مطالعه میگو پاسفید غربی از نظر آلودگی به فلزات سنگین
محورهای موضوعی : بیماریهای آبزیانرضا سلیقهزاده 1 * , محسن پورنیا 2 , علی ابوترابی 3
1 - گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی ، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران
2 - گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران
3 - دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر، شوشتر، ایران
کلید واژه: میگوی پاسفید غربی, فلزات سنگین, ارزیابی خطر,
چکیده مقاله :
بررسی غلظت فلزات سنگین بافت عضله میگوی پا سفید غربی (Litopenaeus vannamei) در مجتمع پرورش میگوی استان اراک تعیین و ارزیابی خطر برای مصرفکنندگان میباشد.برای این منظور، تعداد 30 نمونه میگوی پا سفید غربی پس از خشک شدن، پودر شدن و هضم شیمیایی برای تعیین میزان غلظت فلزات سنگین توسط دستگاه جذب اتمی مورد اندازهگیری قرار گرفتند. دادههای بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
فلزات سنگین متنوعی در میگوی پاسفید غربی شناسایی شد که شامل آرسنیک، کادمیوم، جیوه، سرب، آهن، مس، کبالت، کروم، منگنز، مولیبدن، نیکل، قلع و روي بودند. مقدار میانگین آرسنیک، کادمیوم، جیوه و سرب در سایتهای مختلف به ترتیب 08/0-11/0، 01/0، 01/0 و 14/0-38/0 میلیگرم بر کیلوگرم بود. قلع و نیکل نسبت به سایر فلزات از غلظت کمتری برخوردار بودند. در بین فلزات ضروری، آهن و مس بیشترین میزان را به خود اختصاص دادند، بعد از آن، روی و سپس منگنز قرار داشتند. کبالت، کروم و مولیبدن کمترین مقادیر را تشکیل دادند.غلظت تمامی عناصر مورد در محدوده مجاز تعیین شده توسط استانداردهای جهانی (FAO/WHO) بود. مصرف مداوم و روزانه این محصول برای گروههای سنی مختلف از نظر آرسنیک ایمن نبوده و مخاطرهای برای آنها وجود دارد. ولی از نظر سایر فلزات ایمن بود. نتايج اين مطالعه پيشنهاد ميكند كه اقدامات لازم جهت پيشگيري از آلودگي آبهاي استخرهای پرورشی استان اراک توسط مقامات مسئول صورت پذيرد. کاهش اثرات خطرناک فلزات سنگین با پايش، بررسي منظم و ارزيابي آلايندههای معدني امکان پذير ميباشد.
Study of White Leg Shrimp regarding Heavy Metals and Risk Assessment for Consumption. Study of White Leg Shrimp (Litoppenaeus Vannamei) of Shrimp farming complex in, Arak Province, with the Perspective of Contamination by Heavy Metals and Risk Evaluation for Consumer. For this purpose, 30 samples were analyzed by atomic absorption after drying and chemical digestion. The data were analyzed using SPSS software. The different heavy metals were identified in shrimp samples, including arsenic (As), cadmium (Cd), mercury (Hg), lead (Pb), iron (Fe), copper (Cu), cobalt (Co), chromium (Cr), manganese (Mn), molybdenum (Mo), nickel (Ni) , tin (Sn) and zinc (Zn). The average amount of As, Cd Hg and Pb was 0.11-0.08, 0.01, 0.01 and 0.38-0.14 mg/kg, respectively. Sn and Ni had a lower average than other metals. Among the essential heavy metals, Fe and Cu were the highest level, followed Zn and Mn. Co, Cr and Mo were the lowest level. A significant difference was reported between different sites in regarding Zn (P<0.05). The concentration of all heavy metals was according to the standard limit (FAO/WHO). Continuous and daily consumption of this product for different age groups is not safe in terms of As and there is a risk, but it is safe for other metals. It is possible to reduce the dangerous effects of heavy metals by monitoring, regularly examining and evaluating these mineral pollutants.
1. اژدری ا، کیخا ف. 1400. بیماریهای میگوی پاسفید غربی (Liptopenaeus vannamei). ناشر موج سبز
2. خراساني، ن.، شايگان، ج.، و کريمي شهری، ن. بررسي غلظت فلزات سنگین (روی، مس، آهن، کروم و سرب) در رسوبات سطحي سواحل ، بندر عباس. مجله منابع طبیعي ايران، شماره 4 -:. 252 253
3. Ghorbani Vagheie, R., Matinfar, A., Aeinjamshid, K., Hafezieh, M. and Ghorbani, R., 2011. Replacing of live food with artificial diet on growth and survival rates of white leg shrimp (Litopenaeus vannamei) larvae. Iranian Scientific Fisheries Journal, 20(3): 87-102.
4. Dadgar, S.H., Salehi, H., Hajimirrahimi, S.D., Teimoori, M. 2015. Measuring of per capita fish consumption and assessing barriers and development strategies for consumption in Markazi Province. Iranian Scientific Fisheries Journal. 23(4): 17-29. (in Persian)
5. Miloskovic, A., Simic, V., 2015. Arsenic and other trace elements in five edible fish species in relation to fish size and weight and potential health risks for human consumption. Polish Journal of Environmental Studies. 24(1): 199-206.
6. Qin, D., Jiang, H., Bai, S., Tang, S., Mou, Z. 2015. Determination of 28 trace elements in three farmed cyprinid fish species from Northeast China. Food Control. 50: 1-8.
7. Gidlow DA. Lead toxicity. Occupational Medicine 2004; 54:76–81.
8. Asha, P.S., Krishnakumar, P.K., Kaladharan, P., Prema, D., Diwakar, K., Valsalaand, K.K.G. 2010. Heavy metal concentration in sea water, sediment and bivalves off Tuticorin. Journal of Marin Biology Association India. 52(1): 48-54.
9. Jin M, Yuan H, Liu B, Peng J, Xu L, Yang D. Review of the distribution and detection methods of heavy metals in environment. Anal. Methods, 2020.
10. Moselhy, M.; Othman, A.I.H.; Abd El-Azem, H. & El-Metwally, M.E.A. 2014. Bioaccumulation of heavy metals in some tissues of fish in the Red Sea, Egypt. Egypt. J. Basic. Appl. Sic, 1, pp. 97 -105. (in Persian)
11. Nascimento, J.R., Sabadini-Santos, E., Carvalho, C., Keunecke, K.A., César, R. and Bidone, E.D. (2017). Bioaccumulation of heavy metals by shrimp (Litopenaeus schmitti): A dose–response approach for coastal resources management. Marine Pollution Bulletin, 114(2): 1007-1013.
12. Papanikolaou N , Hatzidaki E , Belivanis S, Tzanakakis G, Tsatsakis A. Lead toxicity update. A brief review. Med Sci Monit, 2005; 11(10): 329-336.
13. Zahir F, Rizwi S, Haq S, Khan R. Low dose mercury toxicity and human health. Environmental Toxicology and Pharmacology. 2005; 20: 351-360.