بررسی ظرفیت بافری برخی افزودنیهای بافری و بافر بهینه شده و تاثیر آن بر فراسنجههای تولید گاز جیرههای با سطوح مختلف کنسانتره
محورهای موضوعی : دانش و پژوهش علوم دامیوحید شاه صنم 1 , سعید سبحانی راد 2 , کامران رضا یزدی 3 , پرهام مصلحی فر 4
1 - گروه علوم کشاورزی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.
2 - گروه علوم کشاورزی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.
3 - استاد گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
4 - دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
کلید واژه: تیتراسیون, آزمون تولید گاز, اسیدوز, بافر, بیکربنات سدیم,
چکیده مقاله :
در این پژوهش الگوی مقاومت بافری افزودنیهای بافری بیکربنات سدیم، سسکویی کربنات سدیم، اکسید منیزیم، کرنبات منیزیم، بنتونیت سدیم و زئولیت از طریق رسم منحنی تیتراسیون و شیب خط منحنیها مورد مقایسه آماری قرار گرفتند. بر اساس نتایج تیتراسیون، مواد اولیه و درصد استفاده از هرکدام از آنها در بافر چندجزئی بهینه شده مشخص و پس از ترکیب، شیب خط منحنی بافر تولید شده نیز با سایر شیب خطها مقایسه گردید. تفاوت معنیداری در شیب خط بافر بهینه شده با جوششیرین مشاهده نشد (05/0p>). جهت اطمینان از عملکرد مطلوب بافر تولید شده در شرایط شکمبه، جیرههای آزمایشی جیره کم کنسانتره فاقد افزودنی بافری (CF)، جیره پر کنسانتره فاقد افزودنی بافری (CC)، جیره کم کنسانتره+ 1 درصد بیکربنات سدیم (NF)، جیره پرکنسانتره+ 1 درصد بیکربنات سدیم (NC)، جیره کم کنسانتره+ 1 درصد بافر بهینه شده (BF) و جیره پرکنسانتره+ 1 درصد بافر بهینه شده(BC)، تحت آزمون تولید گاز در ساعات 2، 4، 6، 8، 12 24، 48، 72 و 96 پس از انکوباسیون در مایع شکمبه، قرار گرفتند. نتایج نشان داد استفاده از افزودنیهای بافری دارای اثرات مثبتی بر حفظ تعادل اسید- باز در شکمبه و در نتیجه بهبود اکولوژی میکروارگانیسمهای ساکن آن شد که این امر با افزایش معنی دار تولید گاز همراه بود (05/0>p). همچنین استفاده از مکملهای بافری منجر به بهبود فرآیند تخمیر و افزایش معنیدار قابلیت هضم مواد آلی و انرژی زایی خوراک شدند (05/0>p). علاوه بر این بافر بهینه شده پاژبافر عملکردی مشابه با بیکربنات سدیم داشته و میتواند به عنوان جایگزینی مناسب برای جوششیرین مورد استفاده دامداریها قرار گیرد.
In this study, the buffering resistance pattern of sodium bicarbonate, sodium sesquicarbonate, magnesium oxide, magnesium carbonate, sodium bentonite, and zeolite were statistically compared by plotting the titration curve and comparing the slope of the curves. According to the results of the buffer capacity, raw materials and their percentages were determined to produce the optimized multi-component buffer. The produced buffer acid-pH curve slope was compared with other slopes. No significant difference was observed in the slope of the optimized buffer with sodium bicarbonate (p <0.05). To ensure optimal buffer performance under ruminal conditions, experimental diets of low concentrate diet without buffer additive (CF), high concentrate diet without buffer additive (CC), low concentrate diet + 1% sodium bicarbonate (NF), high concentrate diet + 1% sodium bicarbonate (NC), low concentrate diet + 1% optimized buffer (BF) and high concentrate diet + 1% optimized buffer (BC), were examined with gas production test at 2, 4, 6, 8, 12 24, 48, 72 and 96 after incubation in ruminal fluid. The use of buffer additives has positive effects on maintaining acid-base balance in the rumen and thus improving the ecology of rumen microorganisms, which was accompanied by a significant increase in gas production (p <0.05). The use of buffer supplements will improve the fermentation process and can significantly increase the digestibility of organic matter and feed metabolizable energy (p <0.05). In addition, the results showed that the optimized buffer has a similar function to sodium bicarbonate and can be used as a suitable alternative.
_||_