 241. https://doi.org/10.1007/s00339-022-05384-5.
Wahab, B.A.A., Alamri, Z.Z., Jabbar, A.A., Ibrahim, A.A.I, Almaimani, R.A., Almasmoum, H.A., Ghaith, M.M., Farrash, W.F., Almutawif, Y.A., Ageeli, K.A., Alfaifi, S.M. and Alharthi, R.F. 2023. Phytochemistry, antioxidant, anticancer, and acute toxicity of traditional medicinal food Biarum bovei (Kardeh). BMC Complementary Medicine and Therapies 23 (1): 283. https://doi.org/10.1186/ s12906-023-04080-y.
Zuzarte, M., Gonçalves, M.J., Cavaleiro, C., Canhoto, J., Vale-Silva, L., Silva, M.J. and Salgueiro, L. 2018. Antifungal activity of lavender essential oil against Botrytis cinerea. Industrial Crops and Products 124: 331-337. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2018.05.032