استفاده مجدد از فاضلاب بهداشتی تصفیه شده و زه آب کشاورزی به عنوان منابع جایگزین برای آبیاری سبزیجات دشت عقیلی
محورهای موضوعی : آب و فاضلابحسین سلطانی کاظمی 1 , احسان دریکوند 2
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران
2 - دکترای عمران - محیط زیست، هیئت علمی دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر، شوشتر، ایران
کلید واژه: تصفیه فاضلاب, فاضلاب بهداشتی, زه آب کشاورزی, منابع جایگزین آب, آبیاری سبزیجات,
چکیده مقاله :
با توجه به کمبود آب در ایران و رشد جمعیت و شهرنشینی، برنامه ریزی برای استفاده بهینه از منابع آب و بازیافت آب از منابع نامتعارف ضرورت بیشتر یافته است. این تحقیق با هدف استفاده مجدد از فاضلاب بهداشتی تصفیه شده و زه آب کشاورزی به عنوان منابع جایگزین برای آبیاری سبزیجات انجام شد. بدین منظور 6 گونه بذر؛ ترب قرمز، برگ چقندر، گشنیز، مرزه، شوید و تره در سه تکرار 1-آبیاری با آب چاه، 2-آبیاری با زه آب کشاورزی و 3-آبیاری با فاضلاب تصفیه شده کاشت و بررسی شدند. هرکدام از بذرها به میزان 100 گرم در 3 تکرار آبیاری کاشت شدند. کیفیت خاک، فلزات سنگین در خاک، آزمایشات آلودگی و انگلی آب و بهداشت آب در مراحل مختلف اندازه گیری شد. همچنین وزن و ارتفاع سبزیجات در زمان برداشت برای مقایسه سه تکرار کاشت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد وزن و ارتفاع سبزیجات در سه تکرار تفاوت معناداری با هم نداشتند، اما در مجموع اندازه رشد سبزیجات تکرار آبیاری با زه آب کشاورزی از دو تکرار دیگر بیشتر بود. استانداردهای سازمان محیط زیست برای آبیاری کشاورزی پس از تصفیه فاضلاب بدست آمد، اما میزان فلزات سنگین خاک پس از آبیاری با فاضلاب اندکی افزایش و شوری خاک کاهش یافت. در نهایت پیشنهاد می شود برای جلوگیری از به هدر رفتن منابع آب از زه آب کشاورزی برای آبیاری سبزیجات و استفاده از فاضلاب تصفیه شده بهداشتی در موارد خاص با آزمایشات مستمر کنترل بهداشت و کیفیت انجام شود.
Due to the scarcity of water in Iran and the growth of population and urbanization, planning for optimal use of water resources and recycling of water from unconventional sources has become more necessary. This study aimed to reuse refined sanitary sewage and agricultural water drainage as alternative sources of irrigation for vegetables. For this purpose, 6 species of seed; red radish, sugarcane, coriander, savory, dill and leek were sown and studied in three replications: 1-irrigation with well water, 2-irrigation with agricultural drainage, and 3-irrigation with treated wastewater. Each seed was seeded at 100 g in 3 replications. Soil quality, heavy metals in soil, water pollution and parasitic tests and water hygiene were measured at different stages. Vegetable weight and height were also measured at harvest time to compare three replications. The results showed that the weight and height of the vegetables in the three replications were not significantly different, but the growth size of the vegetable was higher than the other two replications. Environmental standards for agricultural irrigation were achieved after wastewater treatment, but the amount of heavy metals in soil after irrigation was slightly increased and soil salinity decreased. Finally, it is recommended to conduct continuous health and quality control tests to avoid wasting water from agricultural water drainage for irrigation of vegetables and the use of purified sanitation in special cases.
_||_