بررسی خواص ضد باکتریایی باکتریوسین تولید شده توسط جنس لاکتوباسیلوس و مطالعه اثر سینرژیسم احتمالی آن با برخی از آنتیبیوتیکهای رایج
محورهای موضوعی : میکروب شناسی کاربردی
شیما عبدی زاده
1
,
فرحناز جوانمردی
2
,
محمد مهدی محمودی
3
1 - گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
2 - گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
3 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، دانشکده علوم پایه، گروه میکروب شناسی
کلید واژه: باکتریوسین, لاکتوباسیلوس دلبروکئی, محصولات لبنی سنتی, سینرژیسم,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: باکتریوسینها پپتیدهای ریبوزومی هستند که توسط بسیاری از باکتریها تولید میشوند و میتوانند در غلظتهای کم از رشد نژادهای خویشاوند ممانعت نموده و گاهی بر دیگر گونهها و جنسها نیز اثر ممانعتی دارند. مواد و روشها: چندین گونه لاکتوباسیلوس از محصولات لبنی سنتی جداسازی شد و خواص ضد باکتریایی شیرابه کشت آنها برعلیه استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروجینوزا مورد بررسی قرار گرفت. یک جدایه با بیشترین اثر ضد باکتریایی، به عنوان جدایه برتر انتخاب گردید و جهت تولید انبوه باکتریوسین به کار گرفته شد. خالص سازی نسبی باکتریوسین، توسط سولفات آمونیوم و کیسه دیالیز انجام گرفت و ماهیت پروتئینی آن پس از تیمار آنزیمی با پروتئیناز K اثبات گشت. حداقل غلظت ممانعتی، کشندگی و اثر سینرژیسم احتمالی آن با آنتی بیوتیکهای سیپروفلوکساسین و ونکومایسین نیز بررسی شد. یافته ها: باکتریوسین تولیدی، در غلظتهای بالاتر از µg/ml 25/30 و µg/ml 121 به ترتیب برای استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروجینوزا اثر بازدارندگی داشت و در غلظتهای بالاتر از µg/ml 242 برای استافیلوکوکوس اورئوس اثر کشندگی داشت. ترکیب شطرنجی غلظتهای مختلف باکتریوسین با آنتی بیوتیکها نشان داد که باکتریوسین تولیدی، با ونکومایسین اثر سینرژیسم و با سیپروفلوکساسین اثر جمع شوندگی دارد. شناسایی مولکولی جدایه، شباهت 97 درصدی آن را با لاکتوباسیلوس دلبروکئی سویه بولگاریکوس ATCC 11842 نشان داد. نتیجه گیری: میتوان از باکتریهای مفید و غیر بیماریزا همچون لاکتوباسیلوسها، باکتریوسینهایی به دست آورد که بتوانند به عنوان مکمل آنتی بیوتیک جهت مهار باکتریهای بیماریزا مورد استفاده قرار گیرند.