آلودگی موادغذایی به گونههای بیماریزای کمپیلوباکتر در ایران و راههای کنترل آن
محورهای موضوعی : بهداشت مواد غذاییسعید خالدیان 1 , راحم خوشبخت 2 * , پریا میری 3 , اسماعیل عباسی 4
1 - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا همدان
2 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل
3 - گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4 - گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز
کلید واژه: کمپیلوباکتر, مقاومت آنتی بیوتیکی, مواد غذایی, ایران,
چکیده مقاله :
کمپیلوباکتریوزیس یکی از بیماریهای رایج میکروبی منتقل شده از طریق موادغذایی در سراسر دنیا است. این عفونت بیشتر توسط گونههای کمپیلوباکتر ژژونی و کمپیلویاکتر کولای ایجاد شده و علائم رایج این عفونت در انسان شامل التهاب رودهای- معدهای و گاهی بیماریهای عصبی است. در این مقاله مروری، تمامی مطالعات منتشر شده در زمینه شیوع کمپیلوباکتر در مواد غذایی بازار ایران بررسی شد. گوشت طیور منبع اصلی انتقال پاتوژن کمپیلوباکتر به انسان است. گوشت قرمز، شیر و لبنیات و قارچ دکمهای از منابع دیگر انتقال این پاتوژن به انسان هستند. موضوعی که در مطالعات ایران کمتر مورد بررسی قرارگرفته است، شیوع کمپیلوباکتر در مراکز فروش گوشت و لبنیات سنتی است. اطلاعات کافی در مورد شیوع و انتقال این پاتوژن و سایر عوامل بیماریزا در این مراکز سنتی وجود ندارد. در این فروشگاههای سنتی، دانش در زمینه بهداشت مواد غذایی پایین بوده و آنها میتوانند باعث شیوع بیماری در جامعه شوند. لذا باید استانداردهای مناسبی برای کنترل کمپیلوباکتر و سایر پاتوژن غذایی توسط سازمانهای نظارتی تهیه و اجرا شود. در ارتباط با مقاومت آنتیبیوتیکی کمپیلوباکتر، باید از مصرف بیرویه آنتیبیوتیک در پرورش دام و طیور و بیماریهای انسانی خودداری کرد.
Campylobacteriosis is one of the most common foodborne microbial diseases worldwide. This infection is primarily caused by Campylobacter jejuni and Campylobacter coli, with common symptoms including gastroenteritis and, in some cases, neurological disorders. This review examines all published studies on the prevalence of Campylobacter in food sold in the Iranian market. Poultry meat is the primary source of transmission of Campylobacter to humans, while red meat, dairy products, and button mushrooms also serve as secondary sources. A less explored topic in Iranian studies is the prevalence of Campylobacter in traditional meat and dairy sale centers. Currently, there is insufficient information about the prevalence and transmission of this pathogen, as well as other pathogens, in these traditional retail outlets. These centers often exhibit low levels of food hygiene knowledge, which can contribute to disease outbreaks in the community. Therefore, it is crucial for regulatory bodies to establish and implement appropriate standards for controlling Campylobacter and other foodborne pathogens. Concerning antibiotic resistance, it is essential to limit the excessive use of antibiotics in livestock and poultry farming, as well as in the treatment of human diseases.