بررسی فعالیت آنزیم میلوپراکسیداز، غلظت نیتریک اکسید و ویتامین C در سرم گاو¬ها و گوسفندان واکسینه¬شده و مبتلا به بروسلوزیس
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
مجید شفیعی
1
,
غلامعلی کجوری
2
,
بهناز کریمی بابا احمدی
3
*
,
هومان کجوری
4
1 - دانش¬آموخته دکترای حرفه¬ای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
2 - استاد بخش داخلی دام¬های بزرگ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
3 - استادیار بخش علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
4 - دانشجوی دوره دستیاری اطفال، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
کلید واژه: بروسلوز گاو و گوسفند, واکسیناسیون, میلوپراکسیداز, نیتریک اکسید, ویتامین C.,
چکیده مقاله :
بروسلوز یک بیماری عفونی مشترک بین انسان و حیوان است که خسارات اقتصادی زیادی را به دنبال دارد. این عفونت به تعادل اکسیدانی و آنتیاکسیدانی بدن آسیب میرساند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی و مقایسه میزان فعالیت آنزیم میلوپراکسیداز (MPO ;Myeloperoxidase)، غلظت نیتریک اکسید و ویتامین C در سرم گاوان و گوسفندان واکسینه و مبتلا به بروسلوزیس انجام شد. بدین منظور، 40 نمونه خون از ورید وداج گاوان و گوسفندان واکسینه و مبتلا به بروسلوز (تعداد 10 نمونه از هر گروه) به مقدار 5 میلیلیتر اخذ شد و میزان فعالیت آنزیم MPO و غلظت نیتریک اکسید و ویتامین C در سرم حیوانات مورد سنجش و مقایسه قرار گرفت. افزایش معنیدار فعالیت آنزیم MPO در گوسفندان و گاوان مبتلا به بروسلوز در مقایسه با دامهای واکسینه مشاهده شد که با افزایش فراخوانی نوتروفیلها و تقویت پاسخ التهابی مرتبط بود (05/0p<). همچنین، غلظت نیتریک اکسید سرم در گاوان بیمار نسبت به گاوان واکسینه افزایش معنیداری را نشان داد (05/0p<). اما بین گوسفندان واکسینه و مبتلا اختلاف معنیداری مشاهده نشد. غلظت ویتامین C سرم نیز در گاوان واکسینهشده بهطور معنیداری بیشتر از گاوان مبتلا به بروسلوز بود (05/0p<). یافتههای پزوهش حاضر مشخص کرد که احتمالاً بهدنبال ابتلا به بروسلوزیس، فعالیت اکسیداتیو در سرم افزایش مییابد و حال آنکه واکسیناسیون علیه آن، نقشی مهمی در تقابل آنتیاکسیدانی بدن ایجاد میکند. البته به نظر میرسد که برای اظهار نظر قطعی در این خصوص، به تحقیقات وسیعتر و ارزیابی دیگر فاکتورهای دخیل، نیاز میباشد.
Brucellosis is a zoonotic infectious disease that causes significant economic losses. This infection damages the oxidant and antioxidant balance of the body. This research was conducted to evaluate and compare the activity of myeloperoxidase (MPO), nitric oxide, and vitamin C concentration in vaccinated and brucellosis-infected cattle and sheep. For this purpose, 40 blood samples consisting of 5 ml were obtained from the jugular vein of vaccinated and brucellosis-infected cattle and sheep (10 samples from each group) and the activity of the MPO enzyme and the levels of nitric oxide and vitamin C in the serum of the animals were measured and compared. A significant increase in MPO enzyme activity was observed in brucellosis-infected cattle and sheep compared to vaccinated animals, which was associated with increased neutrophil recruitment and enhanced inflammatory response (p<0.05). The nitric oxide levels were found to be significantly higher in infected cows compared to vaccinated cows, which is probably related to macrophage-stimulating nitric oxide production by bacterial lipopolysaccharide (p<0.05). However, no significant difference was observed between vaccinated and infected sheep. Also, the vitamin C levels were significantly higher in vaccinated cattle than in infected cattle (p<0.05). The findings of the current research indicated that, probably due to brucellosis, the oxidative activity in the serum increases, while vaccination against brucellosis plays an important role in the body's antioxidant resistance. Although, it seems that, more extensive research and evaluation of other contributing factors are needed to make a definitive opinion in this regard.