اثر سطوح مختلف گیاه خارشتر.()Alhaji maurorum L بر عملکرد، کیفیت تخممرغ، فراسنجههای بیوشیمیایی و هماتولوژیکی خون مرغهای تخمگذار تجاری
محورهای موضوعی : علوم بالینی دامپزشکی
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه
کلید واژه: عملکرد, خارشتر, صفات تخمرغ, مرغ تخمگذار تجاری, فراسنجهای خون,
چکیده مقاله :
تحقیق حاضر به منظور تعیین اثرات استفاده از سطوح مختلف گیاه خارشتر .( )Alhaji maurorum Lبر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ و فراسنجههای خونمرغهای تخمگذار تجاری انجام گرفت. این آزمایش با تعداد 144قطعه مرغ تخمگذار سویةهای لاین ( )W36از سن 65تا ً 76هفتگی در قالب طرح کاملاتصادفی با 4تیمار و 3تکرار (هر تکرار دارای 12قطعه مرغ) اجراء گردید. جیرههای آزمایشی عبارت بودند از: )1تیمار شاهد (بدون استفاده از خارشتر،) )2جیرۀ حاوی %1/5خارشتر، )3جیرۀ حاوی %3خارشتر، و )4جیرۀ حاوی %4/5خارشتر. استفاده از گیاه خارشتر در جیرههای غذایی مرغهای تخمگذاردارای اثرات معنیدار بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ و سطح سلولهای خون مرغها میباشد ( .)p>0/05بیشترین مقادیر مربوط به درصد تولید، تولیدتودهای تخممرغ، خوراک مصرفی، بهترین ضریب تبدیل غذایی و حداقل هزینة خوراک به ازای هر کیلوگرم تخممرغ تولیدی با استفاده از 3درصد خارشتر درجیرۀ مرغها مشاهده گردید. استفاده از 3درصد خارشتر باعث بهبود وزن مخصوص تخممرغ، شاخص رنگ زرده و وزن هر میلیگرم از سطح پوسته نسبتبه جیرۀ شاهد شد. کمترین درصد هتروفیل، بالاترین درصد لنفوسیت و کمترین نسبت هتروفیل به لنفوسیت با استفاده از 3درصد خارشتر در جیرهها مشاهدهشد. استفاده از سطوح مختلف گیاه خارشتر اثرات معنیداری بر فراسنجههای بیوشیمیایی خون مرغها نداشت ( .)p<0/05نتیجهگیری نهایی اینکه استفاده از3درصد گیاه خارشتر در جیرههای غذایی مرغهای تخمگذار تجاری بدون اینکه اثرات سوئی بر فراسنجههای خون داشته باشد، باعث بهبود عملکرد، صفاتکیفی تخم مرغ و کاهش هزینة خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم مرغ تولیدی میشود.
This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of Alhaji maurorum L. on egg production,egg traits and blood parameters of commercial laying hens. In this experiment 144 Hy- line )W36( laying henswere used from 65-76 weeks of age in 4 treatments, 3 replicates and 12 hens in each replicate in a completelyrandomized design. Experimental groups included: 1( control group, 2( group with 1.5, 3 and 4.5 percentage ofAlhaji maurorum L. Different levels of Alhaji maurorum L. had signifcant effects on performance, egg traitsand blood metabolites of laying hens )p<0.05(. The highest amounts of egg mass, the highest egg productionpercentage, the best feed conversion ratio, and the lowest price of feed intake for production per kilogram of eggwere resulted by using 3% of Alhaji maurorum L.. 3% of Alhaji maurorum L. signifcantly improved special eggweight, egg yolk color and eggshell surface/eggshell weight. The lowest percentage of heterophile, the highestpercentage of lymphocyte and the lowest ratio of heterophile/lymphocyte were resulted by using 3% of Alhajimaurorum L. Different levels of Alhaji maurorum L. did not have any signifcant effects on blood biochemicalparameters of laying hens )p>0.05(. The overall results indicated that in commercial laying hens using 3% ofAlhaji maurorum L. without having any adverse effects on blood parameters, improve the performance and eggtraits of laying hens and decreased the amount of feed price for production each kilogram of egg. Using Alhajimaurorum L. in laying hens diets is an effective way in weeds control of agriculture crops