کنترل ورم پستان و ارتقاء کیفیت شیر بر اساس استقرار یک سیستم HACCP در گاوداری شیری زرین غزال (دایتی)
محورهای موضوعی : بیماریهای دامهای بزرگ
کلید واژه: کنترل ورم پستان, ارتقاء کیفیت شیر, استقرار HACCP, گاوداری شیری,
چکیده مقاله :
مقدمه: HACCP مجموعه ای از الزامات مربوط به سیستم مدیریت بهداشت و ایمنی غذایی می باشد که می توان در طول زنجیره ی مواد غذایی از تولیدکننده تا مصرف کننده نهایی بکار گرفته شود. در این مطالعه سعی شده است که استقرار یک برنامه ی HACCP محور را در جهت ارتقاء سطح کیفیت شیر و کنترل ورم پستان در گله های شیری مورد بررسی و ارزیابی قرار بدهیم. مواد و روش کار: طبق تعاریف کمیسیون کدکس غذایی اصول هفت گانه HACCP در 12 گام به ترتیب مستقر گردیدند. پس از انتخاب تیم HACCP، 2 نمودار جریان خط تولید شامل: نمودار فرآیند شیردوشی و نمودار روند چرخه ی مدیریت گاوها در طی یکسال و 1 نمودار روند جریان آلودگی ترسیم شد و توسط تیم HACCP در محل گاوداری مورد تائید قرار گرفتند. نقاط کنترل بحرانی (CCP) با توجه به ارتباط متقاطع نمودارهای خط تولید و نمودار روند جریان آلودگی و به استناد درخت تصمیم گیری انتخاب گردیدند. نتیجه گیری و بحث: طبق نمودار روند جریان عفونت 3 مرحله کلیدی در ایجاد عفونت اورام نقش دارد، شامل: حضور عوامل پاتوژن روی مجرا، باز شدن مجرا و انتقال فیزیکی پاتوژن به داخل بافت پستان. بر اساس 3 مرحله مذکور و فاکتورهای خطر در هر مرحله ازنمودار خط تولید در مجموع 6 CCP تعیین گردید، شامل: آماده سازی پیش از دوشش پستان ها، اتصال خرچنگی ها، ضدعفونی کارتیه ها پی از دوشش، مانیتورینگ عملکرد دستگاه شیردوشی، پروسه ی خشک کردن گاو طی دوره خشکی، و دوره ی زایمان. برای هر یک از CCP های مذکور حدود بحرانی مشخص گردید و عملیات پایش، اقدامات اصلاحی، تصدیق و مستندسازی اعمال گردید.تحقیق حاضر یک الگوی مناسب در زمینه چگونگی پیاده سازی مفهوم HACCP و بهینه کردن آن با شرایط فارم می باشد و یک استراتژی کاربردی و جامع را در زمینه کنترل ورم پستان و ارتقاء کیفیت شیر ارئه می دهد. از ویژگی های این الگو می توان به حداقل سازی نیاز به پایش و مستندسازی اشاره کرد. امید است با استقرار این قبیل استانداردها در سطوح اولیه تولیدات مواد غذایی بیش از پیش به هدف ایمنی غذایی از مزرعه تا سفره نزدیک گردیم.
1.Mortimore S, Wallace C: HACCP, a practical approach. Aspan Publishers, Inc. Gaithersburg, Maryland, USA;, 2 1998.
2. European Commission: Regulation (EC) No 852/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the hygiene of
foodstuffs. 2004, Official Journal of the European Union, L139/1.
3. European Commission: Regulation (EC) No 853/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 laying down specific
hygiene rules for the hygiene of foodstuffs. 2004, Official Journal of the European Union, L139/55.
4. European Commission: Regulation (EC) No 854/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 laying down specific
rules for the organisation of official controls on products of animal origin intended for human consumption. 2004, Official Journal of the European Union, L139/206.
5. Maunsell, B. and Bolton, D.J. (2004). Guidelines for Food Safety Management on Farms. pp 1-31. Ashtown: Teagasc-The National Food Centre.
6. Cullor JS: HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points): Is it Coming to the Dairy? Journal of Dairy Science 1997, 80: 3449-3452.
7. Gardner IA: Testing to Fulfill HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) Requirements: Principles and Examples. Journal of Dairy Science 1997, 80: 3453-3457.
8. Noordhuizen JP, Cannas da Silv J, Boersema SJ, Vieira A: Applying HACCP based Quality Risk Management on dairy farms. Wageningen Academic Publishers, Wageningen, the Netherlands;, 1 2008.
9. Schukken YH, Wilson DJ, Welcome F, Garrison-Tikofsky L, Gonzalez RN: Monitoring udder health and milk quality using somatic cell counts. Veterinary Research 2003, 34: 579-596.
