ارزیابی مقایسه¬ای اثرات ضدباکتریایی عصارهء آبی سیر(Allium sativum) و آنتیبیوتیک انروفلوکساسین متعاقب ایجاد عفونت تجربی توسط سالمونلا تایفی موریوم (PTCC:1709) در جوجه¬های گوشتی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
بنیامین رحمانی دیزگاه
1
,
یونس انزابی
2
*
,
جعفر رحمانی کهنموئی
3
1 - دانش¬آموخته دکترای حرفه¬ای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2 - دانشیار گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
3 - استادیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
کلید واژه: جوجه¬گوشتی, عفونت سالمونلایی, انروفلوکساسین, عصاره آبی سیر, خاصیت ضد¬باکتریایی.,
چکیده مقاله :
آلودگی به باکتری سالمونلا میتواند به عوارض جدی برای سلامتی انسانها و همچنین حیوانات منجر شود و ارایه راهکارهای مؤثر برای کنترل آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. در سالهای اخیر گیاه سیر (Allium sativum) به دلیل خاصیت ضدباکتریایی طبیعی، در کنترل عفونتهای باکتریایی، از جمله سالمونلا، مورد توجه قرار گرفته است. تحقیق حاضر، با هدف ارزیابی مقایسهای اثرات عصاره آبی سیر و آنتیبیوتیک انروفلوکساسین علیه عفونت تجربی ناشی از سالمونلا تایفیموریوم (PTCC:1709) در جوجههای گوشتی انجام شد. بدین منظور از تعداد 35 قطعه جوجه گوشتی (در قالب 5 گروه) و آزمونهای آنتیبیوگرام، تعیین حداقل غلظتهای ممانعت از رشد (MIC) و باکتریکشی (MBC) و نیز شمارش کلی استفاده شد. مشخص گردید که آلودگی تجربی توسط باکتری مورد آزمایش، با استفاده از مقدار 8/0 میلیلیتر از سوسپانسیون میکروبی مطابق استاندارد 1 مک فارلند و پس از 48 ساعت حاصل میشود. همچنین آنتیبیوتیک انروفلوکساسین به طور موثرتری توانست باکتری سالمونلا تایفیموریوم را کنترل کند، بهطوریکه در آزمون نفوذ در چاهک، قطر منطقه عدم رشد 49 میلیمتری و MIC و نیز MBCمعادل00244/0 درصد ایجاد کرد، درحالیکه فاکتورهای مذکور برای عصاره آبی سیر به ترتیب 9 میلیمتر، 5/12 و 25 درصد بود. از طرف دیگر در مورد جوجههای گروه کنترل مثبت و گروه تیمار با انروفلوکساسین، تلفات نسبتاً قابل توجهی وجود داشت، در حالیکه در مورد گروه کنترل منفی و گروههای تیمارشده با عصاره سیر (در 2 دوز مختلف)، تلفاتی مشاهده نشد. بهنظر میرسد که یافتههای تحقیق حاضر میتواند بهعنوان منبع اطلاعات علمی، جهت کاربردی سازی استفاده از گیاه سیر در صنعت پرورش طیور به منظور کنترل آلودگی نسبت به باکتری سالمونلا مؤثر باشد.
Infection with salmonella bacteria can lead to serious complications for the health of animals as well as humans, and providing effective control strategies is of particular importance. In recent years, the garlic plant (Allium sativum) has received widespread attention in the control of bacterial infections, including salmonella, due to its natural antibacterial properties. Therefore, the present study was conducted to compare the effects of aqueous extract of garlic and enrofloxacin antibiotic against experimental infection caused by Salmonella typhimurium (PTCC: 1709) in broilers. For this purpose, 35 broilers (in 5 groups) were used and antibiogram tests, determination of minimum inhibitory concentration (MIC) and bactericidal concentration (MBC) and total bacterial counts were performed. It was found that experimental infection with the tested bacteria was obtained by using 0.8 ml of microbial suspension according to McFarland standard 1 and after 48 hours. Also, enrofloxacin was able to control the growth of the mentioned bacteria more effectively, so that in the penetration test in the well, the diameter of the non-growth zone was 49 mm and the MIC and MBC were equal to 0.00244% while the mentioned factors for the aqueous extract of garlic were 9 mm, 12.5 and 25%, respectively. On the other hand, there were relatively significant mortalities in the chickens of the positive control group and the group treated with enrofloxacin, while no mortalities were observed in the negative control group and the groups treated with garlic extract (in 2 different doses). It seems that the findings of the present study can be used as a source of scientific information to implement the use of garlic in the poultry industry to control Salmonella infection.