برآورد ارزش غذایی برگ های خشک و سیلو شده درخت انگور با استفاده از روش تولید گاز آزمایشگاهی
محورهای موضوعی :
رامین فراژی
1
,
ناصر ماهری سیس
2
,
ابوالفضل آقاجانزاده گلشنی
3
1 - گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
2 - گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
3 - گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
کلید واژه: برگ انگور, انرژی قابل متابولیسم, تولید گاز, سیلو شده, گوسفند,
چکیده مقاله :
مقدمه: برگ درختان میوه به دلیل فراوانی، ارزان بودن، خوشخوراکی و ارزش غذایی مطلوب، میتواند به عنوان یک جایگزین مناسب به جای علوفه در تغذیه نشخوارکنندگان کوچک مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این پژوهش تعیین ترکیبات شیمیایی و برآورد ارزش غذایی برگهای درختان انگور قرمز و سفید به صورت خشک و سیلو شده با استفاده از روش تولید گاز آزمایشگاهی میباشد. مواد و روشها: ترکیب شیمیایی برگهای خشک و سیلوشده درختان انگور قرمز و سفید با استفاده از روشهای استاندارد تعیین و آزمایش تولید گاز با استفاده از مایع شکمبه اخذ شده از سه راس گوسفند نر توده قزل کانولهگذاری به اجرا در آمد. نتایج: مقادیر پروتئین خام برگ انگور قرمز خشک و سیلو شده به ترتیب 82/11 و 55/11 درصد و برگ انگور سفید خشک و سیلو شده به ترتیب 98/11 و 24/11 درصد به دست آمد. نتایج نشان داد از نظر تولید گاز در زمانهای مختلف انکوباسیون بین دو حالت خشک و سیلو شده در برگهای درختان انگور مورد آزمایش تفاوت معنیداری وجود داشت و مقادیر تولید گاز برگهای خشک درختان انگور در زمانهای انکوباسیون بیشتر از حالت سیلو شده بود. پتانسیل تولید گاز حاصل از بخش محلول و نامحلول قابل تخمیر و نیز مقادیر انرژی قابل متابولیسم، انرژی خالص شیردهی، قابلیت هضم ماده آلی و تولید اسیدهای چرب کوتاه زنجیر برگهای خشک مورد آزمایش به طور معنی داری بیشتر از برگهای سیلو شده بود. انرژی قابل متابولیسم برگ انگور قرمز خشک و سیلو شده به ترتیب 29/9 و 79/7 مگاژول در کیلوگرم ماده خشک و برگ انگور سفید خشک و سیلو شده به ترتیب 06/9 و 16/7 مگاژول در کیلوگرم ماده خشک برآورد شد. نتیجهگیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر، برگ خشک شده درختان انگور قرمز و سفید دارای ارزش غذایی بیشتری نسبت به حالت سیلو شده میباشد.