مقایسه ترکیبات بافت عضله ماهی شلج (Aspius vorax) و حمری (Carasobarbus luteus) رودخانه کرخه استان خوزستان
محورهای موضوعی : بیولوژی دریااحمد جلیزی 1 , ابوالفضل عسکری ساری 2 , مژده چله مال دزفول نژاد 3 , محمد ولایت زاده 4
1 - گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2 - گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
3 - گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
4 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
کلید واژه: پروتئین, کربوهیدرات, چربی, ماهی حمری, فیبر, ماهی شلج,
چکیده مقاله :
این تحقیق در سال 1390 به منظور تعیین و مقایسه میزان پروتئین، چربی، کربوهیدرات، فیبر، خاکستر و رطوبت در دو گونه ماهی شلج (Aspius vorax) و حمری (Carasobarbus luteus) انجام شد. 15 قطعه ماهی حمری و 12 قطعه ماهی شلج از رودخانه کرخه تهیه شدند. میانگین میزان پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت در ماهی حمری به ترتیب 36/0±19/17، 15/0±23/3، 07/0±28/1 و 32/0±03/74 درصد و در ماهی شلج به ترتیب 36/0±10/18، 20/0±60/2، 09/0±18/1 و 40/0±10/72 درصد به دست آمد. میزان رطوبت بین دو گونه حمری و شلج اختلاف معنی داری داشت (05/0P<)، اما بین میزان پروتئین، خاکستر و چربی در دو گونه مورد مطالعه ماهی اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0P≥). میزان پروتئین در عضله ماهی شلج بالاتر از ماهی حمری بود، اما میزان چربی، رطوبت و خاکستر در عضله ماهی حمری بالاتر از ماهی شلج به دست آمد. بنابراین نتایج نشان می دهد که از نظر پروتئین جانوری ماهی شلج نسبت به ماهی حمری مناسب تر است.
The aim of this study was to assess protein, lipid, carbohydrate, fiber, ash, and moisture in two species of fishes, Aspius vorax and Carasobarbus luteus, in 2011. Fifteen samples of Carasobarbus luteus and 12 samples of Aspius vorax were collected from the Karkheh River. Mean levels of protein, lipid, ash, moisture in Carasobarbus luteus were 17.19±0.36, 3.23±0.15, 1.28±0.07 and %74.03±0.32, respectively. Similarly, the same chemical contents in Aspius vorax were 18.10±0.36, 2.60±0.20, 1.18±0.09 and %72.10±0.40, respectively. Level of moisture in muscle of two species of Aspius vorax and Carasobarbus luteus were significancantly different (P<0.05), but no significant difference was noticed for protein, ash and lipid (P>0.05). However, Protein in muscle tissue of Aspius vorax was more than Carasobarbus luteus, but lipid, moisture and ash in muscle tissue of Carasobarbus luteus was more than Aspius vorax. Therefore, the results showed that, in terms of animal protein, Aspius vorax is more appropriate compared to Carasobarbus luteus.
_||_