بررسی فعالیت ضد باکتریایی اسانس مرزنجوش بر باکتری عامل بیماری شانکر مرکبات
محورهای موضوعی : باکتری شناسیمریم شاهی وند 1 , مجتبی رضایی احمدآبادی 2 , عیدی بازگیر 3 , رستم یزدانی بیوکی 4
1 - کارشناس ارشد، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
2 - مربی، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران
3 - استادیار، گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
4 - استادیار، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد
کلید واژه: گیاهان دارویی, ضد میکروبی, مقادیر بازدارندگی و کشندگی,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: بیماری شانکر باکتریایی مرکبات یکی از مهمترین بیماری های مرکبات است که توسط باکتری زانتوموناس سیتری زیر گونه سیتری ایجاد می گردد. این بیماری در بسیاری از مناطق مرکبات خیز ایران مشاهده شده است. با توجه به خسارت زیاد این بیماری، کنترل آن ضروری می باشد. یکی از روشهای نوین در کنترل بیماری، استفاده از اسانسهاس گیاهی است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اسانس گیاهی مرزنجوش بر روی فعالیت عامل بیماری شانکر باکتریایی مرکبات انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی عامل بیماری از باغات مرکبات آلوده شهرستان پلدختر جداسازی و توسط آزمون های فنوتیپی، بیوشیمیایی و استفاده از آغازگرهای اختصاصی شناسایی شد. اسانس نمونه با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج گردید. اثر ضد باکتریایی اسانس با روش نشت در دیسک مورد ارزیابی قرار گرفت و حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی اسانس تعیین گردید. سپس اثر غلظت های مختلف اسانس مرزنجوش به روش برگ بریده مورد بررسی قرار گرفت. اسانس مرزنجوش پس از آماده سازی، به دستگاه گاز کروماتوگرافی جرمی (GC/MS) تزریق و نوع ترکیبات آن مشخص شد. یافتهها: حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی اسانس به ترتیب 5.3 و 4 میکرولیتر بر میلی لیتر بود. موثرترین غلظتها برای کاهش بیماری در روش برگ بریده غلظتهای 4 و 4.5 میکرولیتر بر میلی لیتر بود، که میزان بیماری را در روش آب-آگار به ترتیب به میزان 62.5 و 53.12 درصد و در روش سینی به ترتیب 62.5 و 53.12 درصد کاهش داد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده می توان اسانس مرزنجوش را به عنوان یک ترکیب بالقوه برای کنترل بیماری شانکر مرکبات معرفی نمود.
Background & Objectives: Citrus bacterial canker (CBC) disease is one of the main citrus diseases that is caused by Xanthomonas citri subsp. citri. The disease has been reported from several citrus- growing regions of Iran. Due to the high loss incurred by the disease, its control is very much needed. One of the new methods to control the disease is the use of plant essential oils. This study was aimed to evaluate the effect of Marjoram essential oil on the activity of bacteria causing citrus canker. Materials & Methods: In this experimental study, CBC- causing bacteria were isolated from infected Poldokhtar citrus gardens, and subsequently identified by phenotypic and biochemical tests, along with specific primers. The essential oil was extracted using a Clevenger extraction device. Antimicrobial effect of the essential oil was evaluated using disc diffusion method. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the essential oil were investigated, as well. Then, the effect of different concentrations of marigold essential oil was studied. Following Marjoram essential oil preparation, it was injected into a Gas-Chromatography Mass-Spectrometry (GC-MS) to determine the composition. Results: MIC and MBC of essential oil were observed as 3.5 µl/ml, and 4 µl/ml, respectively. The most effective concentration for disease prevention on cut leaves were 4 µl/ml , and 4.5 µl/ml, which reduced disease incidence by 62.5% and 53.12 % on water agar test, and trays method. Conclusion: It is concluded that marjoram essential oil can be used as a potential compound to control citrus bacterial canker disease.
_||_