اندازه گیری آرسنیک موجود در گیاهان سیب زمینی و هویج در دشت قروه به روش جذب اتمی
محورهای موضوعی : مدیریت محیط زیستعبدالرضا نوفرستی 1 , ستار شریعتی 2 , طراوت نیک پور 3
1 - دکتری مدیریت محیط زیست، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج *(مسئول مکاتبات).
2 - کارشناس ارشد شیمی، اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان
3 - کارشناس آمار، مرکز بهداشت شهرستان انزلی
کلید واژه: آرسنیک, دشت قروه, سیب زمینی, هویج, جذب اتمی,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: با توجه به آلودگی آب های زیرزمینی در دشت قروه و بیجار به آرسنیک و استفاده از این منابع برای کشاورزی، با احتمال نفوذ این مواد به محصولات زراعی، میزان آن در دو محصول سیب زمینی و هویج مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: اندازه گیری آرسنیک به روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی و آماده سازی نمونه ها با روش سوزاندن و خاکستر کردن صورت پذیرفت. در این بررسی، نمونه برداری از 24 نمونه سیب زمینی در 12 مزرعه و 4 نمونه هویج از 2 مزرعه صورت پذیرفت. یافته ها و نتایج: در بخش خوراکی سیب زمینی ، در 11 نمونه، آرسنیک کم تر از 10 ، در 9 نمونه بین 20- 10 و در 4 نمونه بین 25- 20 قسمت در میلیارد می باشد. در پوست نمونه ها، 17 نمونه دارای آرسنیک کم تر از 50 ، در 5 نمونه آرسنیک بین 50 تا 100و در 2 نمونه بین 200 تا300 قسمت در میلیارد بوده است. نسبت انتقال آرسنیک از پوست به بخش خوراکی در نمونه ها نیز از 7 تا 70 % متغیر می باشد. در 4 نمونه هویج، مقدار آرسنیک در تمامی نمونه ها پایین تر از 5 و در پوست بین 48 تا 78 قسمت در میلیارد بوده است. مقدار آرسنیک در پوست سیب زمینی در برخی نمونه ها بالا بوده که با توجه به پایین بودن نسبت انتقال به بخش خوراکی گیاه، با جدانمودن پوست، مقدار آن تا حد قابل توجهی کاهش می یابد. در هویج با توجه به ریشه های وسیع آن، مقدار زیادی از آرسنیک جذب ریشه شده و انتقال آن به پوست و بخش خوراکی گیاه کم تر می باشد.
Introduction: Regarding to the ground water pollution by Arsenic (As) in Ghorveh and Bijar field,contamination levels have been analyzed in irrigated plants (potato and carrot samples).Materials and Methods: Analyzes method have been by atomic absorption spectroscopy. Twentyfour potato samples (of the 12 potato plots) and 4 carrot samples (of the 2 carrot plots) picked up andAs contents were measured in skin and yield tissue separately. In potato of total 24 samples, 11samples had less than 10 μg As/kg, 9 samples had to10- 20 and 4 samples had As in the range of 20-25 μg As/kg.Skin-related Arsenic was higher than it in yield tissue. Of total skin samples: 17 samples had less than50 μg As/kg, 5 samples had As in the range of 50 t0 100 and the last 2 samples had As in the range of200-300 μg As/kg.All carrot samples showed As content less than 5 μg As/kg.Result and Discussion: (As) was high is some samples in skin of potato regarding to less transfer rateto eatable section, quantity will less with separate skin. In carrot, high quantity Arsenic ion is absorbedby roots because it has vast roots and transport in skin and
- اطهر، محمد وب. و هورا، ترجمه افشین اکبرپور و فریبرز نصری، "فلزات سنگین و محیط زیست"، انتشارات دانشگاه آزاد سنندج، 1385
- براتی، امیر هوشنگ، "بررسی منابع آب شرب روستایی بر اساس پارامترهای استاندارد ملی در شهرستان بیجار و قروه از توابع استان کردستان"، انتشارات دانشگاه کردستان، 1383.
- Kariminezhad,Tahsin, Spatial variability of As and Cd concentration in relation to land use, parent material and soil properties in topsoil’s of northern ghorveh, Kurdistan province Iran Word applied science journal, November 2010
(2007): “Arsenic removal by Iron-modified actived carbon”. Water Research, 41, 1851- 1858.