اثر ورمی کمپوست و پیت ماس بر صفات مورفولوژیکی و کیفی قارچ دکمهای
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیفهیمه نیازی 1 , مهراب یادگاری 2 , رحیم برزگر 3
1 - گروه زراعت و گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - گروه زراعت و گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3 - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
کلید واژه: ورمی کمپوست, شاخصهای رشدی, قارچ دکمهای,
چکیده مقاله :
از عوامل مهم تولیدی قارچ دکمهای، خاک پوششی است که تأثیر مهمی بر اندازه و عملکرد آن دارد. با توجه به دسترسی آسان به ورمیکمپوست، پژوهش حاضر در جهت جایگزینی پیت ماس با ورمیکمپوست تهیه شده از کود دامی، در قالب طرح کاملاً تصادفی در ۳ تکرار انجام شد. تیمارها شامل T1: ورمی کمپوست + پرلیت + پیت (2: 1: 1)، T2: ورمی کمپوست + پرلیت + پیت (2:1:1)، T3: ورمیکمپوست + پرلیت + پیت (5/0: 5/0: 3) T4: ورمی کمپوست + پیت (2:2)، T5: ورمی کمپوست + پرلیت + پیت (1:3)، T6: ورمی کمپوست + پیت (3:1)، T7: ورمی کمپوست + پرلیت (2:2)، T8: شاهد، T9: پیت ماس هلندی؛ بودند. بعد از اتمام رشد، قارچهای تولیدی در 3 گروه تقسیم شدند: 1-قارچهایی باکیفیت بالا (درجه 1). 2- قارچهایی که فاقد پرده بوده و بازارپسندی کمتری نسبت به قارچهای درجه 1 داشتند (درجه 2). 3- قارچهای غیرقابل فروش که دارای معایبی در شکل و ظاهر بودند (درجه 3). نتایج نشان داد که تیمارT2 (ورمی+ پرلیت + پیت با نسبت 2:1:1) و T9 (پیت ماس هلندی)، بهترتیب بیشترین و کمترین تعداد و عملکرد قارچ درجه 1 را داشتند. از نظر تعداد و عملکرد قارچ درجه 2، تیمار T3و T7 بهترتیب بیشترین و کمترین تعداد و عملکرد قارچ درجه 2 را به خود اختصاص دادند. بیشترین درصد پروتئین در تیمار T3 بدست آمد که با توجه به آنکه از نظر تعداد و عملکرد قارچ نیز در حد بالایی بود این تیمار به عنوان بهترین تیمار معرفی گردید.
Casing material is very important element for size and yield of mushroom. To study the replacement of peat moss by vermicompost from animal resource, this research was conducted with 3 replications as CRD basis. Treatments were T1: vermicompost+ perlite peat (1:1:2), T2: vermicompost+ perlite+ peat (2:1:1), T3: vermicompost+ perlite+ peat (3:0.5:0.5), T4: vermicompost+ peat (2:2), T5: vermicompost+ peat (1:3), T6: vermicompost+ peat (3:1), T7: vermicompost+ perlite (2:2), T8: control, T9: peat from Netherlands. After growth of mushroom, they separated in 3 groups: 1-mushroom with high quality (grade 1), 2-mushroom that have membrane abnormality and then leasers marketable than grade 1 (grade 2). 3-mushroom have defects and no marketable (grade 3). After harvesting, characters contain of yield and number of mushroom grade1, 2 and 3, protein percentage, humidity percentage, spore diameter measured. Results showed that T2 (vermicompost + perlite +peat) and T9 (Netherlands peat) had the most and least amount of mushroom grade1 respectively. T1and T7 had most and least of mushroom grade2. T3 had the most of protein content, also contained high amount of number and yield of mushroom, then this treat introduced the best treatment. It seems that for high addition character in vermicompost particles, can no use high amount of this treatment in replication with peat moss.
جعفرنیا، س. و س. خسروشاهی. 1389. راهنمای جامع و مصور پرورش قارج صدفی. سخن گستر مشهد.
ذکائی، م.، س. بازیار و م. خانه آباد. 1389. تکنولوژی پیشرفته تولید خاکپوششی با استفاده از ورمی کمپوست برای پرورش قارچ خوراکی. فصلنامه علوم زیستی دانشگاه آزاد واحد زنجان. جلد12، شماره4: 26-19.
رسولی، ف.، غ.ع. پیوست و س.م. احتشامی. 1392. استفاده از ورمیکمپوست در تولید خاک پوششی برای پرورش قارچ دکمهای. علوم باغبانی. جلد45، شماره 4: 382-377.
رضایی، ش.، ا، لکزیان.، م، فارسی.، م، ابوالحسنی زراعتکار. 1392. امکان جایگزینی پیت با کمپوست مصرف شده در تولید قارچ خوراکی دکمهای سفید (Agaricus bisporus). نشریه علوم باغبانی. جلد27، شماره1: 1-9.
فارسی، م. و ف. پوریان. 1390. پرورش و اصلاح قارچ خوراکی دکمهای سفید. چاپ اول. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 275 صفحه.
