بررسی اثرات کاربرد کودهای زیستی بر جذب روی و برخی از صفات رشد رویشی ذرت (Zea Mays L.) در یک خاک غیر استریل آهکی با درجات مختلف شوری
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیحمید رضا بوستانی 1 , مصطفی چرم 2 , عبدالامیر معزی 3 , نجف علی کریمیان 4 , نعیمه عنایتی ضمیر 5 , مهدی زارعی 6
1 - گروه علوم خاک، دانشگاه شهید چمران اهواز
2 - گروه علوم خاک، دانشگاه شهید چمران اهواز
3 - گروه علوم خاک، دانشگاه شهید چمران اهواز
4 - گروه علوم خاک، دانشگاه شیراز
5 - گروه علوم خاک، دانشگاه شهید چمران اهواز
6 - گروه علوم خاک، دانشگاه شیراز
کلید واژه: کلروفیل, باکتری محرک رشد, ماده خشک, قارچ میکوریز آرباسکولار, کلنیزاسیون ریشه,
چکیده مقاله :
شوری رشد گیاهان را از طریق کاهش جذب آب و عناصر غذایی و برهم زدن تعادل تغذیهای محدود میسازد. به-منظور بررسی اثر قارچ میکوریز آرباسکولار و باکتریهای محرک رشد گیاه بر جذب روی و برخی از شاخص-های رشد گیاه ذرت در سطوح مختلف شوری خاک، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. فاکتور اول سه سطح شوری (0 (S0)، 15 (S1) و 30 (S2) میلی-اکیوالان نمک در کیلوگرم خاک) و فاکتور دوم چهار سطح تلقیح میکروبی ( قارچ گلوموس اینترادیسس (F)، باکتری سودوموناس (B)، تلقیح همزمان باکتری و قارچ (BF) و بدون تلقیح (C) ) بود. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح شوری از S0 به S2، ماده خشک اندام هوایی و ریشه، درصد کلونیزاسیون ریشه، ارتفاع گیاه، سطح برگ، قطر ساقه و شاخص کلروفیل به طور معنیداری کاهش یافت. استفاده از تمام تیمارهای میکروبی، در تمامی سطوح شوری سبب افزایش معنیدار شاخصهای یاد شده در بالا گردید. بهطور کلی تاثیر استفاده از تیمارهای قارچ و قارچ-باکتری در افزایش شاخصهای رشدی گیاه بیشتر از کاربرد تیمار مجزای باکتری بود. با افزایش سطوح شوری غلظت روی در اندام هوایی و ریشه افزایش یافت در حالی که جذب روی در اندامهوایی و ریشه به طور معنیداری کاهش نشان داد. همچنین با کاربرد تمامی تیمارهای میکروبی غلظت و جذب روی در اندام هوایی و ریشه گیاه بهطور معنیداری افزایش یافت و بیشترین افزایش مربوط به تیمار کاربرد توام باکتری و قارچ و کمترین میزان افزایش مربوط به تیمار مجزای باکتری بود.
Salinity affects plant growth by decreasing the water and nutrients uptakes and disturbing the nutritional balance of plants. To investigate the effect of arbuscular mycorrhizae fungi (AMF) and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on Zinc (Zn) uptake and some of growth indices of Corn (Zea Mays L.) at different soil salinity levels, a factorial experiment as completely randomized design with 3 replications was conducted in greenhouse of Shahid Chamran University, Ahvaz, Iran. Factors included three salinity levels (0 (S1), 15(S1) and 30 (S2) Meq salt kg-1 soil) and microbial inoculation (without inoculation (C), Glumus Intradices (F), Pesudomonas bacteria (B) and fungi + bacteria (BF)). The results showed that dry matter of shoot and root, root colonization percentage, stem diameter, plant height, leaf area and chlorophyll index were significantly reduced by increasing of salinity levels from S0 to S2. Using all microbial treatments resulted in increasing of all the above mentioned growth indices at all salinity levels significantly. Generally, the use of fungi and fungi-bacterial treatments in enhancement of growth indices of plant were higher than bacterial treatment alone. Zn concentration in shoot and root was increased by increasing of salinity levels while Zn uptakes were significantly decreased. Also, Zn concentration and uptakes in shoot and root were significantly increased by application of all microbial treatments compared to control and the higher increase was related to fungi-bacterial treatment and the lowest increase observed in bacterial treatment.