تأثیر استفاده از عصاره شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra) بر سطح ایمنی، پارامترهای بیوشیمیایی و عملکرد مرغهای تخمگذار
محورهای موضوعی :
آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
محمد صدقی
1
,
ابولقاسم گلیان
2
,
پریسا سلیمانی
3
1 - دانشجوی دکتری تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2 - استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3 - دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
تاریخ دریافت : 1389/05/01
تاریخ پذیرش : 1389/11/26
تاریخ انتشار : 1389/09/01
کلید واژه:
عصاره شیرین بیان,
مرغ های تخم گذار,
تولید تخم مرغ,
چکیده مقاله :
این آزمایش به منظور بررسی سطوح مختلف عصاره شیرین بیان بر تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، وزن مخصوص، ضریب تبدیل غذایی، کیفیت پوسته و فاکتورهای خونی مرغ های تخم گذار انجام شد. 128 قطعه مرغ تخم گذار در سن 58 هفتگی به مدت 12 هفته با چهار جیره حاوی سطوح 0، 2، 4 و 6 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان تغذیه شدند. آزمایش در غالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و 8 قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد. درصد تولید تخم مرغ مرغ هایی که با جیره حاوی 4 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان تغذیه شدند، در مقایسه با گروه کنترل، بیشتر (06/0>p) و پوسته تخم مرغ آنها نسبت به مرغ های تغذیه شده با 6 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان ضخیم تر بود (05/0>p). درصد چربی حفره بطنی و کلسترول سرم پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی 6 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان در مقاسیه با جیره کنترل، به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>p). افزودن 2، 4 و 6 گرم عصاره شیرین بیان در کیلوگرم جیره، باعث افزایش تیتر SRBC کل و IgG شد.مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک، وزن تخم مرغ، وزن پوسته خشک، وزن مخصوص، درصد آلبومن و زرده و وزن اندام های داخلی مرغ های تغذیه شده با تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری نداشت. این مطالعه نشان داد که تغذیه مرغ ها با جیره حاوی 4 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان باعث افزایش تولید تخم مرغ و کیفیت پوسته می شود. مصرف جیره حاوی 6 گرم بر کیلو گرم عصاره شیرین بیان، احتمالا چربی حفره بطنی را کاهش می دهد.
چکیده انگلیسی:
The objective of this study was to determine the effects of various levels of dietary licorice extract on egg production, egg weight, specific gravity, feed conversion ratio, egg shell quality and blood parameters. One hundred and twenty eight laying hens (58 weeks old) were used in a completely randomized block design to test four diets with 4 replicates of 8 birds each. The four diets were supplemented with 0, 2, 4 or 6 g/kg of diets licorice extract. Hens fed the diet supplemented with 4 g/kg of licorice extract had greater (p<0.06) egg production than the control fed diet during the experiment. Hens fed 4 g/kg of licorice extract produced a significantly thicker shell (p<0.05) than those fed supplemented with 6 g/kg (389 vs. 374 mm). Percentage of abdominal fat pad was significantly decreased (p<0.05) in birds fed diet containing 6 g/kg of licorice extract compared to control diet (8.3 vs. 14.9 percentage of carcass weight). Feed consumption, feed conversion ratio, egg weight, dry shell weight, egg-specific gravity, percentage of wet albumen and wet yolk based on percentage of whole egg weight and organ weight were not influenced by licorice supplementation. This study showed that licorice extract at the level of 4 g/kg would positively influence egg production or shell quality and decrease the abdominal fat pad when 6 g/kg of licorice was fed to hens.
منابع و مأخذ:
زارعیان، پ.، اسماعیلی، م. و طاهریان، م. 1383. اثر ضددردی عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان در موش صحرایی نر در دو مدل درد حاد و مزمن. مجله دانشکده پزشکی، 62(10): صفحات: 857-851.
زرگری، ع. 1376. گیاهان دارویی. جلد اول، انتشارات دانشگاه تهران، صفحات: 647-655.
غریب ناصری، م.ک.، عربیان، م. و غریبناصری، ز. 1386. اثر ضد انقباضی عصاره آبی الکلی برگ شیرین بیان بر انقباضات ایلئوم موش صحرایی، مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، 3(3): صفحات:9-1.
