اثر نانو ذرات اکسید روی بر رشد باکتری های باسیلوس سوبتیلیس و اشرشیاکلی H7O157
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییحکیمه اسماعیل زاده 1 * , پروانه سنگ پور 2 , رامین خاکسار 3 , فرزانه شهراز 4
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، تهران، ایران
2 - استادیار پژوهشگاه مواد و انرژی، پژوهشکده فناوری نانو و مواد پیشرفته، کرج، ایران
3 - دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، تهران، ایران
4 - کارشناس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، تهران، ایران
کلید واژه: اشرشیاکلی O157:H7, اکسید روی, باسیلوس سوبتیلیس, ضد میکروبی, نانوذره,
چکیده مقاله :
مقدمه: اثرضد میکروبی نانوذرات فلزی از جمله نانوذرات اکسید روی طی سال های اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته است. اثر ضد میکروبی قابل توجه و قیمت پایین نانوذرات اکسید روی موجب شده است تا امکان بکارگیری آن ها در صنعت غذا جهت کاهش رشد باکتری های موجود در مواد غذایی وجود داشته باشد. در مطالعه حاضر تأثیر نانوذرات اکسید روی بر رشد باسیلوس سوبتیلیس و اشرشیاکلی O157:H7 که از جمله باکتری های مهم موجود در مواد غذایی هستند، بررسی شده است. مواد و روش ها: نانوذرات اکسید روی به روش نمک مذاب سنتز شدند. ویژگی های آنها به کمک پراش اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی تعیین شد. باکتری های باسیلوس سوبتیلیس و اشرشیاکلی O157:H7 به مدت 18 ساعت در معرض محیط کشت مایع حاوی دو غلظت 2% و 4% از این نانوذرات قرار گرفتند. سپس منحنی رشد آنها رسم شد. یافته ها: هر دو غلظت 2% و 4% از نانوذرات اکسید روی به طور معنی داری سبب کاهش رشد باکتری اشرشیاکلیO157:H7 شد ( به ترتیب 0.001= p و p<0.001). با این حال در مورد باکتری باسیلوس سوبتیلیس فقط غلظت 4% نانوذرات موجب کاهش معنی دار (p<0.001) شمار باکتری شد و در غلظت 2% این نانوذرات تغییر معنی داری در تعداد باکتری باسیلوس سوبتیلیس مشاهده نشد (p<0.537). نتیجه گیری: با توجه به نتیجه مطالعه حاضر نانوذرات اکسیدروی می توانند موجب کاهش معنی داری در تعداد هر دو باکتری شوند. به نظر می رسد این نانوذرات روی باکتری های گرم منفی تأثیر بیشتری داشته باشند.
Introduction: Recently antimicrobial nanoparticles such as ZnO have attracted the attentions of scientists. Regarding the antimicrobial effect and low cost of ZnO nanoparticles, these might be emplyed in food industry to reduce the growth of food microorganisms. The object of this study is to evaluate the antibacterial effect of ZnO nanoparticles on Bacillus Subtilis and E.Coli O157:H7, two important spoiling and pathogenic bacteria of food.Materials and Methods: ZnO nanoparticles have been synthesized by molten salt method and have been characterized by X-ray diffraction, and scanning electron microscopy. Bacillus Subtilis and E.Coli O157:H7 have been inoculated in 2% and 4% w/w ZnO containing tryptic soy broth followed by the plot of their growth curve.Results: Treatments with both 2% and 4% concentrations of ZnO nanoparticles significantly reduced the number of E.Coli O157:H7 (p=0.001 and p Conclusion: Regarding the results of the present study, ZnO nanoparticles can significantly reduce the number of both bacteria however it seems that the effect for gram negative bacteria might be more dramatic.