فرقاندوست حقیقی، ک. و م. صیادی. 1388. بررسی استفاده از حسابداری و روشهای آن در خصوص محصولات کشاورزی (مطالعه موردی قارچ خوراکی). پژوهشهای حسابداری مالی و حسابرسی. جلد1، شماره3: 148-117.
متقی، ح. 1385. تکنولوژی پرورش تولید، شناسایی و کنترل آفات و بیماریهای قارچ خوراکی (دکمهای). چاپ دوم. انتشارات سپهر تهران. 352صفحه.
ویسی، ا.، ا. بیناییان و ز. صالحی نیا. 1393. مقایسه تأثیر کودهای ورمی کمپوست، کود دامی و کود شیمیایی بر عملکرد و کیفیت گوجه فرنگی گلخانه ای. نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی. جلد9، شماره 36، 21-33.
Coskun, G. 2003. Using tea waste as a new casing material mushroom (Agaricus bisporusl.) cultivation. Bio. Res. Tech. 88:153-156.
Fasola, T.R., J.S. Gblogade and I.Q. Fasidi. 2007. Nutritional requirements of Volvariella speciosa. Singer a Nigerian edible mushroom. Food Chem. 100: 904-908.
Garcia, B.S., D.J. Royse. And J.E. Sanchez. 2005. Vermicompost in substrate and casing formulas for the production of brown Agaricus bisporus. In: Tan Q, Zhang J, Chen M, Cao H, Buswell JA (eds) Proceedings of the 5th international conference on mushroom biology & mushroom products, Shanghai, pp: 243-248.
Gulser, C. and A. Peksen A. 2003. Using tea waste as a new casing material in mushroom (Agaricus bisporus) cultivation. Biores. Tech. 88: 153-156.
Haimi, J. (1990). Growth and reproduction of the compost living earthworms Eisenia andrei and E.foetida. Revue d' Ecologie et de Biologie du Sol. 27 (4): 415-421.
Horwiz, W. and J. Latimer. 2005. Official method of analysis AOAC international. Maryland. USA. 4: 27.
Jones, J., B. Wolf and H.A. Mills. 1991. Plant Analysis Handbook, Micro-macro. Publishing, Inc, Athens, GA.
Noble, R., A. Dobrovin-Pennington and C.E. Evered. 1999. Properties of peat-based casing soils and their influence on the water relations and growth of the mushroom (Agaricus bisporus). Plant and Soil. 207: 1-13.
Pardo, A and J.E. Pardo. 2008. Evaluation of casing materials made from spent mushroom substrate and coconut fibre pith for use in production of Agaricus bisporus (lang) Imbach. Spanish J. Agri. Res. 6(4): 683-690.
Pardo, A., A.J. De Juan., J. Pardo and J.E. Pardo. 2004. Assessment of different casing materials for use as peat alternatives in mushroom cultivation. Evaluation of quantitative and qualitative production parameters. Spanish J. Agri. Res. 2(2): 267-272.
Pardo, A., A. De Juana and J.E. Brown. 2002. Factors influencing the initiation of cultivated mushroom fruiting. I. Physical and environmental factors. Chem. Nut. Fac. 98(1): 33-43.
Peyvast, G.H., J. Shahbodaghi., P. Remezani and J.A. Olfati. 2007. Performance of tea waste as a peat alternative in casing materials for bottom mushroom (Agaricus bisporus L.) Cultivation. Bios. Biotech. Res. Asia. 4(2); 489-494.
Remezan, D. and B.A. Siah Sar. 2010. Assessing the impact of casing soil on some quantitative and qualitative characteristics of button mushroom (Agaricus bisporus L.). Iran. J. Hort. Sci. 41: 393-393 (In Persian).
Riahi, H., and A. Azizi. 2006. Leached SMC as a component and replacement for peat in casing soil and increasing dry matter in mushrooms. In Proceeding of 2nd International Spent Mushroom Substrate Symposium. Concordville, Pa, USA, p: 41-46.
Royse, D.J. 2010. Effects of fragmentation, supplementation and the addition of phase II compost to 2nd break compost on mushroom (Agaricus bisporus) yield. Biores. Tech. 101: 188–192.
Sassine Y.N., Y. Ghora., M. Kharrat. and M. Bohme. 2005. Waste paper as an alternative for casing soil in mushroom (Agaricus bisporus) production. J.App.Sci.Res.1(3):277-84.
Sharma, S., K. Pradhan, S. Satya and P. Vasudevan. 2005. Potentiality of earthworms for waste management and in other uses-a review. J. American Sci. 1 (1): 104-116.
Tajbakhsh, J., M.A. Abdoli., E. Mohammadi Goltapeh., I. Alahdadi. And M.J. Malakouti. 2008. Recycling of spent mushroom compost using earthworms Eisenia foetida and Eisenia andrie. Environmentalist. 28: 476-482.
Wange, Q., B.B. Li., H. Li and J.R. Han. 2010. Yield, dry matter and polysaccharides content of the mushroom Agaricus blazei produced on asparagus straw substrate. Scientia Horticulturae. 125: 16–18.
_||_