تعیین مقادیر بتاکاروتن و ویتامین Aسرم و کبد گوسفندان کشتارشده در کشتارگاه اهواز در فصول مختلف سال
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
نگار هدایت
1
(رزیدنت بیماریهای داخلی دامهای بزرگ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.)
علیرضا قدردان مشهدی
2
(استاد گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.)
علی شهریاری
3
(دانشیار گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.)
مهدی زارعی
4
(دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.)
کلید واژه: گوسفند, بتاکاروتن, ویتامین A, اهواز,
چکیده مقاله :
به دلیل نقش ویژه ویتامین A در بافت ها و اعضاء مختلف بدن، در شرایط کمبود آن نشانه های بالینی متنوعی مشاهده می گردد. به علاوه، در مواردی که کمبود مرزی این ویتامین بدون حضور نشانه های بالینی مشهود مطرح است‎ ، کاهش بهره وری همچون ناباروری پدید می آید. در مطالعه حاضر تغییرات فصلی بتاکاروتن و ویتامین A سرم و کبد گوسفندان کشتارشده در کشتارگاه اهواز مورد بررسی قرار گرفته است . در فاصله آبان ماه سال 1392 لغایت تیر ماه سال 1393 در مجموع 360 رأس گوسفند نمونه گیری شدند. برای اندازه گیری فاکتورهای فوق از روش اسپکتروفتومتری استفاده گردید. نتایج با استفاده از آزمون تی (t-test) مورد تحلیل آماری قرار گرفت. میانگین و خطای استاندارد غلظت بتاکاروتن و ویتامین A سرم و کبد به ترتیب 5/1±9/209 و 9/0±98 میکروگرم در دسی لیتر و 4/0±8/19 و 8/0±3/32 میکروگرم در گرم تعیین گردید. اگرچه غلظت مواد اندازه گیری شده در بین دو گروه سنی مختلف (گوسفندانی که فقط دندان شیری داشتند و گوسفندان دارای حداقل یک عدد دندان بالغ) اختلاف آماری معنی دار نداشت، اما میزان سرمی و کبدی ویتامین A در بین دو جنس واجد تفاوت آماری معنی داری بود (05/0p<)، به نحوی که مقدار سرمی ویتامین A در جنس نر بیشتر از ماده و مقدار کبدی آن در جنس ماده بیشتر از گوسفندان نر تعیین گردید. همچنین غلظت ویتامین A سرم در بین دو فصل اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (05/0p<). در فصل گرم مقدار این فاکتور بیشتر از فصل معتدل بود.
Because of the particular role of vitamin A in different tissues and organs, various clinical signs are seen in its deficiency. Additionally, marginal deficiency of vitamin A without the presence of clinical signs leads to performance defects such as infertility. In this study, the seasonal changes of β-carotene and vitamin A of serum and liver of slaughtered sheep in Ahvaz abattoir were investigated. A total of 360 sheep were sampled from October 2013 to June 2014. Spectrophotometry was used for measuring values. The results were analyzed statistically with student t-test. The mean ±SE concentration of β-carotene and vitamin A of serum and liver were 209/9±1/5, 98±0/9 (µg/dl), 19/8±0/4, 32/3±0/8(µg/g), respectively. Although there wasn't significant difference in levels of the measured parameters in two age groups(sheep only with immature teeth and sheep with a minimum mature tooth) but there was a significant difference in vitamin A of serum and liver in the two sexes. The serumic levels of vitamin A in male sheep was more than the females while the concentration of vitamin A in the liver of female sheep was more than the males. The difference between seasons in vitamin A of serum was also statistically different with higher concentrations observed in warm seasons in comparison to milder seasons.