10. More SJ: Global Trends in Milk Quality. Irish Veterinary Journal 2009, 62: 5-14.
11. Neave FK, Dodd FH, Kingwill RG: A method of controlling udder disease. Veterinary Record 1966, 78: 521-3.
12. Brightling PB, Dyson RD, Hope AF, Penry J, J: A National Programme for Mastitis Control in Australia: Countdown Downunder. Irish Veterinary Journal 2009, 62(suppl): 52-58.
13. Uier Gezondheidscentrum Nederland: 2009 [http://www.ugcn.nl], Accessed: Sept. 1, 2009.
14. National Mastitis Council: Recommended Mastitis Control Program. 2009 [http://www.nmconline.org], Accessed: Sept. 15, 2009.
15. Codex Alimentarius Commission: Basic Texts on Food Hygiene. FAO/WHO Codex Alimentarius Commission;, 3 2003.
16. Codex Alimentarius Commission: Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) System and Guidelines for its Application. FAO/WHO Document 1-1969 1997.
17. Pierson MD, Corlett DA: HACCP-Principles and Applications. Chapman and Hall, London; 1992, ISBN 0442009895.
18. Cannas J. and Noordhuizen J: Consumer safety and HACCP-like quality risk management programs on dairy farms: the role of veterinarians, , The Open Veterinary Science Journal, 2008, 2, 37-49.
19. Gill R, Howard WH, Leslie KE, Lissemore K: Economics of Mastitis Control. Journal of Dairy Science 1990, 73: 3340-3348.
20. Schukken YH, Leslie KE, Weersink AJ, Martin SW: Ontario bulk milk somatic cell count reduction program. 1. Impact on somatic cell counts and milk quality. Journal of Dairy Science 1992, 75: 3352-3358.
21. Schukken YH, Grommers FJ, Van De Geer D, Erb HN, Brand A: Risk Factors for Clinical Mastitis in Herds with a Low Bulk Milk Somatic Cell Count. 1. Data and Risk Factors for All Cases. Journal of Dairy Science 1990, 73: 3463-3471.
22. Elbers ARW, Miltenburg JD, De Lange D, Crauwels APP, Barkema HW, Schukken YH: Risk Factors for Clinical Mastitis in a Random Sample of Dairy Herds from the Southern Part of the Netherlands. Journal of Dairy Science 1998, 81: 420-426.
23. Pankey JW, Eberhart RJ, Cuming AL, Daggett RD, Farnsworth RJ, McDuff CK: Uptake on Postmilking Teat Antisepsis. Journal of Dairy Science 1984, 67: 1336-1353.
24. Nickerson SC: Immune mechanisms of the bovine udder: an overview. Journal of the American Veterinary Medical Association 1985, 187: 41-45.
25. Fox LK, Kirk JH, Britten A: Mycoplasma Mastitis: A Review of Transmission and Control. Journal of Veterinary Medicine Series B 2005, 52: 153-160.
26. Harmon RJ: Physiology of Mastitis and Factors Affecting Somatic Cell Counts. Journal of Dairy Science 1994, 77: 2103-2112.
27. Sordillo LM, Streicher KL: Mammary gland immunity and mastitis susceptibility. Journal of Mammary Gland Biology Neoplasia 2002, 7: 135-146.
28. Reilly A, Käferstein F: Food safety hazards and the application of the principles of the hazard analysis and critical control point (HACCP) system for their control in aquaculture production. Aquaculture Research 1997, 28: 735-752.
29. Lievaart JJ, Noordhuizen JP, Van Beek E, Van der Beek C, Van Risp A, Schenkel J, Van Veersen J: The Hazard Analysis Critical Control Point’s (HACCP) concept as applied to some chemical, physical and microbiological contaminants of milk on dairy farms. A prototype. Veterinary Quarterly 2005, 27: 21-29.
30. Noordhuizen JP, Wentink GH: Developments in veterinary herd health programmes on dairy farms: a review. Veterinary Quarterly 2001, 23: 162-169.
31. Noordhuizen JPTM, Metz JHM: Quality control on dairy farms with emphasis on public health, food safety, animal health and welfare. Livestock Production Science 2005, 94: 51-59.
32. Boersema JSC, Noordhuizen JPTM, Vieira A, Lievaart JJ, W. Baumgartner W: Imbedding HACCP principles in dairy herd health and production management: Case report on calf rearing. Irish Veterinary Journal 2008, 61: 594-602.
33. Ruegg PL: Practical Food Safety Interventions for Dairy Production. Journal of Dairy Science 2003, 86: E1-9.
34. Valeeva NI, Lam TJGM, Hogeveen H: Motivation of Dairy Farmers to Improve Mastitis Management. Journal of Dairy Science 2007, 90: 4466-4477.
_||_