بررسی فراوانی ژن های پلاسمیدی spvB، spvC و spvR در سالمونلا انتریتیدیس جداسازی شده از مرغداری های صنعتی استان چهار محال و بختیاری
محورهای موضوعی : باکتری شناسیمعصومه داریوشی 1 , عباس دوستی 2 , محمد کارگر 3
1 - کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم، گروه میکروب شناسی
2 - دانشیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی
3 - دانشیار، دانشگاه ازاد اسلامی واحد جهرم، گروه میکروب شناسی
کلید واژه: سالمونلا انتریتیدیس, واکنش زنجیره ای پلی مراز, طیور, spvR, spvBC,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: سالمونلوز یکی از بیماری های عفونی و مشترک در انسان و حیوانات می باشد. سالمونلا انتریتیدیس سروتیپ غالب جدا شده از انسان و طیور بوده که منبع انتقال عفونت است. سرووارهای مشخصی از سالمونلا، پلاسمید حامل اپرون spv شامل پنج ژنspvRABCD دارند. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی ژن های پلاسمیدی spvB، spvC و spvR در سالمونلا انتریتیدیس جداسازی شده از مرغداری های صنعتی استان چهار محال و بختیاری انجام شد. مواد و روش ها: این پژوهش به صورت مقطعی-توصیفی بر روی 305 نمونه مدفوعی از طیور انجام شد. پس از تعیین هویت اولیه باکتری سالمونلا با آزمون های بیوشیمیایی، به منظور افتراق سالمونلا انتریتیدیس از سایر سرووارها و به منظور بررسی فراوانی ژن های پلاسمیدیspvB ، spvC وspvR از پرایمرهای اختصاصی این ژن ها و روش PCR استفاده گردید. یافته ها: در مجموع تعداد 160 (52.45%) نمونه آلوده به سالمونلا بودند. از این میان تعداد 94 مورد (58.75%) با تکثیر ژن sefA به عنوان گونه سالمونلا انتریتیدیس شناخته شدند. فراوانی هر یک از ژن های spvB،spvC و spvR در نمونه های آلوده به سالمونلا انتریتیدیس به ترتیب 45.7، 76.6 و 69.14 درصد گزارش شد. نتیجه گیری: آزمون مولکولی PCR، یک روش فراگیر برای شناسایی سریع سویه سالمونلا انتریتیدیس بوده و کاربرد آن در افتراق این باکتری نسبت به سرووارهای دیگر سالمونلا در سایر نقاط کشور پیشنهاد می شود. همچنین می توان شیوع نسبتا بالای ژن های پلاسمیدی که نقش اصلی انتشار عفونت سیستمیک را در بدن ایفا می کنند را با مصرف داروهای موثر کاهش داد.
Background & Objectives: Salmonellosis is a one of zoonotic diseases and Salmonella enterica is the most frequent agent of this disease. Some serotypes of Salmonella sp. harbour a plasmid which contains spv operon on it. This operon consists of five genes, namely spvRABCD. The aim of this study was to determine frequency of plasmid genes spvB, spvC and spvR in Salmonellaisolated from poultry industry in Chaharmahal va Bakhtiari province. Materials & Methods: This cross – sectional study was carried out on 305 stool samples obtained from poultries located at Charmahal va Bakhtiari province. Following identification of Salmonella based on routine biochemical tests. Polymerase chain reaction (PCR) assay was used for distinguish the strains and to determine the prevalence of the gene spvB, spvC and spvR. Results: Salmonella were identified in 160 (45.52%) samples, among them 94 cases (75.58%) were identified as Salmonella enteritidis after sefA amplification test. The prevalence of the genes spvB, spvC and spvR were 7.45, 60.76 and 14.69 %, respectively. Conclusion: Due to the prevalence of Salmonella in poultries and to limitation of biochemical and serological tests, employment of molecular tests are very critical for identification of strains of Salmonella enterica and for distinguishing from other strains all around the country. Furthermore, the high prevalence of the plasmid genes involved in systemic infections can be reduced using Antibiotics.