Effect of sowing season on growth and oil chemical composition of ajowain (Carum capticom L.) under salinity stress
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)سهیلا دخانی 1 , فروغ مرتضائی نژاد 2 , سعید دوازده امامی 3
1 - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان(اصفهان)، اصفهان، ایران؛
2 - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان(اصفهان)، اصفهان، ایران؛
3 - مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، اصفهان، ایران؛
Keywords: salinity stress, GC-MS, Essential oil, Carum capticum L,
Abstract :
Background & aim: Saline lands can be utilized by planting native medicinal plants tolerant to salinity. The quantity and quality these plants are changed during various seasons in agriculture systems. Thus, this study carried out under salinity stress in order to examine the effect of sowing in two seasons on growth characteristics and essential oil components of ajowan (Carum capticum L.), Experimental: Different salinity treatments (EC= 0.3, 4, 8 and 12 dS/m) were used before flowering stage of ajowan in pot experimental at Khorasgan (Isfahan), Iran. Growth characteristics were measured and, the essential oil analyzed by GC/MS apparatus. Results & discussion: Results showed that increasing salinity caused decrease plant height in spring planting and increase in number of branching in summer planting. The amounts of plant height, number of umbel, number of flower in main umbel and number of floret in main umbel in summer sowing was higher than spring sowing. Interaction effects of salinity and sowing season on growth characteristics showed that the highest plant height was obtained from summer sowing under salinity 4 dS/m treatment and the lowest amount of plant height obtained from spring sowing under salinity 12 dS/m treatment. In spring and summer sowing, ten and thirteen components were identified in the essential oil of C. capticum, respectively. The major compounds in the essential oil of C. capticum were of thymol and γ-terpinene. Industrial and practical recommendations: According to results of this study, It seems that sowing of C. capticum under saline soils (~EC=12 dS/m) for metabolic agronomy (especially thymol) in spring sowing could be is suitable.
اکبرینیا، ا.، خسرویفرد، م.، رضایی، م. ب. و عاشورآبادی ا. 1384. مقایسه کشت پائیزه و بهاره رازیانه، زنیان، انیسون و سیاه دانه در شرایط فاریاب و دیم. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 21(3): 334 -319.
خیاط، م. و گوهری، م. 1388. اثر تاریخ کاشت بر عملکرد، اجزای عملکرد، شاخصهای رشد و صفات فنولوژیک ژنوتیپهای کلزا در اهواز. یافتههای نوین کشاورزی،3(3): 248-233.
دادخواه، ع.، کافی، م. و رسام، ق. ع. 1388. تأثیر فصل کاشت و تراکم گیاهی بر صفات رشد و عملکرد کمی و کیفی گیاه بابونه (Matricaria chamomilla). نشریه علوم باغبانی، علوم و صنایع کشاورزی،23(2): 108-100.
دوازدهامامی، س. و مجنونحسینی، ن. 1387. زراعت و تولید برخی گیاهان داروئی و ادویهای. انتشارات دانشگاه تهران، 300 صفحه.
رحیمیانمشهدی، ح. 1371. اثر تاریخ کاشت و رژیم آبیاری بر رشد و عملکرد زیره سبز. مجله دانش کشاورزی،3(3و4): 61-46.
رضوانیمقدم، پ. و احمدزاده مطلق، م. 1386. بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم گیاهی بر عملکرد و اجزاء عملکرد سیاهدانه در شرایط شهرستان قائنات. مجله پژوهش و سازندگی در منابع طبیعی، 76: 68-62.
شمس، ک.، پازوکی، ع. و کبرایی، س. 1387. بررسی اثر تاریخ کاشت وتراکم بوته بر عملکرد و اجزاء عملکرد گلرنگ پاییزه (Carthamus tinctorius)، در شرایط دیم کرمانشاه. فصلنامه تخصصی زراعت و اصلاح نباتات ایران، 4(2): 36-23.
عبادی، م. ت.، عزیزی، م.، امیدبیگی، ر. و حسنزاده خیاط، م. 1388. بررسی تأثیر تاریخ کاشت و میزان بذر مصرفی بر عملکردهای کمی و کیفی بابونه آلمانی (Matricaria recutita L.) اصلاح شده رقم پرسو(Presov). فصلنامة علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران،25(3): 308-296.
