ارزیابی کیفیت آب زیرزمینی از لحاظ شرب (مطالعه موردی: دشت گلگیر)
محورهای موضوعی : علوم آبسعادت صالحی کاهکش 1 , حسین اسلامی 2 , مجید رزاز 3
1 - گروه علوم آب، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران،
2 - گروه علوم آب، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران،
3 - گروه علوم آب، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران،
کلید واژه: کریجینگ, شولر, شرب, دشت گلگیر,
چکیده مقاله :
ﺑﺎ توجه به کمبود منابع آبهای سطحی و افزایش نیاز به آب، ﺗﺎﻣﯿﻦ آب ﺷﺮب از ﻣﻨﺎﺑﻊ زﯾﺮزﻣﯿﻨﯽ بسیار مهم است. برای استفاده از آبهای زیرزمینی جهت شرب، بررسی تناسب کیفی این منابع اهمیت دارد و به منظور مدیریت مکانی آن، تهیه نقشه های توزیع مکانی پارامترهای کیفی بایستی مد نظر باشد. اﯾﻦ مقاله با هدف ﺑﺮرﺳﯽ ﮐﯿﻔﯿﺖ آب زﯾﺮزﻣﯿﻨﯽ دﺷﺖ گلگیر برای ﺷﺮب اﻧﺠﺎم ﺷﺪه اﺳﺖ. به این منظور در اﯾﻦ دﺷﺖ از اﻃﻼﻋﺎت 10 ﺣﻠﻘﻪ ﭼﺎه روستایی در راﺑﻄﻪ ﺑﺎ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی TDS، ﺳﺨﺘﯽ ﮐﻞ ، ﮐﻠﺮ، ﺳﺪﯾﻢ، کلسیم، منیزیم، بی کربنات و ﺳﻮﻟﻔﺎت اﺳﺘﻔﺎده ﮔﺮدﯾﺪ. اﯾﻦ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎ ﺑﺮاﺳﺎس نمودار ﺷﻮﻟﺮ ارزیابی شدند و با استفاده از نرم افزار ARC GIS و از ﻃﺮﯾﻖ روش زمین آماری کریجینگ درون یابی شده و توزیع مکانی پارامترها در دشت گلگیر بررسی شد. با توجه به نمودار شولر بیشتر پارامترها در اکثر نمونه ها در طبقه خوب و قابل قبول قرار گرفتند و برای شرب مناسب هستند. همچنین با توجه به نقشه های ﺗﻐﯿﯿﺮات مکانی ﮐﯿﻔﯽ آب زﯾﺮزﻣﯿﻨﯽ دشت گلگیر، توزیع پارامترها در دشت الگوی خاص و منظمی نداشته و تقریبا آب زیرزمینی در تمان سطح دشت برای شرب مناسب است.
Due to the shortage of surface water resources and the increased demand for water, supply of drinking water from underground resources is very important. To use groundwater for drinking, it is important to evaluate the qualitative proportion of these resources and to plan the spatial distribution of quality parameters should be considered in order to manage its location. This article aims to investigate the quality of groundwater for drinking water. For this purpose, 10 rings of the wells were used in this plain for the parameters of TDS, total hardness, chlorine, sodium, calcium, magnesium, bicarbonate and sulfate. These parameters were evaluated based on the Schuler charts and were interpolated using ARC GIS software and analyzed by Kriging geostatistical method and the spatial distribution of the parameters in the plain was investigated. According to the Schuler chart, most of the parameters in most samples are placed on a good and acceptable floor and are suitable for drinking. Also, due to the qualitative changes in the groundhandling maps of Golgi Plain, the distribution of parameters in the plain has no specific pattern and almost groundwater is suitable for the area of the plain for drinking
_||_