بررسی تآْثیر فصل کاشت پائیزه و بهاره بر عملکرد و اجزاء عملکرد ارقام نخود سفید در شرایط دیم الشتر
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی
1 - استادیار پژوهش ،بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات ،آموزش و ترویج کشاورزی خرم آباد، ایران
کلید واژه: ارقام, واژههای کلیدی: نخود دیم, فصل کاشت, عملکرد دانه و وزن صد دانه,
چکیده مقاله :
چکیده تاریخ کاشت و ژنوتیپ دو عامل مهم موثر بر رشد و عملکرد گیاهان زراعی، از جمله نخود محسوب میشوند.لذا به منظور بررسی امکان کشت پائیزه نخود در شرایط دیم و مقایسه آن با کشت معمول (بهاره) و نیز بررسی ارقام مناسب در هر یک از فصلهای کاشت، پژوهشی در سال زراعی 88-1387 در الشتر اجرا گردید. آزمایش دارای دو عامل فصل کاشت (پائیزه و بهاره) و رقم (آزاد، آرمان ، هاشم و توده محلی گریت) بود که به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد تأثیر فصل کاشت، بر عملکرد دانه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در واحد سطح، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف تک بذری و دو بذری در واحد سطح، تعداد غلاف در واحد سطح و وزن صد دانه معنیدار بود. در کشت پائیزه عملکرد دانه 8/1819 کیلوگرم در هکتار، تعداد غلاف در واحد سطح3/669 غلاف در متر مربع و تعداد دانه در واحد سطح 675 دانه در مترمربع افزایش یافتند. همچنین ارقام مختلف اثر معنیداری بر عملکرد دانه، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف تک بذری در واحد سطح و وزن صد دانه داشتند. بالاترین عملکرد دانه ( 3/2243 کیلوگرم در هکتار) مربوط به کشت پائیزه و رقم آزاد بود. با توجه به افزایش قابل توجه میانگین عملکرد در کشت پائیزه نسبت به بهاره و نیز وضعیت استقرار خوب محصول توصیه میشود این محصول در شرایط دیم الشتر به صورت پائیزه و با رقم آزاد که مقاوم به بیماری برقزدگی(Ascochyta blight) میباشد کشت شود.
Abstract Planting date and genotype are two important factors affecting the growth and yield of crops, including chickpea.Therefore,In order to investigate the possibility of winter chickpea grown under dryland conditions in comparison with conventional farming (spring) and to determine the appropriate figures in each of the seasons of planting, research was conducted in the agricultural year 2008-2009 in Aleshta.Experiment two sowing seasons (winter and spring) and Varieties (Azzad, Arman, Hashem and local mass Greet) that the factorial in a randomized complete block design with four replications.The results showed the effect of planting season, grain yield, number of pods per plant, number of seeds per plant, number of seeds per pod, one seed and two seed pods per unit area, number of pods per plant and seed weight were significant. Fall planting 1819.8 kg per hectare in grain yield, number of pods per unit area 669.3 pods per square meter and the number of seeds per square meter(675) increased. The different varieties significant effect on grain yield, number of seeds per pod, pod and seed weight per unit area had a single seed.The highest grain yield (2243.3kg ha) related to the cultivation of winter and Azad varity.Due to a significant increase in crop yield of winter to spring and good product positioning also recommend This product Aleshtar dry conditions in winter and Azad varieties resistant to blight disease is to be planted.