میزان پاتولین در لواشک سیب و آب سیب عرضه شده در شهرستان شهرکرد در سال 1393
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذایی
ابراهیم رحیمی
1
(دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران)
زینب ترکی باغبادرانی
2
(- کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران)
امیر شاکریان
3
(دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران)
کلید واژه: سیب, پاتولین, لواشک, مایکوتوکسین, کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC),
چکیده مقاله :
پاتولین مایکوتوکسینی است که بوسیله گونههای مختلف از کپکها تولید میشود. در مطالعه حاضر 70 نمونه شامل 35 نمونه لواشک و 35 نمونه آب سیب بهطور تصادفی از فروشگاههای شهرستان شهرکرد جمع آوری و جهت بررسی حضور پاتولین به روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC-DAD) مطابق روش استاندارد ملی ایران مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج این این تحقیق نشان داد که پاتولین در 14 نمونه لواشک سیب (40 درصد) و 7 نمونه آب سیب (20 درصد) وجود دارد. میانگین غلظت پاتولین در نمونههای لواشک و آب سیب به ترتیب 3/26±9/34 و7/19±26میکروگرم در کیلوگرم بود. اگرچه غلظت میانگین پاتولین در نمونههای مورد مطالعه کمتر از حداکثر میزان مجاز ایران (50 میکروگرم در کیلوگرم) میباشد ولی غلظت پاتولین در 7/5 درصد نمونههای لواشک سیب و 9/2 درصد نمونههای آب سیب بالاتر از حداکثر مجاز اتحادیه اروپاو ایران (50 میکروگرم در کیلوگرم) بود.
Patulin is a mycotoxin produced by a variey of mold species. In this study, a total of 70 samples consisting of 35 apple leathers and 35 apple juice samples was randomly obtained from different supermarkets of Shahrekord. Using HPLC-DAD technique and in accordance with the Iranian National Standard method, the samples were analyzed for patulin contamination. According to the results, patulin was detected in 14 (40%) of apple leather and 7 (20%) of the apple juice samples. Mean values of patulin concentrations in the apple leathert and apple juice samples were estimated as 34.9± 26.3 and 26 ± 19.7 µ/kg, respectively. Although the mean concentration of patulin was lower than the Iranian/European approved limit (50 µg/kg), patulin contamination level was found higher than the maximum approved limit in 5.7% and 2.9% of the the apple leather and apple juices samples, respectively. Therefore, to minimize the contamination of patulin in theses products, the necessary practices should be conducted.
_||_