تولید سلولز توسط جدایه های باکتریایی بومی ایران
محورهای موضوعی : میکروب شناسی کاربردیراحله طاهری 1 , هاتف آجودانی فر 2 , پرستو پورعلی 3
1 - کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، دانشکده علوم پایه، گروه میکروب شناسی
2 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، دانشکده علوم پایه، گروه میکروب شناسی
3 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شاهرود، دانشکده علوم پزشکی، گروه میکروب شناسی
کلید واژه: سلولز, سودوموناس لوتئولا, آکروموباکتر اسپانیوس, سودوموناس دوری فلاوا,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: سلولز میکروبى که توسط برخى از سویه های استوباکتر و گلوکونوباکتر تولید مى شود از لحاظ ساختار مولکولى مشابه سلولز گیاهى است. این ویژگى سبب شده تا سلولز میکروبى به عنوان یک ماده خام مهم در تولیدات پزشکى و صنعتی به کار رود. این مطالعه با هدف جداسازى جنس های بومی باکتری های مولد سلولز و ارزیابی تولید آن انجام شده است. مواد و روش ها: در این مطالعه ابتدا 65 نمونه از سرکه های محلی، انواع آب میوه و میوه ها تهیه و بر روی محیط هسترین-شرام آگار کشت داده شدند. سپس جدایه هایی با بالاترین توانایی تولید سلولز انتخاب و با روش های بیوشیمیایی و PCR شناسایی گردیدند. پس از خالص سازی سلولز تولید شده، به منظور تایید سلولز از روش های هضم آنزیمی توسط آنزیم سلولاز و میکروسکوپ الکترونى نگاره استفاده شد. یافته ها: از مجموع 20 سویه با قابلیت تولید سلولز، 5 سویه که دارای بیشترین میزان تولید بودند انتخاب شدند. پس از ارزیابی بیوشیمیایی و نیز تعیین توالی مشخص گردید که این سویه ها به گونه های آکروموباکتر اسپانیوس، سودوموناس لوتئولا، سودوموناس دوری فلاوا تعلق دارند. در این مطالعه وزن تر و خشک سلولز تولید شده توسط سویه های مورد مطالعه به ترتیب 16.6 و 0.1 گرم بود. نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان می دهد که تولید سلولز توسط سویه های بومی غیر از جنس استوباکتر و گلوکونوباکتر نیز قابل انجام است. به طوری که در این مطالعه برای اولین بار سویه های جدید بومی ایران از نظر تولید سلولز معرفی گردیدند. همچنین سلولز تولیدی توسط این سویه ها در مقایسه با سویه استاندارد دارای ویژگی مطلوب بود.
Background and Objectives: The microbial cellulose which is produced by some strains of Acetobacter and Gluconobacter is structurally similar to plant cellulose. Based on this feature, the microbial cellulose has been used in medical and industrial productions as an important raw material. The aims of this study were to isolate the native bacteria species producing cellulose and to evaluate their production rate. Materials and Methods: In this study, 65 samples were collected from different types of local vinegars, juices and fruits and were cultivated in Hestrin-Schramm's agar medium. Afterward the isolates with maximum ability to produce cellulose were selected and identified using biochemical tests and PCR method. After purification of the cellulose, enzymatic digestions method by cellulase enzyme and scanning electron microscope were used to confirm the presence of cellulose. Results: Totally, 20 strains with the cellulose production ability were isolated, of them 5 strains with maximum production ability were selected for further investigation. Base on biochemical tests and sequencing method, theses isolates were classified as Acromobacter spanius, Pseudomonas luteola and Pseudomonas durifulva. In this study, the wet and dried weight of the cellulose production were measured as 16.6 and 0.1g, respectively. Conclusion: According to the findings, the cellulose can be produced by native isolates other than Acetobacter and Gluconobacter. In this study, the new native strains of produced cellulose were introduced for the first time in Iran. Also, the produced cellulose by these species has suitable traits in comparison with standard strains.