نصیری اصل م. و حسین زاده، ح. 1381. بررسی اثرات ضد تشنجی، خواب آوری و شل کنندگی عضلانی ربنوکسولون، ماده مؤثر سنتتیک از گیاه شیرین بیان در موش. فصلنامه گیاهان دارویی، 2(5): صفحات 13-22.
Aoki, F., Honda, S., Kishida, H., Kitano, M., Arai, N., Tanaka, H. et al. 2007. Suppression by licorice flavonoids of abdominal fat accumulation and body weight gain in high-fat diet-induced obese C57BL/6Jmice. Bioscience biotechnology biochemistry. 71(1):206-214.
Arjun, R., Mabalirajan, U., Das, M., Bhattacharya, I., Dinda, A.K., Gangal, S.V. and B. Ghosh. 2006. Glycyrrhizin alleviates experimental allergic asthma in mice. International Immunopharmacology. 6(9):1468-1477.
Cheema, M.A., Qureshi, M.A. and Havenstein, G.B. 2003. A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 randombred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science. 82: 1519-1529.
Fuhrman, B., Volkova, N., Kaplan, M., Presser, D., Atttias, J., Hayek, T. and Aviram, M. 2002. Antiatherosclerotic effects of licorice extract supplementation on patients: increased resistance of LDL to atherogenic modifications, reduced plasma lipid levels, and decreased systolic blood pressure. Nutrition. 18(3):268-273.
Fuhrman, B., Volkova, N., Kaplan, M., Presser, D., Atttias, J., Hayek, T. and Aviram, M. 2002. Antiatherosclerotic effects of licorice extract supplementation on patients: increased resistance of LDL to atherogenic modifications, reduced plasma lipid levels, and decreased systolic blood pressure. Nutrition. 18(3):268-273.
Hernandez, F., Madrid, J., Garca, V., Orengo, J. and Megas, M.D. 2004. Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poultry Science. 83:169-174.
Holder, D.P. and Bradford, M.V. 1979. Relationship of specific gravity of chicken eggs to number of cracked eggs and percent shell. Poultry Science. 58:250-251.
Kong, X.F., Hu, Y.L., Yin, Y.L., Wu, G.Y., Rui, R., Wang, D.Y. and Yang, C.B. 2006. Chinese herbal ingredients are effective immune stimulators for chickens infected with the Newcastle disease virus. Poultry science. 85:2169-2175.
Leeson, S. and Caston, L. 2004. nrichment of Eggs with Lutein. Poultry Sience. 83:1709-712.
Nakagawa, K., Kishida, H., Arai, N., Nishiyama, T. and Mae, T. 2004. icorice flavonoids suppress abdominal fat accumulation and increase in blood glucose level in obese diabetic KK-A(y) mice. Biological and. Pharmaceutical bulletin. 27(11):1775-1778.
Nowakowska, Z. 2006. A review of anti-infective and anti-inflammatory chalcones. Eur. J. of Medicinal Chem. 42:125-137.
Rosenbla, M., Belinky, P., Vaya, J., Levy, R., Hayek, T. and Colemani, R. 1999. acrophage Enrichment with the Isoflavan Glabridin Inhibits NADPH Oxidaseinduced Cell-mediated Oxidation of Low Density Lipoprotein. Journal of biological chemistry. 274 (20):13790-3799.
Sato, J., Goto, K., Nanjo, F., Kawai, S. and Murata, K. 2000.Antifungal activity of plant extracts against Arthrinium sacchari and Chaetomium funicola. Journal of Bioscience and Bioengineering. 90(4):442-446.
Somjen, D., Esther, K., Vaya, J. and Tamir, S. 2004. Esterogen-like activity of licorice root constituents glabridin and glabrene in vascular tissues in vitro and in vivo. Steroid biochemistry. and molecular biolgy. 91:147-155.
Tominaga, Y., Tatsumasa, M., Mitsuaki, K., Yoshiro, S., Hideyuki, I. and Nakagawa, N. 2006. Licorice flavonoid oil effect body weight loss by reduction of body fat mass in overweight subject. Journal of health science. 52(6):672-683.
Vaya, J., Belinky, P.A. and Aviram, M. 1997. Antioxidant constituents from licorice roots isolation, structure elucidation and antioxidative capacity toward LDL oxidation. Free Radical biology and Medicine. 23(2):302-313.