فتوکیان، م. ح.، فیلیزاده، ی. و طالبزاده، ل. 1386. تأثیر تاریخ کاشت برعملکرد ماده خشک و میزان هایپریسین ارقام گل راعی (Hypericum perforatum L. ). سومین همایش گیاهان دارویی، دانشگاه شاهد، تهران، 3-2 آبان.
قاسمی پیربلوطی، ع. 1390. گیاهان دارویی و معطر (شناخت و بررسی اثرات آنها)، انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، چاپ سوم، 550 صفحه،
مومنی، ت. و شاهرخی، ن. 1370. اسانسهای گیاهی و اثرات درمانی آن ها. انتشارات دانشگاه تهران. 127 صفحه.
Abdullah, M., Rehman, A., Ahmad, N. and Rasul, L. 2007. Planting time effect on grain and quality characteristics of wheat. Pakistan Journal of Agricultural Science., 44(2): 200-202.
Baatour, O., Kaddour, R., Aidi Wannes, W., Lachaa, M. and Marzouk, B. 2010. Salt effects on the growth, mineral nutrition, essential oil yield and composition of marjoram (Origanum majorana). Acta Physiology Plant., 32: 45–51.
Baghalian, K., Abdoshah, S.H., Khalighi-Sigaroodi, F. and Paknejad, F. 2011. Physiological and phytochemical response to drought stress of German chamomile (Matricaria recutita L.). Plant Physiology and Biochemistry., 49: 201-207.
Gasic, O. and Lukic, V. 1990. The influence of sowing and harvest time on the essential oil of Matricaria recutita L. Planta Medica., 56: 638-639.
Gasic, O., Lukic, V. and Adomovic, O. 1991. The Influence of sowing and harvest time on the essential oil of Matricaria recutita L. Rauschert Journal of Essential Oil Research., 3: 295-302.
Inès, S., Ghnaya, T., Savouré, A. and Abdelly, CH. 2008. Combined effects of long-term salinity and soil drying on growth, water relations, nutrient status and proline accumulation of Sesuvium portulacastrum . Comptes Rentus Biologies., 331: 442–451.
Koyro, H. W. 2006. Effect of salinity on growth, photosynthesis, water relations and solute composition of the potential cash crop halophyte Plantago coronopus (L.). Environmental and Experimental Botany., 56: 136–146.
Leport, L., turner, N. C., Daries, S. L. and Siddique K. H. M. 2005. Variation in pod production and abortion among chickpea cultivars under terminal drought. Crop Science, 24: 236-246.
Mohagheghzadeh, A., Faridi, P. and Ghasemi, Y. 2007. Carum copticum Benth and Hook, essential oil chemotypes. Food Chemistry., 100: 1217–1219.
Montanari, M., Degl’Innocenti, E., Maggini, R., Pacifici, S., Pardossi, A. and Guidi, L. 2008. Effect of nitrate fertilization and saline stress on the contents of active constituents of Echinacea angustifolia DC. Food Chemistry., 107(4): 1461-1466.
Penuelas, J., Isla, R., Filella, I. and Aranus, J. L. 1997. Visible and near-infrared reflectance assessment of effects on barley. Crop Science., 37: 198-202.
Petropoulos, S. A., Daferera, D., Akoumianakis, C.A., Passam, H.C. and Polissiou M.G. 2004. The effect of sowing date and growth stage on the essential oil composition of three types of parsely (Petroselinum crispum). Journal of the Science of Food and Agriculture., 84(12): 1606-1610.
Rafieiolhossaini, M., Sodaeizadeh, H., Adams, A., Norbertd, D.K. and Patricka V. D. 2010. Effects of planting date and seedling age on agro-morphological characteristics, essential oil content and composition of German chamomile (Matricaria chamomilla L.) grown in Belgium. Industrial Crops and Products., 31: 145–152.
Zhu, J. K. 2001. Plant salt tolerance. Trends in Plant Science., 6(2): 66-71.