بررسی تاثیر پساب کارخانه روغن نباتی و خمیر مایه مستقر در شهرستان دزفول بر آب مصارف کشاورزی
محورهای موضوعی : مدیریت محیط زیستندا محمدی 1 , علی دادالهی سهراب 2
1 - مدرس دانشکده فنی وحرفه ای سما دزفول *(مسئول مکاتبات)
2 - استادیار گروه محیط زیست دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر.
کلید واژه: پساب صنعتی, صنایع غذایی, کاهش آلاینده های صنعتی, مصارف کشاورزی دزفول,
چکیده مقاله :
صنایع غذایی از جمله صنایع کشور می باشد که از نظر میزان تولید محصول، مقدار مصرف آب و تولید پساب سهم عمده ای را به خود اختصاص می دهد و جزء صنایع مهم کشور محسوب می شود. صنایع بزرگ غذایی مستقر در شهرستان دزفول کارخانه روغن نباتی ساعی و کارخانه خمیر مایه خوزستان می باشد که پساب خود را بدون هیچ تصفیه ای به درون زهکش کشاورزی تخلیه می کند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر این کارخانه ها بر کیفیت آب زهکش جهت مصارف کشاورزی صورت گرفته است. در طی این پروژه، 4 ایستگاه نمونه برداری در اطراف هر کارخانه در نظر گرفته شد: ایستگاه اول بالا دست کارخانه به عنوان شاهد، ایستگاه دوم پساب خروجی کارخانه (مرکزی) ایستگاه سو م200 متری زهکش و ایستگاه چهارم 500 متری زهکش در نظر گرفته شد. نمونه برداری ها در فصول زمستان و تابستان صورت گرفت. پارامتر های فیزیکی و شیمیایی آب و پساب هر کارخانه ازقبیل pH، کدورت، COD، NH3، NO3، BOD، EC ، TSS، روغن و چربی، فسفات، مجموع کلیفرم، نیکل، کادمیوم و آهن مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی های آماری بر روی نتایج حاصل از نمونه برداری از ایستگاه های مطالعاتی نشان دارد که در سطح اطمینان 95 % بین پارامترهای اندازه گیری شده در فصول زمستان و تابستان برای هر دو کارخانه اختلاف معنی دار وجود ندارد. همچنین با همین سطح اطمینان بین ایستگاه ها در دوفصل اختلاف معنی دار وجود ندارد. بررسی روند تغییرات نشان دهنده افزایش بسیاری از فاکتورها از ایستگاه شاهد به ایستگاه مرکزی و کاهش آن ها در ایستگاه چهارم (500 متری ) بود ولی باوجوداین همچنان از حداکثر استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست فاصله دارند.
Food industries are one of the most important industries in our country that have significant ratio in the production of crop, the usage of water and the production of sewage. Food industries located in Dezful consist of: Golestan Agric-industrial Company (Saei oil), Dez Dasht Company (Takin meaty productions), Khuzestan leaven Company and poultry Company that their sewage vacates into agricultural drain. This research is aimed on the effect of company sewage in the quality of drain waste for agricultural usages under the support and protection of General agency of Khuzestan Environmental Protection. Considering the facilities and restriction, it's considered sampling four stations around each factory, first station (upward factory as first Shahed), second station (exit sewage factory), third station (200 meter from drainage), forth station (500 meter from drainage). Samples are done in both summer and winter. Physical-chemical parameters of water and sewage in each factory such as PH, turbidity, ISS, EC, BOD, COD,, , oil and fat, phosphate, Koli Form sums, Nickel, Kadiom and Iron are analyzed. Statistical analysis on final results from sampling of observational stations showed that there wasn't a meaningful difference in % 95 confidence levels between measured parameter in both summer and winter in all factories. Also, there wasn't a meaningful difference in both summer and winter with the same confidence level between stations. The discussion on changing the procedure showed the more increase of factories from Shahed station and their decrease in 4 stations (500meter); however, they had maximum distance from standard of Iran Environmental Protection Agency.