کاربرد استرپتومیسس های خاکزاد جهت کنترل بیولوژیک بیماری پژمردگی آوندی زیره سبز بر اثر قارچ Fusarium oxysporum fsp cumini
محورهای موضوعی : میکروب شناسی گیاهیمژگان گلمرادی 1 , غلامحسین شهیدی بنجار 2 , سونیا عقیقی 3 , میثم سلطانی نژاد 4
1 - - بخش مهندسی گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2 - بخش مهندسی گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3 - پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
4 - دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده کشاورزی، بخش گیاهپزشکی
کلید واژه: زیره سبز, بیماری پژمردگی فوزاریومی, کنترل زیستی, استرپتومیسس, f.sp. cumini Fusarium oxysporum,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: زیره سبز گیاهی یکساله از خانواده Apiaceae با نام علمی .Cumin cyminum L میباشد، از جمله مهمترین مشکلات کاشت این گیاه دارویی، بیماری پژمردگی ناشی از قارچ f.sp. cumini Fusarium oxysporumاست، که در مناطق مهم زیره کاری دنیا وجود دارد.مواد و روش ها: در این تحقیق از بین 80 جدایه استرپتومیسس جداسازی شده از خاک ریزوسفر گیاه گون سه جدایه M15، M26 و M80 انتخاب شدند. به منظور بررسی بیشتر، آزمونهای مختلف آنزیمی و فیزیولوژیکی روی جدایههای مذکور صورت پذیرفت. ارزیابی فعالیت آنتاگونیستی جدایههای منتخب تحت شرایط آزمایشگاه و گلخانه انجام پذیرفت. یافته ها و نتیجه گیری: پس از حدود 10 هفته، رشد گیاهچهها، مرگ ومیر و شاخصهای رشد در بین تیمارهای مختلف مقایسه و نتایج ثبت گردید. نتایج بیانگر این بود که، استرپتومیسس جدایه M15 بیشترین تأثیر را بر رشد گیاه و سرکوب بیماری پژمردگی نسبت به تیمار شاهد نشان داد. پژوهش حاضر گامی در جهت کنترل بیماری پژمردگی فوزاریومی گیاه زیره سبز با استفاده از اکتینوباکتریها است و هدف نهایی از ادامه این تحقیق در آینده، معرفی یک محصول زیستی مناسب برای کنترل این بیمارگر میباشد. کنترل زیستی عوامل بیمارگر گیاهی، برعکس بکارگیری سموم شیمیایی، به سرعت اثر نمیکند ولی در موارد موفق، مبارزه بیولوژیک اثرات ماندگارتری نسبت به سموم شیمیایی دارد. کنترل بیولوژیک بایستی به عنوان یک مولفه کلیدی از رویکردهای سیستم مدیریت تلفیقی آفات وبیماری های گیاهی اشاره نمود تا مخاطرات زیست محیطی روشهای مبارزه بکارگیری بی رویه سموم شیمیایی به حداقل برسد.
Cumin )C uminum cyminum L.) is an annual plant belonging to Apiaceae family. One of the major diseases of cumin is Fusarium wilt caused by a soil-borne, vascular wilt pathogen Fusarium oxysporum f.sp. cumini which is a devastating disease that occurs in major cumin growing areas of the world; while plants reach to 0.5- 2.5 cm in height, they die as the result of the disease. In the current research, 80 isolates of Streptomyces spp. isolated from the rhizosphere soil of Astragalus sp. and screened against Fusarium under laboratory condition. Three out of 80 isolates including M15, M26 and M80 revealed having the highest antagonistic activity, hence, selected for further evaluation under greenhouse conditions. After emergence of cumin seedlings, mortality and growth indices were compared between different treatments weekly and results were recorded. Plants were harvested after teen weeks and growth indices such as plant height and weight were recorded. The Streptomyces sp. Isolate No. M15 was showed the strongest effects on plant growth and suppression of the wilt disease as compared to the controls. The present research is an attempt to control cumin Fusarium wilt disease using Streptomyces spp. The final goal of this research is to introduce an effective biological agent for controlling managing Fusarium wilt disease under field condition. this pathogen.
_||_