تعیین و بررسی برخی خواص فیزیکی و مکانیکی بادام درختی رقم ربیع
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییمهرداد سلیمی 1 , محمد غلامی 2 , شهرام محسنی 3 , احسان عبدالعلی زاده 4
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه ماشینهای کشاورزی، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران
2 - دانشیار گروه ماشینهای کشاورزی، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران
3 - مدرس مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان اردبیل، ایران
4 - دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه ماشینهای کشاورزی، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران
کلید واژه: بادام ربیع, خواص فیزیکی, خواص مکانیکی, خواص اصطکاکی,
چکیده مقاله :
مقدمه: طراحی صحیح و مناسب تجهیزات انتقال، برداشت و فرآوری محصولات کشاورزی نیازمند دانش کافی از خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آن محصول می باشد. مواد و روش ها:در این تحقیق مشخصه های فیزیکی (شامل ابعاد، جرم، میانگین قطر هندسی، کرویت، سطح رویه، حجم و فرآیند جذب رطوبت) بادام درختی رقم ربیع و مغز آن و خواص مکانیکی (شامل نیرو، تغییر شکل، انرژی و توان لازم برای شکست) بادام درختی رقم ربیع تعیین شد. یافته ها: میانگین قطر متوسط هندسی برای بادام ربیع 37/22 میلی متر و برای مغز آن 42/13میلی متر بود. میانگین کرویت برای بادام 654/0 درصد و برای مغز آن 523/0 درصد بود. با قرار دادن نمونه هایی از مغز بادام در آب فرآیند جذب رطوبت مغز بادام مطالعه و مدل های ریاضی آن تدوین شد. از فاصله ی زمانی بین 13-9 ساعت پس از قرار دادن نمونه های مغز بادام در آب کل افزایش وزن آن ها نسبت به وزن اولیه 36 تا 41 درصد بود که این مقدار پس از 18 ساعت به 44 درصد افزایش یافت. نتیجه گیری: ضریب اصطکاک استاتیک بادام و مغز آن به ترتیب روی شیشه و آهن گالوانیزه کمترین بود. بررسی اثر رطوبت بر ضریب اصطکاک استاتیک بادام نشان داد که با افزایش رطوبت این ضریب افزایش می یابد. در بررسی خواص مکانیکی نتایج بدست آمده نشان داد که تاثیر سرعت بارگذاری و جهت بارگذاری بر نیرو، انرژی و توان لازم برای شکست بادام در سطح یک درصد معنی دار بود. توان مصرفی برای شکست بادام با افزایش سرعت از50 به 200 میلی متر بر دقیقه افزایش یافت. با افزایش سرعت بارگذاری، نیروی شکست بادام، به طور معنی داری کاهش و تغییر شکل در نقطه ی شکست افزایش یافت. نیروی شکست بادام در بارگذاری در جهت محور داراز (Z) کمترین بود.
Introduction: Optimum machinery and equipment designing for transportation, harvest andprocessing of agricultural products need the knowledge of physical and mechanical propertiesof the products.Materials and Methods: In this research, the physical properties consisting of dimensions,mass, average geometrical diameter, sphericity, surface area, volume and the process ofmoisture attraction and the mechanical properties including force, deformation, ruptureenergy and power of almond the variety of Rabi were determined and evaluated.Results: The average of geometrical diameter for the whole almond was 22.37 mm and for itskernel was 13.42 mm. The sphericity for the almond and its kernel were 0.654% and 0.523%respectively. By placing some samples of almond kernel in the water, the process of moistureabsorption of almond kernel was studied and the mathematical models were presented. Themoisture absorption of the kernel when placed in the water for a period of 9-13 hours was 36-41% and this raised to 44% after 18 hours.Conclusion: Statistical coefficient of friction of almond and its kernel on glass andgalvanized iron was the minimum, respectively. Study of the effect of moisture on thestatistical coefficient of friction showed that by increasing the moisture, this coefficientincreased. Investigation concerned with mechanical properties showed that the effect ofloading speed and direction on rupture force, energy and power in probability level of 1%were significant. Power consumption to rupture almond was increased by increasing the speedfrom 50 to 200 mm/min. By increasing loading speed the rupture force was significantlydecreased and deformation in rupture point was increased. Rupture force of almond in loadingin the direction of axis was minimum.