بررسی عوامل جامعهشناختی مرتبط با گرایشهای تغذیهای دانشجویان دختردوره کارشناسی دانشکده پیراپزشکی شهرستان ارومیه در سال تحصیلی 89-1388
محورهای موضوعی : جامعه شناسیصمد صباغ 1 , مریم سیدزاده طلاتپه 2
1 - عضو هیأت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه آزاد واحد تبریز.
2 - کارشناسیارشد جامعهشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحدتبریز.
کلید واژه: گرایشهای تغذیهای, نقش خانواده, نقش همالان, پایگاه اقتصادی اجتماعی, نقش رسانه,
چکیده مقاله :
تغذیه مناسب و به عبارتی حق برخورداری و دسترسی به غذای سالم و مناسب، از اساسی ترین حقوق انسان هاست. بدون برخورداری از تغذیه مناسب، هیچ کس از موهبت سلامت برخوردار نخواهد بود. انسانی که سالم نیست، توانایی و کارآیی لازم را برای فعالیت های روزمره ندارد. در دیدگاه گسترده تر، توسعه اقتصادی، اجتماعی و عمرانی در جامعه ای که افراد آن سالم نیستند، اتفاق نخواهد افتاد. در این میان، توجه به تغذیه بانوان و دختران، به دلیل نیاز های جسمانی خاص آن ها در دوران مختلف زندگی اهمیت ویژه ای دارد. دختران امروز، مادران آینده هستند و در صورت توجه به نیازهای تغذیه ای آنان در زمان حال، مادران سالم تر و در نتیجه، نسل سالم تر و کارآمدتری در آینده خواهیم داشت. براین اساس هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل جامعه شناختی مؤثر بر گرایش های تغذیه ای دختران می باشد. در این پژوهش از نظریه های ماری استوری، شاو، مک کوب، رایزمن، هربرت مید، چارلز هورتون کولی و ... استفاده شده است. روش: روش تحقیق حاضر، پیمایش از نوع توصیفی- همبستگی و ابزار اندازه گیری پرسشنامه بوده است. نمونه آماری بدست آمده توسط فرمول کوکران و به روش تصادفی چند مرحله ای (نسبتی مطبق)، 276 نفر می باشد. داده ها توسط spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و برای آزمون روابط بین متغیرها، از آزمون های r پیرسون، رگرسیون خطی و چند متغیره استفاده شده است. یافته های تحقیق: بر اساس نتایج تحقیق رسانه بیشترین تأثیر را بر گرایش های تغذیه ای دارد و عامل دوم نقش خانواده بوده است که این متغیرها به میزان 20 درصد گرایش های تغذیه ای را تبیین می کنند.
Good nutrition and access to safe and appropriate food are the most fundamental rights of human beings. Without the proper nutrition, no one will enjoy the blessings of health. Meanwhile, the Nutrition of Women and Girls are particularly important because they have special physical needs in different periods of life. On the other hand, girls today are the future mothers and considering their nutritional needs, the healthier mothers, the healthier and the more efficient generation we will have in the future. On this basis, the present thesis aim to determine the sociological factors affecting the eating attitudes of girls. In this study, theories of Mary Story, Jean Baudrillard, Neil Postmen, Shills, Daniel Lerner, Hayprt, Markvzeh, Rieszman, and Robert Merton & Lazarsefled, Cockerham, Herbert Mead and Charles Horton Cooley were used. The aim of this research is to determine the correlation of sociological factors (media, advertising, family, peers, socio-economic status of family) and eating attitudes among MA girl Students of medical faculty, urmia branch in 1388-89. The total number of female students was 977 and 276 students were selected by Kocran formula. Data were analyzed by SPSS and statistical tests of F, r-Pierson and multi _regression were used to acquire results. So results showed that of applied factors media had the highest effect on girls eating attitudes. Applied variables could explain 20%of eating attitudes.