تأثیر سطوح مختلف کنجاله هسته خرما بر عملکرد جوجه خروس های گوشتی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیفرشید خیری 1 , جواد پوررضا 2 , مصطفی فغانی 3 , یاسر رحیمیان 4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
4 - سازمان جهاد کشاورزی استان چهار محال و بختیاری، گروه علوم دامی، ایران
کلید واژه: عملکرد, کنجاله هسته خرما, انرژی قابل سوخت و ساز, جوجه خروسهای گوشتی,
چکیده مقاله :
به منظور مطالعه استفاده از سطوح مختلف کنجاله هسته خرما در تغذیه جوجه خروس های گوشتی، تعداد 180 قطعه جوجه یک روزه رأس 308، در یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار (12 قطعه در هر تکرار)، در جایگاه های مورد آزمایش قرار گرفتند. جیره ها به صورت آزاد در تمام دوره پرورش(49 روز) در اختیار جوجه ها قرار داده شد. جیره های آزمایشی عبارت بودند از جیره پایه و تیمارهایی که در آنها به ترتیب 5، 10، 15 و 20 درصد از ذرت پایه با کنجاله هسته خرما جایگزین شده بود. تیمار دوم حاوی 5 درصد، تیمار سوم جیره حاوی 10 درصد، تیمار چهارم حاوی 15 درصد و تیمار پنجم حاوی 20 درصد کنجاله هسته خرما جایگزین ذرت پایه بودند. در این آزمایش خوراک مصرفی، اضافه وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی و میزان مصرف انرژی قابل سوخت و ساز در پایان هر هفته محاسبه شدند. در پایان دوره از هر قفس دو قطعه خروس به صورت تصادفی انتخاب شده و وزن لاشه، چربی محوطه بطنی روده ها، سنگدان، طحال، لوزالمعده، کبد و کیسه صفرا اندازه گیری شد و نمونه های بافت روده نیز مورد مطالعات بافت شناسی قرار گرفت. رطوبت بستر در سن 49 روزگی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بهترین اضافه وزن روزانه در سطح 15 درصد جایگزینی کنجاله هسته خرما مشاهده شد. بیشترین مصرف خوراک در سطح 5 درصد جایگزینی و کمترین مصرف خوراک را گروه شاهد داشت. بهترین ضریب تبدیل غذایی در سطح 15 درصد در کل دوره به دست آمد. بیشترین انرژی دریافتی قابل سوخت و ساز مربوط به گروه شاهد بود. بیشترین وزن زنده و بیشترین درصد لاشه مربوط به گروه 15 درصد جایگزینی کنجاله هسته خرما بود.بیشترین میزان رطوبت بستر مربوط به تیمار 20% کنجاله هسته خرما بود. بررسی هیستوپاتولوژیک بافت روده نشان دادکنجاله هسته خرما تا سطح 10 درصد کمترین تأثیر را بر ضخامت بخش های مختلف بافت روده داشت. طبق نتایج به دست آمده بهترین سطح جایگزینی کنجاله خرما در جیره جوجه های گوشتی 15 درصد می باشد.
In order to study the effect of replacing different levels of date meal to corn, 180 one-day-old male broiler Ros308 chicks with 5 treatments and 3 replicates were used. The chicks had free access to food and water during the experimental period. Five experimental treatments were as follows: the first treatment (control group) consisted of the diet which lacked date meal, the second treatment was the diet which contained %5 of date meal which replaced corn, the third treatment was the diet which contained %10 of date meal, in the fourth treatment %15 date meal was used and in the fifth treatment %20 of date meal was used. In this experiment, feed consumption, average daily gain, feed conversion and the measurement of the metabolism energy were recorded after the end of each week and the broiler chicks were weighted each week. At the end of the experimental period two broilers from each pen were selected, killed and then dressing percentage, abdominal fat (the fat around the cloaca and gizzard), intestines, gizzard, spleen, pancreas, liver and gall-bladder were measured. The best average daily gain was observed in the group which had %15 date meal. Maximum feed consumption was observed in the group with %5 date meal and minimum feed consumption in the control group. The most body weight gain was related to %15 replacement group and the most dressing percentage was related to %15 replacement of the date meal group. The most fecal moisture was related to %20 date meal. Considering intestinal histopathological study, the diet containing %10 date meal had the least effect on intestinal thickness. According to the results, 15% is the best level of date meal inclusion in the diet of cockerels.