ردیابی ویروس لوسمی گاو در شیرهای پاستوریزه تعدادی از کارخانجات صنعتی شیر ایران به روش واکنش زنجیره¬ای پلی¬مراز آشیانه¬ای
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیشبیر یزدانی پرائی 1 , محمد رحیم حاجی حاجیکلایی 2 * , مسعود رضا صیفی شاپورآبادی 3 , محمد نوری 4 , فرامرز بهشتی فر 5 , سیما شاهین¬دوران 6
1 - دانشجوی دکتری تخصصی دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
2 - استاد گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
3 - استاد گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
4 - استاد گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
5 - استادیار گروه جراحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، ایران.
6 - استاد گروه بیماریهای داخلی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه محمد عاکف ارسوی، ترکیه.
کلید واژه: ویروس لوسمی گاو, لکوز آنزئوتیک گاو, شیر پاستوریزه, ایران.,
چکیده مقاله :
ویروس لوسمی گاوی به عنوان عامل ایجادکننده لکوز آنزوتیک گاوی رتروویروسی است که ارتباط نزدیکی با ویروس لوسمی نوع 1 و نوع 2 سلولهایT انسان دارد، بهعنوان عامل احتمالی سرطان سینه زنان نیز شناخته شدهاست. ویروس فوق از طریق فرآوردههای دامی مانند شیر و گوشت به انسان منتقل میشود. مطالعه حاضر با هدف شناسایی DNA ویروس مذکور در شیر پاستوریزه انجام شد. بدین منظور از شیرهای پاستوریزه مربوط به 5 کارخانه صنعتی استانهای تهران، مازندران، خوزستان و فارس موجود در فروشگاههای اهواز (از هر کارخانه 10 نمونه شیر با تاریخهای مختلف تولید) نمونهبرداری شد. نمونهها در دمای 20- درجه سلسیوس تا زمان آزمایش نگهداری شدند. از روش واکنش زنجیرهای پلیمراز آشیانهای برای ردیابی DNA ویروس استفاده گردید. از مجموع 50 نمونه شیر پاستوریزه اخذ شده از کارخانههای مختلف، تعداد 14 نمونه (28 درصد نمونهها) مثبت بودند. تجزيه و تحليل آماري با استفاده از آزمون دقیق فیشر هم نشان داد كه بين شير توليدي كارخانههاي مختلف (423/0=p) و همچنين بين كارخانجات تهران با ساير استانها، تفاوت معنيداري وجود نداشت (198/0=p). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ویروس لوسمی گاوی در شیرهای پاستوریزه کارخانجات صنعتی وجود دارد، اما در مورد فعال بودن یا نبودن آن، نیاز به بررسی بیشتر دارد.
Bovine leukemia virus (BLV) as the causative agent of enzootic bovine leukosis (EBL) is a retrovirus which is closely related to type 1 and 2 leukemia virus of human T cells and it is also considered as a possible cause of breast cancer in women. The virus is transmitted to humans through animal products such as milk and meat. This study aimed to detect DNA of bovine leukemia virus in pasteurized milk. For this purpose, pasteurized milk belonging to 5 industrial factories of Tehran, Mazandaran, Khuzestan and Fars provinces available in Ahvaz stores (10 milk samples from each factory with different production dates) were sampled and stored at -20 degrees centigrade until examination. They were examined by nested PCR to detect bovine leukemia virus DNA. Out of 50 samples of pasteurized milk from different factories, 14(28%) samples were positive. Statistical analysis using Fisher's exact test also showed that there was no significant difference between milk produced by different factories (p=0.423) and also between factories in Tehran and other provinces (p=0.198). The results of this study showed that the virus is present in pasteurized milk, but whether it is active or not requires further investigation.