اثر طول دورهی تداخل علفهای هرز با چغندر قند در مقادیر مختلف مصرف نیتروژن
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیمحمد رضا بندگی 1 , محمد آرمین 2
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار
2 - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار
کلید واژه: عملکرد, چغندر قند, اوره, رقابت, گیاه هرز,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر طول دورهی تداخل علفهای هرز با چغندر قند در شرایط مدیریت مختلف زراعی آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار در شمال غرب سبزوار در سال زراعی 92-1391 انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه مقادیر مختلف نیتروژن (100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار به ترتیب کم، متوسط و زیاد) به عنوان فاکتور اصلی و طول دوره تداخل (0، 30، 45، 60 روز بعد از سبز شدن به همراه تیمار تداخل کامل) به عنوان فاکتور فرعی بود. نتایج نشان داد که افزایش نیتروژن مصرفی سبب افزایش وزن خشک علفهای هرز در واحد سطح شد اما تراکم علف هرز تحت تأثیر مقادیر مختلف نیتروژن قرار نگرفت. بیشترین عملکرد ریشه، درصد قند خالص و عملکرد قند با مصرف 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن به دست آمد درحالیکه حداکثر قند ملاس، نیتروژن مضره و درصد سدیم ریشه در مصرف 300 کیلوگرم در هکتار نیتروژن مشاهده شد. تداخل کامل علف هرز سبب کاهش 12/57 درصدی عملکرد ریشه، 69/83 درصدی عملکرد قند، 01/16 درصدی عیار، 54/34 درصدی سدیم ریشه و 37/17 درصدی میزان پتاسیم ریشه شد. بالاترین عملکرد ریشه و عملکرد قند در تیمار عاری از علف هرز مشاهده شده که اختلاف آماری معنیداری با تیمار تداخل 30 روز بعد از سبز شدن وجود نداشت. افزایش طول دوره تداخل تراکم علفهای هرز را کاهش اما وزن خشک آن را افزایش داد. در شرایط رقابتی علفهای هرز در مقادیر کم و زیاد نیتروژن، قدرت رقابتی چغندر قند نسبت به علفهای هرز کمتر و در سطح متوسط نیتروژن قدرت رقابتی چغندر قند بیشتر بود. بر این اساس در شرایط رقابتی علفهای هرز استفاده از 200 کیلوگرم در هکتار و کنترل علفهای هرز در 30 روز بعد از سبز شدن مناسبترین تیمار مدیریت علفهای هرز بود.
Yield loss in sugar beet due to weeds is higher than pests and diseases. To investigate the effect of duration of weed interference on quantitative and qualitative yield of sugar beet in different agriculture management systems, an experiment was conducted as split plot design based on randomized complete block design with three replications on Barakat farms Jovain Agricultural and Industrial Company (60 Km southeast of Sabzevar) in 2012-2013. The main factor was Nitrogen amount (100, 200 and 300 kg.ha-1 Low, medium and high, respectively). And weed interference duration (0, 30, 45 and 60 days after emergence include full-season interference of weeds) was as the subplot. Results showed increasing nitrogen, increased dry weight per unit area of weeds, but weed density was not affected by different amounts of nitrogen. The highest root yield sugar yield and percentage of net sugar were derived by application of 300 kg.ha-1 while molasses sugar, α-amino-N and Na+ observed at 300 kg.ha-1. Increasing duration of weed interference reduced root yield (57.2%), sugar yield (83.69%), net sugar (16.01%), Na+(34.54%) K+ (17.37%) and increased alkalinity (11%) compared with those of the control. The highest root yield and sugar yield was observed in the control treatment that hadn't significant difference with 30 days weed interference. Increasing duration of weed interference reduced weed density and increased weed dry weight. In low and high (100 and 300 Kg. ha-1) amounts of nitrogen, sugar beet was less competitive than weeds whereas medium level (200 Kg.ha-1 N) sugar beet was more competitive than weeds. Overall, weed control in 30 days after emergence and use of 200 Kg.ha-1 N was the best treatment.