بررسی و مقایسه تاثیرات ضدمیکروبی و تعیین حداقل غلظت¬ بازدارندگی و کشندگی عصاره هيدروالكلی گیاهان دارویی دانه اسپند ، رازیانه ، زیرهسبز و برگ رزماری بر علیه باکتری¬های باسیلوس سرئوس ، استرپتوکوکوس پنومونیه ، استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی
محورهای موضوعی :
1 -
2 - دانشگاه مراغه
کلید واژه:
چکیده مقاله :
مقدمه: داروهاي گياهي طي قرن¬هاي متمادي جهت درمان بيماري¬هاي مختلف مورد استفاده قرار گرفته اند و امروزه نيز با وجود پيشرفت علم و توسعه كاربرد داروهاي شیمیایی و سنتزي، هنوز گياهان دارويي در مقياس وسيع مورد استفاده قرار مي¬گيرند. کشور ايران به¬علت تنوع آب و هوايي داراي طيف وسیعی از گياهان دارويي است كه پايه و اساس طب سنتي كشور می¬باشد. در این مطالعه به بررسی اثرات ضدباكتريايي عصاره¬ي هيدروالكلی گياهان دارويي دانه اسپند، رازیانه، زیرهسبز و برگ رزماری و بازدارندگی و کشندگی آن ها بر علیه باکتریهای باسیلوس سرئوس، استرپتوکوکوس پنومونیه، استافیلوکوکوس آرئوس و اشرشیا کلی پرداخته شده است. مواد و روش ها: بدین¬منظور در ابتدا حداقل غلظت¬ بازدارندگی و حداقل غلظت¬ کشندگی عصاره ها با تاثیر رقت¬های مختلف عصاره بر باکتری¬های مذکور در محیط BHI مایع سنجیده شد و بررسی اثرات ضدميكروبي با اندازه¬گیری هاله عدم رشد ناشی انتشار عصاره گیاهی از چاهک تکمیل گردید. یافته ها: بر مبنای نتايج بدست آمده غلظت مهار¬کنندگی (MIC) عصاره هيدروالكلی دانه اسپند، رازیانه، زیره سبز و برگ رزماری بر علیه باکتری¬های باسیلوس سرئوس، استرپتوکوکوس پنومونیه، استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی به ترتیب برابر با غلظت¬های 5/12، 5/12، 25 و 5/12 میلی¬گرم بر میلی¬لیتر، 25، 200، 25 و 100 میلی¬گرم بر میلی¬لیتر، 5/12، 25، 100 و 25 میلی¬گرم بر میلی¬لیتر و 12.5، 25، 50 و 5/12 میلی¬گرم بر میلی¬لیتر گزارش شد. نتیجه گیری: این نتایج حاکی از پتانسیل بالای گیاهان دارویی دانه اسپند، رازیانه، زیرهسبز و برگ رزماری در توسعه روشهای جدید درمانی و کاهش استفاده از آنتیبیوتیکها در درمان عفونتها است و میتواند بهعنوان یک آغاز برای تحقیقات اختصاصی تر در زمینه خواص ضدباکتریایی این گیاهان دارویی و کاربردهای بالینی آنها در آینده مورد استفاده قرارگیرد.