اثرات افزودن سیستئامین و ویتامین E بر برخی از فاکتورهای میکروسکوپیک اسپرم گاومیش بعد از یخگشایی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
رحیم بهشتی
1
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شبستر، استادیار گروه علوم درمانگاهی، شبستر، ایران.)
جمشید قیاسی
2
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شبستر، استادیار گروه علوم پایه، شبستر، ایران.)
کلید واژه: ویتامین E, گاومیش, انجماد منی, سیستئامین,
چکیده مقاله :
تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر ویتامین E و سیستئامین بر کیفیت اسپرم پس از یخ زدایی در گاومیش انجام گردید. برای این منظور تعداد 20 انزال از چهار رأس گاومیش نر جمعآوری شد. نمونههای منی با کیفیت عالی و داشتن بیش از 70 درصد اسپرماتوزویید با تحرک رو به جلو در دمای 37 درجه سلسیوس با رقیقکنندههای تجاری بایوکسل رقیق و پس از مرحله خنک شدن در دمای چهار درجه سلسیوس ظرف مدت دو ساعت و اعمال زمان تعادل، متعاقب افزودن75/0، 5/1، 2 و 5 میلی مول ویتامین E و 5/7، 5/12، 15 و 20 میلی مول سیستئامین به ازای هر 90 میلیلیتر رقیق کننده، در پایتهای 5/0 میلیلیتری فرانسوی بسته بندی شد و با اعمال زمان انجماد مشخص قبل از ورود به ازت مایع، منجمد و داخل ظروف حاوی ازت مایع نگهداری شدند. پس از 72 ساعت، یخگشایی نمونه پایوتهای منجمد مورد نظر در دمای 37 درجه سلسیوس به مدت 40 ثانیه صورت گرفت. میزان تحرک و برخی فراسنجههای کیفی نمونههای مورد نظر پس از یخ گشایی با استفاده از سیستم ارزیابی کامپیوتری الگوی تحرک اسپرم مورد بررسی قرار گرفت. به طور کلی نتایج بهدست آمده در این تحقیق نشان دادند، افزودن 20 میلیمول سیستئامین و 5/1 میلی مول ویتامین E به رقیق کننده تجاری بایوکسل باعث افزایش میزان تحرک و برخی فراسنجههای کیفی اسپرم گاومیش پس از یخ زدایی شد (05/0>p). نشریه آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی، 1392، دوره7، شماره 4، پیاپی 28، صفحات 276-268
This study was designed to investigate the effect of cysteamine and vitamin E on post thaw buffalo bull's sperm quality. For this purpose, 20 ejaculates from four buffalo bulls possessing more than 70% visual sperm motility were diluted at 37◦C in BioXcell® extender. The diluted semen was cooled to 4◦C within 2 hours, equilibrated at 4◦C following the addition of (0.75, 1.5, 2 and 5 mM) of vitamin E and (7.5, 12.5, 15 and 20 mM) cysteamine per 90 ml, filled in 0.5 ml French straws and were subjected to cooling condition before being plunged into liquid nitrogen. Semen was thawed at 37◦C for 40 seconds after 72 hours of storage inside liquid nitrogen .Post-thaw sperm motility and some qualitative parameters of each frozen semen sample were assessed by using computer assisted semen analyzer (CASA). In general, the results showed that the addition of 1.5 mM vitamin E and 20 mM cysteamine in the commercial diluents BioXcell extender for freezing buffalo semen increased the motility of spermatozoa and some qualitative parameters to post-thawed buffalo sperm.