اثر آنتی اکسیدانی ماهی قزل آلای رنگین کمان تغذیه شده با Spirulina platensis توسط آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز
محورهای موضوعی : بیولوژی دریامژگان امتیازجو 1 , زهرا دهقانی مطلق 2 , مجید زینلی 3
1 - گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
2 - گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
3 - گروه شیمی، پژوهشکده صنعت نفت
کلید واژه: آنتی اکسیدان, اسپیرولینا, گلوتاتیون پراکسیداز, ماهی قزل آلا,
چکیده مقاله :
اسپیرولینا از سیانو باکتری های رشته ای است که در صنعت آبزی پروری مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق به بررسی اثرات آنتی اکسیدانی ماهی قزل آلای تغذیه شده با اسپیرولینا پرداخته شده است و سنجش تغییرات آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز(GPX) برای این ارزیابی بکار گرفته شد. مراحل اجرایی این تحقیق در مزرعه پرورشی ماهیان قزل آلای استان تهران صورت پذیرفت . تعداد 120 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن 2±17 گرم و میانگین طول 37/±39/11 سانتی متر انتخاب و به سه گروه آزمایشی حاوی 5/7 ، 5 و 5/2 درصد پودر خشک اسپیرولینا و دو گروه به عنوان شاهد (بدون تغذیه اسپیرولینا و گروه دیگر بایندر ) تقسیم بندی شدند . اسپیرولینا با استفاده از روغن کُلزا به عنوان بایندر پس از وزن کردن میزان غذای مورد نیاز هر استخر با غذا مخلوط شد. در این مدت ماهی ها روزانه سه بار در روز و به مدت 90 روز تغذیه شدند. پس از نمونه برداری از بافت کبد، طحال و عضله، فعالیت ویژه آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز به روش وندال سنجش شد. نتایج نشان داد که افزایش درصد اسپیرولینا در رژیم غذایی به میزان 5/7 و 5 درصد، میزان فعالیت ویژه آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در طحال را به میزان (61.52 درصد) افزایش داده است. همچنین در باره بافت کبد با افزایش درصد تغذیه از اسپیرولینا میزان فعالیت ویژه آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز 95/21 درصد و در عضله به میزان4/9 درصد کاهش یافت. نتایج این مطالعه نشان داد که تغذیه ماهی با اسپیرولینا سبب افزایش فعالیت ضد اکسایشی آنزیم (GPX) در بافت های طحال و سبب کاهش فعالیت ضد اکسایشی آنزیم (GPX) در عضله و کبد ماهی قزل آلا گردید.
Spirulina is filamentous cyanobacteria and is used in aquaculture industry. In this investigation antioxidative effects of fish trouts(Onchronchus mykiss) feeded with Spirulina was studied. Changes in Glutathione peroxidase enzyme (GPX) was employed for this evaluation. Main stages of this investigation was performed in fish trout culture farm in Tehran. One hundred and twenty trouts with 17±2 gram weight were feeded in 5 treatments. Feed treatments included blank1 (without Spirulina), blank2 binder (without Spirulina) and three different doses of Spirulina 2.5%,5%,7.5% with binder. Spirulina with colza oil binder was mixed with food after weighing required amount of food for every pool. Fish were then fed 3 times a day for 90 day. After sampling , the special activity of GPx in liver, spleen and muscle tissue was investigated using Wendell's method. This assay indicated that increase in Spirulinapercentage in diet to 7.5 and 5% , enhanced amount of glutathione peroxidase activity in spleen to 61.52%. Also with increase in the amount of feeding with Spirulina , amount of glutathione peroxidase specific activity declined to about 21.95% in liver tissue and to 9.4% in muscles. Results of this study indicated that feeding fish with Spirulina resulted in enhancement of antioxidant activity of GPx enzyme in spleen and reduction of its activity in muscle and liver tissues of trout. .