تاثیر شرایط عصارهگیری به کمک فراصوت بر میزان استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی از میوه سنجد زینتی (Elaeagnus umbellate)
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییسعیده خادمی 1 , شاهین مردانی نژاد 2
1 - استادیار گروه زیست شناسی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - استادیار دانشکده فنی مهندسی، واحد مبارکه، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
کلید واژه: : استخراج, ترکیبات فنولی, سنجد زینتی, فراصوت,
چکیده مقاله :
مقدمه: گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنلی (اسیدهای فنلی، فلاونوئیدها و تانن ها) هستند که مهم ترین آنتی اکسیدان های طبیعی به شمار می آیند. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر دو شیوه استخراج با فراصوت اعم از پروب و حمام، بر میزان استخراج ترکیب های فنولی، فلاونوئیدی و قدرت مهار رادیکال های آزاد DPPH از میوه سنجد زینتیبا استفاده از سه حلال استخراجی آب، متانول80% و اتانول70% بود. مواد و روش ها: در دو روش حمامو پروب فراصوت از سه حلال مختلف آب، متانول80% و اتانول 70% در زمان های مختلف 30، 60، 90 دقیقه ( برای حمام اولتراسوند) و 5، 10، 20 دقیقه (برای پروب اولتراسوند) استفاده شد و در نهایت میزان کل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی عصاره ها به ترتیب با روش فولین سیوکالتیو و روش رنگ سنجی آلومینیوم کلرید تعیین شدند. یافته ها: بر اساس نتایج، در روش استخراج با پروب فراصوت، حلال اتانول70% و زمان 20 دقیقه بیشترین میزان ترکیب های فنولی (05/0 ±8/13 میلی گرم معادل اسید گالیک به گرم نمونه خشک) و قدرت مهار کنندگی رادیکال های آزاد DPPH (94/98%) را نشان داد. در روش استخراج به کمک حمام فراصوت حلال اتانول 70% در زمان 90 دقیقه بالاترین میزان ترکیب های فنولی (057/0±82/15 میلی گرممعادل اسید گالیک به گرم نمونه خشک) و فلاونوئیدی (110/0±09/7 میلی گرم معادل کوئرستین به گرم نمونه خشک) را استخراج کرد. نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان داد که استخراج به کمک پروب و حمام فراصوت تاثیر متفاوتی در میزان استخراج ترکیبات زیست فعال گیاه سنجد زینتی داشت. در هر روش استخراج، میزان استخراج ترکیبات زیست فعال بسته به نوع حلال متفاوت بود و در تمامی روش های استخراج حلال اتانول 70% بهترین حلال برای استخراج ترکیبات مورد نظر بود.
Introduction: Plants are rich source of phenolic compounds (phenolic acids, flavonoids and tannins) that are natural antioxidants. The purpose of the present study was to use two ultrasonic methods including probe and bath for the extraction of phenolic compounds and flavonoids from autumn olive and evaluate the ability of the extracts to scavenge DPPH free radical using three extraction solvents consisting of water, 80% methanol and 70% ethanol. Materials and Methods: Water, 80% methanol and 70% ethanol were used as extracting solvents and the effect of different extraction periods (30, 60 and 90 min) for bath method and 5, 10 and 20 min for probe method were evaluated on the extraction of phenolic compounds. Results: The results showed that in the probe method of ultrasonic, the highest phenolic compounds (13.8 ± 0.05 milligrams gallic acid/ g dried sample) and DPPH radical scavenging activity (98.94%) were obtained using70% ethanol as solvent within 20 minutes of extraction period. In the ultra sound bath, the highest extraction rate of phenolic compounds (15.82 ± 0.057mg gallic acid equivalent/ g dry sample) and flavonoids (7.09 ± 0. 110 mg of quercetin per gram of dry sample) were obtained by the application of 70% ethanol within 90 minutes. Conclusion: The results indicated that the probe and bath methods of ultrasound had different effects on extraction of bioactive compounds from autumn olive. In each extraction method, the rate of extraction of phenolic compounds and flavonoids were solvent dependent and in all the extraction method, 70% ethanol showed the best effect as extracting solvent .