بررسی نقش پارامترهای محیطی و فیزیکوشیمیایی موثر بر شیوع بیماری یرسینیوزیس درمزارع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان ( )Oncorhynchous mykissمنطقه هراز استان مازندران
محورهای موضوعی : علوم بالینی دامپزشکیعلیرضا باباعلیان 1 , قباد آذری تاکامی 2 , آرمین عابدیان امیری 3 , امین خدادادی 4 , مجتبی کشاورز 5
1 - اداره بهداشت ومدیریت بیماریهای آبزیان، اداره کل دامپزشکی استان مازندران
2 - گروه بهداشت وبیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
3 - مرکز تحقیقات اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات شیلات ایران
4 - گروه بهداشت وبیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی،
ارومیه، ایران
5 - گروه کارشناسی ارشد شیلات، گروه آبزیان، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم
شهر، ایران
کلید واژه: قزل آلای رنگین کمان, یرسینیوزیس, بروز, منطقه هراز,
چکیده مقاله :
یرسینیوزیس یا بیماری دهان قرمز ( ERM (Enteric Red Mouth diseaseیکی از بیماریهای عفونی باکتریایی است که درصنعت آبزی پروری ماهیان سردآبیعامل مرگ میر وخساراتهای اقتصادی جبران ناپذیر میباشد .در سالهای اخیر بنابر گزارش سازمان دامپزشکی این بیماری دراغلب استانهای کشور گسترشپیداکرده است وردپای آن دراغلب مزارع گزارش گردیده است. استان مازندران از نظر میزان تولید ماهیان سردآبی درکشور رتبه دوم تولید را به خود اختصاصمیدهد و منطقه هراز (شرق استان مازندران ) بیشترین میزان تولید قزل آلا را در استان مازندران داشته که به جهت اهمیت بیماری وگستره تولید ماهی قزلآلا، عوامل مؤثر دربروز یرسینیوزیس دراین منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت .دراین بررسی که به مدت یک سال (مرداد 1390الی تیر )1391به طول انجامیدتعداد 10مرکز تکثیر وپرورش قزل آلا درمنطقه هراز به صورت تصادفی انتخاب وهرماهه درچهار فصل، برخی از پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب مزارع شاملنیتریت، نیترات، یون آمونیوم،مواد جامد محلول، درجه حرارت، اکسیژن محلول و pHاندازهگیری شد.جهت اطمینان از میزان شیوع بیماری یرسینیوزیس ازبافتهای کبد وکلیه 1200عدد ماهی قزل آلا به تفکیک (پرورشی و بچه ماهی) همراه با علائم بیماری ( 410نمونه )وبدون علائم بیماری ( 790عدد) نیز موردبررسی آزمایشگاهی (باکتریولوژی) قرار گرفت.نتایج نشان دادکه فاکتورهای مؤثر دربروز بیماری یرسینیوزیس شامل متغییرهای درجه حرارت، افزایش ،pHفصل، اندازه ماهی بود. همچنین از 410عدد ماهی بیمار 20درصد واز 790عدد ماهی سالم 10درصد به باکتری یرسینیا راکری آلوده بودند.
Yersiniosis or Enteric Red Mouth Disease (ERM) is an infectious bacterial disease that causes mortality and alsoeconomical loss in Salmonid aquaculture industries. In recent years, the yersiniosis has been expended in differentpart of Iran and there are reports about it in most of the Rainbow trout farms in Iran. Mazandaran Province hasthe second grade of Rainbow trout production in Iran and the most production of Mazandaran is in Haraz Zone(East of Mazandaran). There for, because of the importance of Yersiniosis and also high production of Rainbowtrout in this part of Mazandaran, factors influencing on yersiniosis incidence was evaluated. Samplings were donefrom July 2011 to August 2012 and in 10 rainbow trout farms. Overall, liverand kidney of 1200 fsh with clinicalsigns (410 samples) either without clinical signs (790 samples) were Cultured in TSA agar (Merck Co. Germany).Then Microbial cultures were transformed to laboratory (Ecology of Caspian Sea Institute, Health and Aquaticanimal’s Disease branch) and Bacteria were identifed using gram staining and biochemical tests. In addition, thewater of farms was sampled for calculating Bacterial total count and also measuring some of the physicochemicalparameters (Temperature, DO, pH, Nitrate, Nitrite, NH4+ and TDS) of water. Result showed that decrease oftemperature and increase of pH had the most effects on incidence of yersiniosis . Also, it was demonstrated thatfrom 410 diseased fsh and 790 fsh without clinical signs, 20% and 10% suffered from yersiniosis respectively.