شناسایی مولکولی لاکتوباسیلهای پروبیوتیک جداشده از غذای سنتی ترخینه و دوغ ترخینه بر اساس توالی16S rDNA
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییفرزانه تفویضی 1 , مریم تاج آبادی ابراهیمی 2 , لیلا خجاره 3
1 -
2 -
3 -
کلید واژه:
چکیده مقاله :
چکیده مقدمه: سوپ ترخینه یکی از غذاهای محلی ناحیه غرب ایران می باشد که از قدیم الایام کاربرد دارویی و درمانی داشته و در درمان سرماخوردگی مورد استفاده قرار می گرفته است. تحقیقات نشان داده است که ترخینه و دوغ ترخینه منبع غنی از باکتریهای پروبیوتیک می باشند. لذا به دلیل ابهام آمیز بودن تستهای بیوشیمیایی جهت شناسایی باکتریها، استفاده از روشهای مولکولی جهت شناسایی و بررسی فیلوژنتیکی باکتریهای موجود در ترخینه و بکارگیری آنها در صنایع غذایی، امری بسیار ضروری است. مواد و روشها: در این تحقیق، شناسایی مولکولی لاکتوباسیل های جداسازی شده از دو منبع مذکور براساس روش توالی یابی ناحیه S rDNA16 صورت گرفت. در بین باکتری های جدا شده چهار سویه T20، T22، TD4 و TD10 با توانایی تولید باکتریوسین قوی تر نسبت به سایر نمونه ها جهت توالی یابی انتخاب شدند، بدین منظور پس از رشد باکتریها در محیط اختصاصی MRS، استخراج DNA از ایزولههای مورد نظر توسط هضم لیزوزیمی صورت گرفت. تکثیر ناحیه S rDNA16 توسط پرایمرهای اختصاصی انجام پذیرفت و به دنبال آن توالی یابی ناحیه مذکور انجام شد. یافتهها: با مقایسه توالی ها در پایگاه اطلاعاتی NCBI، تشابه 99% با لاکتوباسیلوس کازئی حاصل شد. چهار سویه فوق تحت عنوان سوشهای جدیدی از لاکتوباسیلوس کازئی در GenBank ثبت شدند. نتیجهگیری: با توجه به پتانسیل بالای پروبیوتیکی ترخینه، کاربردی شدن این باکتری های پروبیوتیک در صنایع غذایی می تواند اثرات مفیدی در بهبود و کیفیت مصارف غذایی داشته باشند. واژه های کلیدی: ترخینه، توالی یابی، لاکتوباسیل، 16S rRNA