بررسی میزان تری هالومتان ها در آب شرب روستاهای مسجدسلیمان با کاربرد GIS در سال 1394
محورهای موضوعی : علوم آب
1 -
کلید واژه: واژه هاي كليدي: آّب شرب, كلرزني, محصولات جانبي, مواد آلي, تري هالومتان ها.,
چکیده مقاله :
تری هالومتان ها مهمترین و مضرترین محصولات جانبی که متشکل از ترکیبات هالوژن دار با یک اتم کربن منفرد و با فرمول عمومی GHx3 میباشندکه خاصیت سرطان زایی داشته ودراثر گندزدایی یااکسیداسیون مواد آلی طبیعی موجود در آب با کلر آزاد حاصل می گردندوشامل کلروفرم، دی کلرو بروموفرم، دی برموکلروفرم و برموفرم میباشند.
لذا با استفاده از مواد و روشهای استاندارد، کیفیت آب خروجی از منابع زیرزمینی آب شرب روستاها،تأمین شده توسط چاهها در بازده زمانی دو فصل پاییز و زمستان از طریق نمونه برداری و براساس روش استاندارد متد سال 2012 برداشت و با دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و آشکارساز اسپکترومتر جرمی (MS) عوامل تأثیرگذار بر تشکیل تری هالومتانها از جمله pH، TDS، دما، مقدار کلر آزاد مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس مجموع غلظت ترکیبات تری هالومتانها با استانداردهای رایج در صنعت آب کشور (استاندارد ملی ایران بشماره 1053 و سازمان بهداشت جهانی) و مقایسه دو منبع تأمین آب روستاها مورد ارزیابی قرار گرفته اند. و به وسیله نرم افزار GIS پارامترهایی از منابع آب بهعنوان نمونه مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت. نتیجه گیری حاصله نشان داد با توجه به مقادیر تری هالومتانهای اندازهگیری شده در آب خروجی از منابع آب زیرزمینی و شبکه مصرف، به دلیل قرار داشتن این مواد در محدوده مجاز، در حال حاضر سلامت مصرف کنندگان تهدید نمیشود همچنین علی رغم تزریق کلر در حد استاندارد درون مخازن مصرف آب در مناطق که حداقل فاصله شبکه آب را دارد میزان کلر باقی مانده پایین بوده و میزان تری هالومتان ها کمتر تشکیل گردید.
The most harmful byproducts, trihalomethanes and halogenated compounds composed of carbon atoms with a single and with the general formula GHx3 who have carcinogenic and the effect of disinfection or oxidation of natural organic matter in the water with free chlorine can be produced. The four original compositions as chloroform are dichloro-bromo-form, dibromo-chloro-form and bromoform.
Therefore, using materials and methods related to the quality standard, the output water from underground sources of drinking water in rural areas by wells ranged through the autumn and winter, were sampled and based on a Standard Method 2012, were collected. And by Gas Chromatography (GC) and Mass Spectrometer detector (MS) factors affecting the formation of trihalomethanes, including pH, TDS, temperature, and amount of free chlorine, were evaluated. Then the total concentration of THMs in the water industry country standards (national standard in 1053 and the World Health Organization count), and compare the two sources of water villages were evaluated. Moreover, water resources parameters by GIS software were evaluated as examples.
Conclusion: The results showed levels of trihalomethanes in the water measured at the output of underground water sources and network usage, Because in normal limits of THMs in drinking water are currently not threatened the health of consumers. Moreover, despite the injection of chlorine at standard level in the tanks of water consumption in areas where water is the minimum distance from the network, Residual chlorine levels were low and the formation of trihalomethanes was lower.
1. تیتیدژ، امید، 1384، خودآموز Arc GIS، مفاهیم پایه، انتشارات موسسه فرهنگی شمال پایدار، دانشگاه شمال
2. خمیس آبادی، سمیه،1391، ارزیابی کیفی آب زیرزمینی و نقش آن در ایجاد رسوب گذاری و خوردگی تاسیسات آب شرب در روستای گوی بلاغ شهرستان مسجدسلیمان، فصلنامه زمین شناسی و محیط زیست ،دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر، شماره 21، ص 77-95
3. سازمان مديريت و برنامهريزي استان خوزستان، 1383، سالنامه آماري استان خوزستان، انتشارات سازمان مديريت برنامه ريزي استان
4. رفيعي، رامين، 1379، بررسي وضعيت آلودگي آب آشاميدني شهرستان اسلامشهر، پاياننامه کارشناسي ارشد بهداشت عمومي، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي خوزستان
5. زحمتکش، حسن، 1388، بررسی نقش گسل ها بر سفره آبهای زیرزمینی دشت گلگیر و مرکزی،پایان نامه کارشناسی ارشد،زمین شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان
6. قدرتی،فرزانه،1391، تغییرات کیفی سفره آب زیرزمینی سه روستای سربندان، جابان و آیینه ورزان در شهرستان دماوند،فصلنامه زمین شناسی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر، شماره 20، ص 87-103
7. غلامعلی زاده آهنگر، احمد، 1386، کیفیت و ارزیابی کیفی آب آبیاری، انتشارات علوم کشاورزی
8. نوائي توراني، آزاده، عادلي نيا، محمد، 1382، مقدمهاي بر GIS و آموزش نرمافزار ArcView، چاپ دوم، انتشارات ديباگران
9. alley , E. R. (2000), “ Water Quality Control”, MC Graw-Hill, NewYork
10. APHA|AWWA| wpcf, (1998),.” Standard Me That’s for the Examination of water and waste water , 20 th edition, Apha, N. W, WashingtonD.C.