اثرسطوح مختلف ضایعات قارچ صدفی و پروبیوتیک باکتوژن بر عملکرد جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی :
حامد شیر انداز اصلی
1
,
ابوالفضل اسعدی دیزجی
2
,
توحید وحدت پور
3
1 - حامد شیرانداز اصلی
2 - گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
3 - استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم وتحقیقات، تهران ، ایران
کلید واژه: پروبیوتیک باکتوژن, جوجههای گوشتی, عملکرد, قارچ صدفی,
چکیده مقاله :
مقدمه: افزایش نگرانیها در مورد مقاومت باکتریایی و ممنوعیت استفاده از آنتیبیوتیکها، تمایل و علاقه برای یافتن راه-حلهایی جهت جایگزینی آنتیبیوتیکها در صنعت پرورش طیور افزایش داده است. ضایعات قارچ صدفی از باقیماندههای صنعت کشاورزی بوده و دارای ارزش ضد میکروبی، ضد قارچی، آنتی اکسیدانی و پروبیوتیکی است. که این ضایعات قارچی ممکن است یک آنتی بیوتیک و محرک رشد خوب در جیره طیور باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی سطوح مختلف قارچ صدفی و پروبیوتیک باکتوژن بر عملکرد جوجه های گوشتی انجام گرفت. مواد و روشها: این مطالعه با 360 قطعه جوجهی گوشتی یک روزهی سویهی راس 308 در قالب آزمایش فاکتوریل 2×5 با دو سطح پروبیوتیک (صفر و 04/0 درصد) و پنج سطح قارچ صدفی (صفر، یک، دو، سه و چهار درصد) در قالب طرح کاملا تصادفی صورت گرفت. جوجهها به صورت گروههای 12 قطعهای در 10 گروه آزمایشی و سه تکرار با شرایط محیطی و مدیریتی یکسان به مدت 42 روز تحت جیرههای تغذیهای خاص هر تیمار قرار گرفتند. صفات عملکردی شامل افزایش وزن زنده ی بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی بودند که اندازهگیری و محاسبه شدند. نتایج: سطوح مختلف قارچ خوراکی و پروبیوتیک در جیره جوجههای گوشتی تاثیری بر مصرف خوراک نداشتند اما وزن زندهی بدن و بهبود ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر سطوح مختلف قارچ صدفی و پروبیوتیک قرار گرفتند و تفاوت معنی-داری ( 05/0>p) بین گروه شاهد و تیمارهای دریافت کننده سطوح مختلف پروبیوتیک مشاهده شد. و استفاده از سطوح دو، سه و چهار درصد از قارچ صدفی و 04/0 درصد پروبیوتیک تفاوت معنیداری را ( 05/0>p) با گروه شاهد را در وزن زنده و ضریب تبدیل غذایی نشان دادند. نتیجه گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر، افزودن قارچ صدفی خوراکی تا 4 درصد و پروبیوتیک باکتوژن (04/0 درصد) به جیره جوجههای گوشتی موجب بهبود عملکرد شد.